+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

På eventyr i Marrakech med Hjernøe og Ditsen

04.02. – 11.02. 2025

Vores kursus i Marrakech er opstået ud fra en dyb kærlighed til den smukke by og de mange spændende mennesker, som vi har mødt på vores vej. Kurset har fokus på madglæde, kultur, fotografering, smage og uforglemmelige oplevelser.

 Bortset fra en enkelt dagstur, foregår hele kurset i magiske Marrakech i Marokko, sammen med dine kursusledere Anne Hjernøe og Ditte Ingemann – samt  højskoleleder Anna Katrin Nørgaard. 

På kurset vil der være alt fra marokkansk madlavning sammen med lokale kvinder og street food-tour gennem souken, til mini fermenteringskursus og lav-dine-egne-krydderiblandinger. Kurset inkluderer også en spændende dagstur, hvor vi tager ud af Marrakech mod de smukke atlasbjerge og får lov at opleve landsbylivet. Her skal vi lave brød eller andet godt med de lokale kvinder på traditionel vis. Vi vil også tage jer med til Claus Meyers projekt i Marokko, Melting Pot Fondation, hvor de  hjælper unge frem med gastronomien, og så skal vi på nogle af Marrakechs bedste restauranter og spise skøn mad.  

I vil også få lov til at gå på opdagelse alene, eller i små grupper efter jeres behov, i de snørklede gader i medinaen. Her kan I shoppes, besøge et af de historiske paladser, eller I kan gå i hamam og få en ordentlig gang scrub og massage, for så bagefter at nyde en nous-nous med udsigt ud over den livlige by. 

Vi glæder os meget til at vise byen frem, og håber at vi kan give noget af vores betagelse videre til alle jer, der rejser med os på eventyr.

På eventyr Marrakech med Ditsen og Hjernøe 4-11 februar 2025 

Dag 1. Tirsdag den 4. februar: Rejsedag samt middag på riad’en

6.20 Afgang Københavns Lufthavn 

10.50 Ankomme til Marrakech

Vi kører med bus til vores højskole/riad, hvor vi indkvarteres 

13.30 Mynte-te + sen frokost på højskolen

Hvem er hvem? og hvad ønsker du at få ud af denne tur?

Intro til stedet og til Marrakech 

16.00 Vi deles op i mindre grupper og går med Anne, Ditte og Anna  ud og oplever souken lidt og få hævet nogle kontanter

19.00 Vi spiser aftensmad i riaden og synger lidt højskolesange

Dag 2. Onsdag den 5. februar: Madtur i souken + workshop #1 

8.00 – 9.15 Kursisterne spiser morgenmad på riadens tagterrassen med udsigt til Atlasbjergene. I kommer bare, når det passer jer, mens buffeten er åben. 

9.15 Vi synger lidt fra Højskolesangbogen. Derefter vil Anne og Ditte fortælle om intentionerne med kurset og gennemgå de overordnede planer for ugen. 

11.00 Madtur: Vi deles ind i 4 mindre grupper, og vi skal på madtur med lokale guider, hvor vi smager os igennem souken. Vi stopper ved nogle af de madsteder, som de lokale også bruger. Vi slutter af med en nous- nous, den lokale kaffe på en stor café, hvor de lokale kommer

Efter madturen, der også udgør det for frokosten, skal vi ud på opdagelse på et af soukens mange markeder med Ditte og Anne og købe saltede citroner, oliven, krydderier, mandler, tørrede frugter, brød mm. Ditte og Anne fortæller undervejs, og der kan tages stemningsfotos.

Pause

17.00 Vi deler os ind i 4 hold og laver mad med de lokale kvinder. Ditte og Anne hjælper til.

Dag 3.  Torsdag den 6. februar Workshop #2, 3, 4:  Foto, mad, krydderier, fermentering + ud at spise på restaurant

8.00 -.9.00 Morgenmad på riadens tagterrassen med udsigt til Atlasbjergene. I kommer bare mens buffeten er åben. 

9.00 Vi synger et par sange fra Højskolesangbogen.

9.10 Workshop #2, 3: Vi deler holdet  ind i 2 grupper – en fotogruppe og madgruppe: 

Fotogruppen går med Ditte over i stuen på vores anden riad. Her viser hun sine bedste fotos fra Marrakech. Hvorfor er hun særlig glad for dem? hvordan blev de til?. Tips og tricks til fotografering i Marrakech, men også til mere generel fotografering af mad, og hvordan hun griber det an, når hun styler og fotograferer opskrifter til kogebøger, madartikler osv. 

Anna og Anne fortæller om Marokko. Anna om landet og kulturen og Anne særligt om maden og det  marokkanske køkken og vores take på deres madlavning. Derefter laver Anne, Anna og holdet nogle salater og dips som tilbehør til vores frokost, der kommer udefra i dag. 

Efter to timer bytter vi, så alle får indføring i både foto og det marokkanske køkken.

Frokost på vores riad / tagterrassen bl.a en fantastisk sardin-sandwich 

Pause

16.00 – 19.00 Workshop #4+5: Krydderier & fermentering

Ditte underviser i fermentering og principperne bag, og vi laver vores egne saltede citroner med krydderier. Medbring gerne et 1 l patentglas, hvis du vil have dine citroner med hjem.

Anne fortæller om krydderier generelt, og hvordan de bruges i det marokkanske køkken. Vi blander vores egen variant af den berømte Ras el Hanout og za’atar

Efter halvanden time bytter vi, så alle får indføring i både fermentering og krydderiblanding 

20.00 Vi har bord på en restaurant. Maden er inklusiv. Kun drikkevarer skal betales selv.

Dag 4. Fredag den 7. februar : På besøg i Claus Meyers Melting Pot fondation, hvor vi skal lave mad med de lokale unge + workshop #6 

8.00 -.9.30 Morgenmad på riadens tagterrassen med udsigt til Atlasbjergene. I kommer bare mens buffeten er åben. 

9.30  I dag skal vi på besøg i Melting Pot Foundation, som Claus Meyer har grundlagt. Vi møder danske Marie-Sofie Grønlund, der er daglig leder af stedet. Hun fortæller om projektet og ideen bag, og vi går i gang med at lave frokost med eleverne der, og spiser med dem. 

Efter frokosten er der kaffe og vi høre Marie-Sofies spændende og personlige historie, om hvordan hun oplever at bo i Marokko efter knap 2 år i landet.

Pause

16.00 Tilbage i vores riad,  har Ditte og dem der har lyst stylet et fint kagebord, med lækre marokkanske kager fra den lokale bager, som man kan tage fotos af. Vores lokale venner fortæller om mynteteens betydning i Marokko.Vi tager flotte fotos og hygger. 

19.00 Friaften: I finder selv spisesteder og spiser for egen regning. Alle går sammen i grupper – ingen er alene. Vi anbefaler gode spisesteder. 

Dag 5. Lørdag den 8. februar. På udflugt til bjerglandsby + aftensmad på restaurant

8.00 – 9.30 Morgenmad på riadens tagterrassen med udsigt til Atlasbjergene. I kommer bare, mens buffeten er åben. 

9.30 I  dag skal vi ud af byen – på heldagsudflugt til en lille bjerglandsby i Atlasbjergene. Vi møder den driftige forretningskvinde Saida, der også er fra en berberfamile. Berberfolket bor typisk i Atlasbjergene. Sammen med Saida går vi ca. 30 minutter op til hendes landsby, for at se hvordan folk bor her og høre om livet i landsbyen. Vi ser også deres køkkenhaver og hører om hvad er kan dyres her i bjergene. Tilbage på Saidas gård spiser vi skøn frokost af lokale råvarer. 

På vejen tilbage stopper vi ved en stor keramikbutik, hvor I kan købe alt det lækre keramik som I kan slæbe med hjem

18.30 Inden vi kommer helt tilbage til højskolen, gør vi stop på Station al Baraka, en restaurant der er flankeret af en moske og en tankstation. Et lokalt sted med skøn, autentisk mad. Maden er inklusiv. Kun drikkevarer skal betales selv.

Dag 6. Søndag den 9. februar: På egen hånd i Marrakech – ud at tage fotos mm. Aftensmad i riad

8.00 -.9.30 Morgenmad på riadens tagterrassen med udsigt til Atlasbjergene. I kommer bare, mens buffeten er åben. 

Dagen i dag er på egen hånd. Det er muligt at gå på opdagelse i souken i mindre grupper, at tage en tur med hestevogn, kigge på tæpper, keramik, tage en tur på museum, hammam eller blot slappe af. Vi giver idéer til frokoststeder og oplevelser. 

Mulighed for at få sparring 1:1 med Ditte omkring fotografering, styling af mad, redigering eller brug og optimering af sociale medier, hvis du har en mindre virksomhed, som handler med fødevarer eller produkter. Du kan skrive dig på en liste, hvor du kan få 30 minutter med Ditte i løbet af formiddagen.

19.00 Vi mødes alle i riaden til stedets marokkanske middag og hygge på tagterrassen. Vi deler vores oplevelser med hinanden.

Højskolesange med Anna 

Dag 7. Mandag den 10. februar : Workshops #6 Workshop#7 – lave festmiddag, style borde, madfotografering

8.00 -.9.30 Morgenmad på tagterrassen på vores riad

10- 12.00 Alle deles ind i 4 grupper. Der skal laves Tanjia,  med de lokale kvinder, som er en typisk ret fra Marrakech, der tilberedes over asken i ilden 6-7 timer i den traditionelle hammam ovn.

fra kl 12 ca. Tid til den sidste shopping

Frokost – egen betaling ude i byen 

18.00 Vi mødes og vi går i gang med at lave festmiddagen i mindre grupper 

Der bliver stylet et festbord 

19.00 vi spiser, synger og tager en runde om hvad man fik ud af kurset. 

Dag 8. Tirsdag den 11. februar: Afrejse dag

 8.00 – 9,00 Morgenmad og udcheckning 

Afgang mod lufthavnen 

Vi rejser med Norwegian hjem kl. 11.35

Ankomst København: 16.00

Anne Hjernøe:

Tilbage i 2017 rejste jeg for første gang til Marokko. Jeg havde sammen med Ditte Ingemann givet tilsagn om, at lave et kursus i Mad, Foto & foodstyling i Marrakech. Men da ingen af os tidligere havde sat fod på Marokkansk jord, var vi helt enige om, at et møde med byen, landet og folket var nødvendigt.

Da vi ramte Marrakech, den smukke, rosa, livlige by, var det kærlighed ved første blik, så den uge vandrede vi byen tynd. Vi besøgte skønne restauranter hvor vi nød det rustikke, lokale køkken, drak nous-nous og mynte-te, spiste saftige mandelkager, smørstegte msemmen og solmodne appelsiner.

Vi aflagde visit i de historiske paladser, kiggede forbløffede på de hundredvis af storkereder fyldt med storke, som hyggede sig i solen på de omkringliggende mure. Vi dykkede ind i medinaen og souken, købte os fattige i keramik, glas, læder, smykker, tæpper, puder, oliven, saltede citroner og krydderier. Vi tog til havet og besøgte den lille hvide by Essaouira og med vores ven Omar på besøg i Atlasbjergene hos hans berberfamilie. Her bagte de brød til os i lerovne, kærnede smør i et fåreskind og lavede kyllingetagine med saltede citroner. Vi vandrede i den smukke, grønne, frodige natur, nød solen og var betagede fra start til slut.
Da Danmark og resten af verden lukkede ned i 2020, havde vi nået at afholde 5 kurser i Marokko. Ydermere havde vi begge besøgt byen privat, hver for sig og så havde vi lavet kogebogen ”Krydret -Fra Rosenblade til Ras el hanout”.

Bogen blev lavet og fotograferet over 10 dage i et udekøkken på et tag i Medinaen. Til lejligheden havde vi fløjet David Loftus fra London til Marrakech, for at tage billeder af alle de smukke og velsmagende retter, et job han løftede til perfektion.

David Loftus er fast fotograf for Jamie Oliver, og har sin faste gang i Marrakech, så han var heldigvis nem at overtale. Vores ”take” på det marokkanske køkken er lidt udover det sædvanlige. Vi holder af at bruge de lokale råvarer og krydderier, men vi bringer hele det nordafrikanske køkken på banen, blander det med det mellemøstlige, og krydrede det med noter fra den store verden. Det gør vi for at gøre det tunge lettere, for at få mere frugt og grønt i spil, og for at give retterne mere smag og skønhed.

I 2022 begyndte Marrakech for alvor at kalde på os igen. Souken genåbnede og blomstrede op, og i marts 2023 rejste vi tilbage for at få sat nye aftaler i stand, omkring fremtidige kurser.

Byen har aldrig stået stærkere og smukkere. Den er stadig kaotisk og livlig, men der er kommet flere skønne butikker til, restauranterne er blevet bedre og vi er klar til at rejse afsted, med et nyt hold eventyrlystne danskere, og introducerer dem til denne fantastiske by.

Jeg håber at vi kan give noget af vores betagelse videre til alle jer, der rejser med os på eventyr.

Ditte Ingemann:Ditte

Kogebogsforfatter, madfotograf & foodstylist med baggrund som bachelor i ernæring og sundhed. Stor interesse og viden indenfor bl.a. fødevarer, formidling og madlavning. Min passion og kærlighed er for gode råvarer og smag, men også det visuelle og æstetiske i forhold til mad og fotografering.

Det er svært ikke forelske sig en smule efter blot nogle få timer i magiske Marrakech. Klokken er 5.12, og jeg vågner af den arabiske morgenbøn, som bliver spredt over hele byen fra minareternes store højtalere. Efter bønnen er færdig, står jeg op og åbner vinduesskodderne i mit lille værelse i den smukke riad midt i den marokkanske medina og bliver straks mødt af fuglefløjt og knebren fra de mange storke, som står på den høje gamle mur overfor. Byen er et sansebombardement af farver, lys, dufte, smage og lyde, og den helt perfekte setting til at afholde workshops. Der gemmer sig smukke motiver overalt i byen, så det er nemt at få mange gode skud med hjem på kamerarullen. Jeg glæder mig til at vise byen frem – både den lettere kaotiske side, men også de mange små åndehuller som gemmer sig rundt omkring.

Jeg er vokset op i et meget krydret og farverigt hjem med stor indflydelse fra bl.a. Afrika. Jeg har altid været tiltrukket af farver, varme krydderier og bastande smage, og jeg har tydelige minder fra første gang, jeg smagte bl.a karry, chili, gyros, mango og sprøde blæksprutter. I mit køkken er det derfor heller ikke de nordiske smage, der dominerer. Jeg er meget draget af de smage, som bruges i det mellemøstlige køkken, som formår at bruge masser af varme krydderier på en meget afstemt måde. Dog bliver mine opskrifterne ofte lavet med et tvist, fx med flere krydderier, masser af friske urter, et sprødt element eller tilsat en ekstra grøntsag.

Anna Katrin Nørgaard:

Grundlægger og forstander af Annas Højskole. Tidligere journalist i DR: Jeg har rejst en del i det sydligere Afrika og i Tunesien, men da Ditte og Anne tog mig med til Marrakech i 2022, blev jeg taget med storm. Sikke en smuk by, sikket et velsmagende køkken men allermest sikke en dejlig befolkning. Venlige, imødekommende og nysgerrige på dig og din kultur. Jeg glæder mig meget til at vise jer denne smukke by sammen med Anne og Ditte.

Afgang: 04. februar 2025

06.20 Afgang Københavns Lufthavn med Norwegian
10.50 Ankomme til Marrakech

Hjemrejse: 11. februar 2025

11.35 Afgang mod Københavns Lfthavn med Norwegian
16.00 Ankomst til KBH

*Vi tager forbehold for ændringer

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

Periode: 04.02. – 11.02. 2025

Rejsens pris

Priser pr. person:

Dobbeltværelser: Her kan du vælge at bo på delt dobbeltværelse, med en du ikke kender, eller hvis I rejser to sammen. Alle senge kan adskilles/ eller der er to forskellige senge på værelset. Der er lidt forskel på værelsernes størrelser, så det midste er de billigste osv.

 • Almindelig størrelses dobbeltværelse med eget badeværelse: 15800-
 • Større dobbeltværelse typisk med lille stue og badeværelse: 16.100,-

Singleværelser: 

Her har vi 3 priser, da der er forskel på værelserne. Det er primært størrelsen. Så de mindste værelser er de billigste. Alle værelser er med eget bad.

 • Singleværelse med eget badeværelse: 16.900,-
 • Større singleværelse med eget badeværelse: 17.100,-
 • Størst singleværelse med eget badeværelse: 17.500,-

 

Priserne er alt inklusiv :

 • 3 danske kursusledere
 • Fly tur-retur direkte København – Marrakech
 • Alle buskørsler
 • Alle udflugter
 • Alle foredrag
 • 6 Workshops
 • Alle måltider på højskolen  jvf. program (dog ikke drikkevarer)
 • 2 * Middag på restaurant *( dog ikke drikkevarer)
 • Lokale guider
 • Afgift til rejsegarantifonden

Prisen er eksklusiv:

 • Drikkevarer
 • Måltider på egen hånd ; 1 *aftensmad og 2 * frokost.
 • Drikkepenge til lokalt personale på højskolen – vi samler ind.
 • Drikkepenge på restauranter

 

Visum og pas

Danske statsborgere behøver ikke visum for at rejse til Marokko. Dog skal dit pas være gyldigt i mindst seks måneder udover din planlagte hjemrejsedato. For ekstra sikkerhed anbefales det at have en separat kopi af dit pas’ informationsside, som opbevares adskilt fra dit originale pas.

Elektricitet

I Marokko anvendes der en spænding på 220 volt. Stikkontakterne kan variere, så det er anbefalet at tage en adapter med på rejsen. Vær opmærksom på, at ikke alle danske stik er kompatible med de to-benede stikkontakter i Marokko, som typisk kun har plads til “smalle ben”.

 

 

Påklædning

I løbet af dagen kan du forvente behagelige  temperaturer i Marokko,  men vær forberedt på, at det kan blive overraskende køligt, når solen går ned. Vi anbefaler, at du pakker tøj, der kan lagdeles, så du nemt kan tilpasse dig temperaturændringerne. En varm trøje og en vindtæt jakke kan være nyttig til de køligere morgener og aftener.

Som kvinde er det vigtigt at være opmærksom på påklædning. Korte shorts eller kjoler er generelt ikke passende. Overvej i stedet at medbringe  nederdele eller bukser, der dækker knæene. T-shirts er acceptable, så længe de dækker skuldrene. Et tørklæde er ikke nødvendigt, medmindre du besøger moskéer.

Husk at medbringe komfortable vandresko, og eventuelt sandaler. Solbeskyttelse er også vigtig; husk solbriller og en solhat eller kasket for at beskytte mod det skarpe lys. Der kan forekomme regnbyger, så  kig på vejrudsigten, inden du pakker. Vi skriver også pakkeliste til jer, når vi nærmer os afgang.

Vejr og klima

I marts begynder foråret at gøre sit indtog i Marrakech, Marokko. Temperaturerne begynder at stige, og dagene bliver længere. Gennemsnitstemperaturen ligger omkring 20-25 grader Celsius i løbet af dagen, men det kan stadig være køligt om natten, med temperaturer, der falder til omkring 10-15 grader Celsius.

Marts er også en måned, hvor Marrakech kan opleve nogle regndage, men generelt er vejret tørt med en god mængde solskin. Det er en ideel tid at besøge Marrakech, da det ikke er for varmt, hvilket gør det behageligt at udforske byen og dens omgivelser.

Drikkevand

Vandet i hanen bør ikke drikkes. Det anbefales at købe mineralvand.

Valuta

Du vil finde hæveautomater i Marrakesh især placeret på den sydlige side af Jemaa El Fna-pladsen.

De fleste større forretninger accepterer internationale betalings- og kreditkort. Men det er vigtigt at bemærke, at langt fra alle steder accepterer kreditkort, så det er en god idé at have kontanter til rådighed. Det er vigtigt at bemærke, at danske kroner ikke altid kan veksles i Marokko, så det anbefales at medbringe Euro til din rejse. Som en generel vejledning svarer 10 danske kroner omtrent til 14,00 dirham.

Marrakech

Udforsk flere eventyr med Annas Højskole

Dyk dybere ind i en verden af unikke oplevelser og lærerige eventyr med vores forskelligartede udvalg af kurser. Uanset om du er til kulinariske rejser, kulturelle udflugter eller aktive vandreoplevelser, har Annas Højskole noget for enhver smag. Bliv inspireret af vores andre kurser nedenfor og find dit næste eventyr med os. Vi glæder os til at byde dig velkommen på endnu en uforglemmelig rejse!