Strik i Skotland | 19. maj – 26. maj 2025
Strik i Skotland | 19. maj – 26. maj 2025
Praktiske informationer
16.600 kr. (ved delt dobbeltværelse med eget badeværelse)
*Tillæg for eneværelse: 2100 kr.
Prisen inkluderer
- Fly Norwegian direkte København -Edinburgh t/r. Der kan tilkøbes tilslutningsfly fra Aalborg t/r til dagens pris
- Ophold på skønt nyrenoveret hotel i dejlige værelser med eget badeværelse
- Alle måltider på højskolen. Se program. Det er to retters menuer
- Al kaffe og te i forbindelse med måltider
- Kaffe og te på værelset
- Kage på udvalgte tidspunkter - se program
- Buskørsel til de forskellige arrangementer
- Whiskysmagning
- Adgang til stort Spa-område på The Hydro Peebles 10 minutters gang fra højskolen - et tidligere sundhedssanatorium fra 1881, nu omdannet til luksushotel
- Alle foredrag
- Alle entreer
- 2* dansktalende kursusleder
- Bidrag til Rejsegarantifonden
- Lufthavnsskatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
- En frokost på fridagen i Glasgow
- En aftensmad i Peebles
- Drikkevarer skal tilkøbes
Intro
Kan man forestille sig noget mere nærliggende end at tage på strikkekursus i skønne Skotland? Landet med flere får end mennesker, noget af den fineste uld, man kan opdrive, og en lang tradition for strik og tilvirkning af uld i alle afskygninger. Det er et must, hvis du er strikker og holder af smukke og inspirerende omgivelser.
Annas Højskole har allieret sig med strikdesigner Annette Danielsen, der vil give dig nye ideer og nye teknikker at afprøve, især med udgangspunkt i de vævede tartans, skotsktern, som for mange ligger allerforrest, når samtalen falder på skotsk uld.
Og så har vi allieret os med Sisse Skovbakke, der vil dele sin enorme begejstring over og viden om Skotland med os. Hun vil i løbet af ugen gøre os klogere på skotterne, klanerne, kilterne og om deres temmelig anstrengte forhold til England. Sisse vil også tage os med på virksomhedsbesøg på tekstilfabrik og til Glasgow, hvor vi skal besøge en skøn garnbutik og selvfølgelig opleve byen, der engang var en tung industriby med skibsværft og meget andet, men i dag har udviklet sig til et kulturelt centrum med et blomstrende musik- og kunstmiljø.
Vores højskole ligger i udkanten af byen Peebles i området The Scottish Borders. Området er bakket og bjergrigt. Her er landbrug og skov, og til tider langt mellem landsbyerne. Fårefarmene afløser hinanden, og floderne River Clyde og River Tweed bugter sig gennem landskabet. Naturen er grøn, smuk og frodig.
På kurset bor vi i en tidligere herskabsbolig, som tilhørte familien Ballantyne, én af Peebles´ største tekstilfabrikanter, der havde flere fabrikker og væverier i området. Boligen er nu et nyrenoveret hotel med lyse værelser i flere etager. Hotellet har desuden café, bar, en dejlig have med græsplæne og blomster samt hyggekroge ude og inde. Hotellet ligger centralt for enden af hovedgaden og danner rammen om de mange fælles
Peebles er en hyggelig by med butikker, caféer og et par pubber. Byen har ca. 10.000 indbyggere, og ligger ned til River Tweed, under en times kørsel fra Edinburgh.
Peebles har en lang rig historie som kongelig købstad, og det var her Sydskotlands omfattende tekstilproduktion blev grundlagt. Utallige uldspinderier, uldvæverier og tekstilfabrikker gjorde området rigt i 1800- og 1900-tallet. Samtidig blev Peebles en kurby, som overklassen i de kulforurenede storbyer Edinburgh og Glasgow trak ud til. De tog på helseophold på byens kurhotel, The Hydro Hotel. The Hydro eksisterer endnu, og under kurset har vi fri adgang til deres spa-afdeling, der både har dampbad, sauna, træningsfaciliteter og swimming pool – så husk badetøjet!
Program
PROGRAM, Strik i Skotland 19. - 26. maj 2025
Dag 1 Mandag den 19/5
Afrejse fra Københavns Lufthavn med Norwegian direkte fly kl. 13.40 til Edinburgh, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid
Ankomst til Peebles og til højskolen. Indkvartering i værelser
17.00: Kage/ kaffe+te samt Velkommen til Skotland Højskole ved kursusleder Sisse Skovbakke
19.00: Middag + hvem er hvem
Efter middagen er der fri tid til at nyde omgivelserne og/eller finde sig til rette på værelset.
Dag 2 Tirsdag den 20/5
8.00: Morgengymnastik i haven eller indendørs med Sisse
8.30: Morgenmad
9.15: Morgensang med Sisse
9.30 – 12.30: Strik – Modul 1 med Annette Danielsen
13.00: Frokost på højskolen
14.00: Gåtur i og omkring Peebles, som har en spændende historie. Vi kommer også en tur ned til floden Tweed, som løber gennem byen.
Efter gåturen er der et par timers fritid om eftermiddagen, som du kan bruge i højskolens dejlige have, spaområdet på The Hydro, som vi har adgang til eller du kan gå rundt på egen hånd i Peebles, hvor der er mange steder at opdage og udforske.
19.00: Aftensmad på højskolen
20.00: Foredrag v. Sisse Skovbakke: ”Highlights of Highland History” Derefter en aftensang eller to.
Dag 3 Onsdag den 21/5
8.00: Morgengymnastik i haven eller indendørs med Sisse
8.30: Morgenmad
9.15: Rundtur på højskolen som oprindeligt blev bygget som et herskabeligt hjem for familien Ballantyne, én af byens vigtigste tekstilfabrikanter. Bygningen bærer stadig præg af, at hele området omkring Peebles var et stort centrum for skotsk uldproduktion i 18- og 1900-tallet.
10.15 – 12.30: Strik – Modul 2 med Annette
13.00: Frokost på højskolen
14.00 – 17.00: Strik – Modul 3 med Annette
19.00: Aftensmad
20.00: Whiskysmagning på højskolen med vores gode ven og whiskykender John Lees. Vi smager 5 af Skotlands bedre single malt whiskyer fra både fra højland og lavland. Imens bliver vi godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiden. John taler et let forståeligt engelsk.
Dag 4 Torsdag den 22/5
8.30: Morgengymnastik i haven eller indendørs med Sisse
9.00: Morgenmad
9.45: Morgensang med Sisse
10.00 – 11.30: Foredrag ”Klaner, kilt og skotsktern, om voksne mænd i mønstret uldskørt. Vi skal høre om de gamle klaner og mænd i kilt og deres utallige sammenstød med englænderne, som den dag i dag fylder alt i skotternes bevidsthed v. Sisse Skovbakke
13.00: Frokost på højskolen
13.50 Afsted med bus. Vi skal på besøg på tekstilvirksomheden Calzeat i Symington (45 minutters kørsel fra højskolen) med rundvisning og fortælling v. indehaver Robin Galbraith. På fabrikken ser vi, hvordan vævere fremstiller møbeltekstiler på enorme jacquard vævet i traditionelle skotstern. Calzeat har ligeledes en produktion af farverige og bløde tørklæder, ponchoer og jakker mm. i den fineste uld og cashmere.
Efter rundvisningen vil Robin fortælle sin families historie. Besøget på Calzeat slutter i butikken, hvor der er lejlighed til at svinge kreditkortet.
Når vi er tilbage i Peebles spiser I aftensmad i byen - vi kommer med anbefalinger til steder at vælge imellem ( ikke med i prisen)
Dag 5 Fredag den 23/5
8.00: Morgengymnastik i haven eller indendørs med Sisse
8.30: Morgenmad
9.15: Morgensang med Sisse
9.30: Vi kører mod Glasgow
Besøg i garnbutikken The Orry Mill syd for Glasgow, hvor indehaveren Thilde fortæller om sin virksomhed og det at sælge uld og garn i Skotland.
Derefter fortsætter vi ind til Buchanan Street i byens centrum, hvor forretninger, cafeer og gallerier ligger tæt, og hvor der kan handles frit. Her spiser vi frokost på egen hånd ( ikke med i prisen)
Bussen kører retur til højskolen fra et centralt sted i byen kl. 17.00.
19.00: Aftensmad på højskolen
20.00: Foredrag: ” En skabsskotte springer ud” v. Sisse - om et stort livsspring midt i en pandemi med Brexit på.
Vi slutter af med en aftensang eller to.
Dag 6 Lørdag den 24/5
8.30: Morgengymnastik i haven eller indendørs med Sisse
9.00: Morgenmad
9.45: Morgensang med Sisse
10.00 – 12.00: Strik modul 4 med Annette
13.00: Frokost på højskolen
14.00 – 17.00: Strik – Modul 5 med Annette
19.00: Aftensmad på højskolen
20.00: Sangaften med danske og skotske sange med Sisse
Dag 7 Søndag 25/5
8.30: Morgengymnastik i haven eller indendørs med Sisse
9.00: Morgenmad
10.00: Udvidet morgensang med Sisse
10.30 – 12.30: Strik – Modul 6 med Annette
13.00: Frokost på højskolen
14.00 – 16.00: Strik – Modul 7 med Annette
16.00: Fernisering med te og scones
19.00: Afslutningsmiddag
20.30: Afslutningsaften med et brag af en skotsk festmiddag og ceilidh - skotsk folkedans til live musik. Musikken leveres af det altid veloplagte The Clydesdale Ceilidh Band, som indleder festen med at undervise os i folkedans og fortsætter med at underholde os til de glade rytmer af både mandolin/guitar, klaver og harmonika.
Dag 8 Mandag den 26/5
8.30: Morgengymnastik i haven eller indendørs med Sisse
9.00: Morgenmad
10.00: Morgensang med Sisse
11.30: Afsked med vores højskole i Peebles og afgang mod Edinburgh Lufthavn
Afgang med Norwegian 15.10 med direkte fly – ankomst 17.55 dansk tid i Københavns Lufthavn
Dem møder du
Sisse Skovbakke:
Jeres kursusleder er Sisse Skovbakke, der elsker alt, der har noget med Skotland at gøre. Og hun har rejst og opholdt sig i landet ufattelig mange gange. Sisse er bare godt humør, musik og så strikker hun også.
Hun har har hovedfag i musik fra universitetet og har haft et skønt og broget arbejdsliv. Sisse har undervist 10 år i musikskolen og 10 år på læreruddannelsen i Nørre Nissum. Efter et par nysgerrige sidespring bl.a. som væksthusgartner og institutionskøkkenmedhjælper, er hun nu landet i højskoleverdenen, hvor hun har dejligt albuerum og trives. Parallelt med sin ‘rigtige’ karriere har Sisse arbejdet som freelance korleder og kor-coach, og det vokale eller sanglige har fået lov at fylde rigtig meget i stort set alt, hvad Sisse har pillet ved. Selv i gartneriet.
Sisse har 3 voksne sønner, der alle er godt i vej med egne liv og familier, og det har givet tid og rum til egne drømme. Så efter i mange år at have udlevet ferierne som skabsskotte, besluttede Sisse i slutningen af 2020 at sætte huset til salg og flytte til Skotland på permanent basis. Men Brexit kom i vejen, så nu nøjes Sisse med skabet og ferierne. Og musikken. Og planterne. Og strikketøjet. Og..
Annette Danielsen
Annette er fascineret af uld. Skotland og uld hænger uløseligt sammen. Det skotske klima kræver tekstiler til regn, rusk og solskinsdage. Og her er ulden perfekt. Oveni dette har skotterne brugt familie-designede tekstiler til at genkende og forbinde slægtninge.
Anette Danielsen har altid strikket, men begyndte for alvor at designe i 2006 hvor hendes første strikkebog blev lavet. Siden er det blevet til mere end 37 udgivelser og langt over 500 strikkedesigns:
“Jeg elsker at lade mig inspirere af ting omkring mig – gå og gumle på hvordan “dit og dat” kan omsættes til strik. Hvilke teknikker vil det kræve, hvilke farver passer til, eller er det pasformen, der kan udtrykke min inspiration? spørger den strikkegale århusianer Annette Danielsen, der også afholder en del kurser og strikke-workshops i ind og udland – bla. med Annas Højskole.
“Det er en stor fornøjelse at undervise, inspirere og forstyrre andre strikkere. Jeg holder af at strikke i flok og opleve, at vi kan inspirere og hjælpe hinanden, opleve at det ikke betyder så meget hvem vi er, men mere det, at vi er strikkere. Jeg er kendt for at være “teknikker”, så der vil fra kursisternes side være en forventning om strikketeknikker af forskellige sværhedsgrader”. Og det får de, lover Annette,
John Lees:
John er historiker, født i England og bor i Edinburgh, hvor han er en passioneret whisky-samler. John har smagt over 500 whiskyer fra hele verden og blandt favoritterne er nogle af de mere sjældne whiskyer fra fjerntliggende små skotske destillerier. Til vores whiskyaften smager vi 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, den ægte vare, fra både fra højland og lavland. Vi genkender sikkert smagsnuancer af tørv, røg, læder, olie og vanilje imens vi bliver godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne. John er gift med danske Camilla Kornerup, der er kursusleder på flere af Annas Højskoles kurser i Skotland.
Beliggenhed
Vores højskole ligger i udkanten af byen Peebles i området The Scottish Borders, syd for Edinburgh. Området er bakket og bjergrigt og en del af The Southern Uplands. Her er landbrug og skov, og til tider langt mellem landsbyerne. Fårefarmene afløser hinanden, og floderne River Clyde og River Tweed bugter sig gennem landskabet. Naturen er grøn, smuk og frodig.
På kurset bor vi i en tidligere herskabsbolig, som tilhørte familien Ballantyne, én af Peebles´ største tekstilfabrikanter, der havde flere fabrikker og væverier i området. Boligen er nu et nyrenoveret hotel med lyse værelser i flere etager. Hotellet har desuden café, bar, en dejlig have med hyggekroge ude og inde. Hotellet ligger centralt for enden af hovedgaden.
Peebles er en hyggelig by med butikker, caféer og et par pubber. Byen har ca. 10.000 indbyggere, og ligger ned til River Tweed, under en times kørsel fra Edinburgh.
Peebles har en lang rig historie som kongelig købstad, og det var her Sydskotlands omfattende tekstilproduktion blev grundlagt. Utallige uldspinderier, uldvæverier og tekstilfabrikker gjorde området rigt i 1800- og 1900-tallet. Samtidig blev Peebles en kurby, som overklassen i de kulforurenede storbyer Edinburgh og Glasgow trak ud til. De tog på helseophold på byens kurhotel, The Hydro Hotel. The Hydro eksisterer endnu, og under kurset har vi heldigvis fri adgang til deres spa-afdeling, der både har dampbad, sauna, træningsfaciliteter og swimming pool – så husk badetøjet!
Transport
- Afrejse 19. maj fra Københavns Lufthavn kl. 13.40 til Edinburgh med Norwegian, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid
- Afgang 26. maj med Norwegian fra Edinburgh kl.15.10 med ankomst lokal tid i Københavns Lufthavn kl. 17.55
- Vi tager forbehold for ændringer