Vandring og tanker på Læsø

30.5 - 3.6. 2023

Vandring og tanker  på Læsø

Kom med på denne unikke mulighed for at vandre og få ny inspiration på en af landets smukkeste øer. Læsøs natur er noget helt særligt og dybt inspirerende. Det vil du selv opleve. 3/4 af øen henligger som naturområder. Det er landets mindst befolkede kommune, og du vil opleve, at vi møder ufattelig få mennesker, de dage, vi er ude at gå. Til gengæld er der mulighed for at støde på sæler, rådyr, harer, fasaner, rovfugle og traner. 

I 3 dage skal vi gå. Og vi kan love, at det ikke kommer til at gå op og ned, for Læsø er flad som en pandekage. Vi kommer ned i tempo – ser, dufter, føler og smager på den skønne natur, og vi lytter til havet, fuglene, og bladenes hvisken. Vi tager oplevelserne ind, og du vil mærke, hvordan kroppen arbejder for dig, skridt for skridt, når du går i naturens smukke omgivelser. Og her bliver der plads til tankerne, inspirationen og ikke mindst livsglæden. Det er den vi med vores daglige emner til eftertanke vil skabe et fællesskab om.

Hver morgen vil Kim, der er kreativ direktør på Østergård Kultur B&B, give kursisterne en morgeninspiration. Han snakke om dagens tema, der kan udspringe fra en san i Højskolesangbogen eller Kim kan tage udgangspunkt i noget, der er sagt eller skrevet af nogle af de kulturpersonligheder, der er kommet / kommer på Læsø. Det kan også være andre kunstnere/ filosoffer / tænkere vi inspireres af til dagens moergensamling.

Dagens tema tager man med ud på vandreturen; man kan diskutere undervejs med de andre vandrere, eller man kan tænke for sig selv. Et sted ude på ruten, vil vores vandreguide Tina supplerer med en fortælling, eller en tekst der giver en ekstra vinkel på emnerne. 

Tilbage på højskolen vil der blive mulighed for at pleje kroppen i en session med udstrækning og relevante yoga øvelser. 

Under aftenens middag vender vi de tanker, de enkelte deltagere har gjort sig om dagens ord eller emner. Emnerne kan eksempelvis være tvivl, tro, kærlighed, fremmedgørelse, venskab, erfaring, meningsfuldhed, ambitioner, tillid , frihed mm.

Dagen afrundes typisk med en sang fra Højskolesangbogen.

Vi går 8 – 20 kilometer om dage

På to af turene vil der mulighed for at gå ca. halvvejen af turen og blive samlet op.

Vi anbefaler gode vandtætte vandrestøvler, som gerne må blive beskidte. Underlaget er sandstrand, både løst og fast sand. Tuer, marker, stier og lidt asfalt på kortere strækninger. 

Måske lavt vand som lige skal forceres kort, og måske mudder/dynd. Vejr og vind bestemmer præcist. Det er jo naturen, vi er i.

På vandretuerene  vil vi få mere at vide om Læsø natur, kultur og historie – ligesom Tina også kan finde på at lave nærværsøvelser af kortere varighed. For at vi skærper sanserne omkring det vi oplever omkring os og dagens tema.

Du skal tage en lille men god rygsæk med, hvori du selv bærer madpakke og vand til dagens etape (der er kun få steder, hvor vi kommer i nærheden af friskt drikkevand til opfyldning) evt. lidt skiftetøj, afhængigt af vejret. Og “toiletbesøg” skal kunne klares i naturen.

Hent vores pakkeliste her.

Spis Lokalt

Når vi kommer hjem efter dagens vandretur, og har fået et bad og skiftet tøj, vil der være dejlig mad til os i det skønne orangeri. Vi har selvfølgelig fisk og jomfruhummerne, som er et must på øen, på menuen. Ligesom vi skal smage det møre galloway-kød, fra kvæg, der har gået på Læsøs vilde strandenge. Der er også mulighed for at smage den lokale honning- øl lavet på honningen fra den fredede brune bi, der kun findes på Læsø.

Højskolesang og fællesskab

Vi er sammen i et dejligt højskolefællesskab, og selv om vi er ude at gå det meste af dagen, skal der selvfølgelig også være plads til at synge fra Højskolesangbogen.

Velkommen til vores højskolekursus på Læsø. Du kan se mere til vores skønne sted her på  Østergård Kultur B&B 

Hvis I vil have et par dage ekstra på  vores skønne Østergård Kultur B&B i forbindelse med kurset, giver vi 10 % i rabat

* Med forbehold for ændringer

Tina Klitgaard Hansen

Tina er Læsøbo og har boet det meste af sit liv på øen midt i Kattegat. Hun er derfor godt lokalt kendt, og kender til små genveje, der er gode at kende i et landskab, der forandrer sig alt efter vejr og årstid. Hun viser med glæde og stolthed sin fødeø frem, til hvem der måtte ønske at opleve den skønne natur.

Tina er selvstændig med firmaet TKRfocus, der primært arbejder med kostvejledning og livsstilscoaching, hvor hun inddrager naturen i videst muligt omfang. Under Covid-19 pandemien i 2019 hvor vi var begrænsede med forsamlingsforbud og restriktioner, startede hun ud med vandreture rundt om Læsø. Det, at komme ud under pandemien og se, føle, dufte og smage , og være ét med naturen på de uspolerede steder rundt på øen, gav Tina en rar følelse i kroppen, som kunne være med til at skubbe de begrænsninger som vi var pålagt, på afstand for en tid.

Kim Juul

Kim er egentlig uddannet jurist, men undervejs blev han musiker og sangskriver sådan lidt på egen hånd, samtidig med at han gav sig til at skrive skønlitterært. Det betød at han efter et par år som jurist besluttede sig for at leve af at skrive. Han blev tekstforfatter og siden partner på et af de større reklamebureauer i København.

Kim debuterede som forfatter i 2014 med kriminaltromanen “I et vægtløst sekund”, og det er siden blevet til yderligere 3 romaner. I 2017-18 tog han en uddannelse i manuskriptudvikling på Syddansk Universitet, ligesom han var en af seks forfattere, der blev budt indenfor på et kursus i manusskriptudvikling udbudt af Dansk Forfatterforening og Nordisk filmfond i samarbejde med META Film. Kim har desuden skrevet noveller, essyes og artikler til forskellige ugeblade og dagblade.

I 2021 overtog Kim Østergård sammen med sin kone Anna Katrin Nørgaard og et vennepar. Nu arbejder han på at gøre Østergård Kultur B&B til et overnatningssted og en levende kulturinstitution på Læsø.

Tirsdag d. 30 maj: Velkommen 

Mulighed for check-in fra kl 16.00 – der vil dog ikke foregå noget på højskolen, før til fælles aftensmad kl. 19.00

16.50 Afgang fra Frederikshavn – med ankomst 18.20 til Læsø og 15 min senere er i på højskolen ( Østergård Kultur B&B)

Indcheckning

19.00 Fælles aftensmad i vores skønne orangeri

Kaffe/te + velkommen til Læsø og Annas Højskole. Oplæg om vandretuerne med vors guide Tina Klitgaard Hansen

Aftensange

 

Onsdag d. 31 maj: Vandring #1: Vesterø Havn – Læsø Saltsyderi 20 km – med mulighed for opsamling efter 8 km

 7.15 Morgenmad, madpakker og vand til dagen

8.15 Vi samles for at høre om dagens tema og synge nogle sange, der omhandler temaet.

8.50 Afgang til opsamlingssted for bus ved hovedvejen (bus afgang 9.00)

 9.30 Vandreturen starter ved Vesterø Havn, og vi går sønden om Læsø langs en sti, eller på stranden afhængigt af vejret

Der vil være lidt vand der skal forceres ved Holmbækken. Her kan vi tage et lille spring, eller gå gennem vandet

Turen ud mod Stokken giver et godt view mod fastlandet

Inden vi når til p-pladsen ved Stokken, skal vi over et vandløb kaldet Fannemands-kanalen, via en lille træk pram, 3 personer ad gangen

Vi fortsætter på hoved-øen Læsø hele vejen og vi får et fint kik til Stokken, Sønder Nyland mm.

Efter ca 8 kmds vandring  vil der være mulighed for blive hentet i bil dfor dem, der ikke ønsker at gå den fulde tur.  blive hentet

Herefter fortsætter vi på strandeng med græs og tuer eller i vandkanten, afhængigt af vejrforhold og dyrehold i hegnene langs kysten.

Vi går rundt langs Rønnerne eller over Rønnerne til Saltsyderiet. Hvor dagens etape slutter.

Når vi er er tilbage er der mulighed for Yin – yoga ( udspændingsøvelser)

19.00 Fælles spisning 

20.00 :Refleksioner fra dagen og om dagens tema

 

Torsdag d. 1. juni: Vandredag #2  Klitplantagen ca 12 km 

 8.00 Morgenmad, madpakker og vand til dagen

 9.00 Vi samles for at høre om dagens tema og synge nogle sange, der omhandler temaet

10.00 Afgang fra Østergård Kultur B&B i retning mod Badesøen. I dag går vi primært på stier/ grusveje

Vi går i den smukke klitplantage – nærmere beskrivelse følger

15.00 Når vi er er tilbage er der mulighed for Yin – yoga ( udspændingsøvelser)

Tid til afspapning og tid på egen hånd

19.00 Fælles spisning, hygge med mulighed for te/kaffe og sange

20.00 Refleksioner fra dagen og om dagens tema

Fredag d. 2 juni: Fra Østerby til Vesterø – ca.16 km. – mulighed for at tage på Læsø Kur 

7.00 Morgenmad, madpakker og vand til dagen

7.45  Morgensamling med dagens emne

8.15 Fælles afgang mod hovedvejen (Vi skal med bussen mod Østerby kl. 8.25 fra hovedvejen)

 8.40 dagens etape starter ved Østerby Havn og fortsætter mod Vesterø Havn langs nordkysten. Vi går langs stranden eller på stier tæt derved. Langs Nordmarken, Hvidebakker, Horneks, Lilledal hvor det gl. redningshus ligger, Storedal, Holtemmen og ender på Vesterø havn.

Mulighed for at tage på Læsø Kur  – en skøn måde at afslutte turen på. Kuren er egenbetaling

Vi tager bussen hjem kl 17.00

Festmiddag kl. 19.00 – med hygge, højskolesange og runde om kurset- og hvad vi tager med fra opholdet. 

Lørdag d. 3. juni: Afgang

8.00 Morgenmad i orangeriet

9.00 Check-ud fra værelserne og kurset er slut

9.40 Der er afgang med Læsøfærgen mod Frederikshavn, men I er selvfølgelig velkomne til at blive nogle dage – ligesom I er velkomne til at ankomme nogle dage før. Vi giver så 10 % i rabat på vores sted – Østergård Kultur B&B. Skriv dette ønske i bemærkningsfeltet på tilmeldingen

* Med forbehold for ændringer

Her finder du vores højskolekursus på Læsø:

Vores højskolekursus på Læsø foregår på Østergård KulturBB, som Annas Højskole er medejer af, og som ligger ved Byrum midt på Læsø.

Læsø kaldes iøvrigt også kaldet Kattegats perle, der er den største ø i Kattegat – også større end Samsø. Her er masser af natur – faktisk udgør naturen 70% af øens samlede areal. Og Læsø Klitplantage ligger derfor tæt på os. Læsø har en helt særlig natur og historie – bl.a. er der her du finder de helt særlige tanghuse og det er her man syder den verdensberømte Læsø salt, som du kommer til at høre meget mere til. 

Midt på øen og tæt på alting ligger den store smukke Østergård Kultur Bed & Breakfast. Her er 12 skønne lejligheder med værelser i forskellige størrelser og antal, der er stort fællesrum og et helt fantastisk orangeri, med udsigt til den parklignende have,der danner den smukkeste ramme for vores måltider. I haven er der masser af havemøbler og dejlige solfyldte kroge, for faktisk er Læsø Danmarks solrigste sted. Om aftenen når det er skyfrit vil du opleve den vildeste stjernehimmel, fordi der ikke er noget lysforurening på eller i nærheden af øen. Det er ganske enkelt magisk på Læsø!

Du kan læse mere om Østergård Kultur BB her :oestergaardkulturbb.dk

Sådan kommer du på højskolekursus på Læsø:

Der findes flere måder, du kan komme til Læsø på. Du kan enten tage bilen til Frederikshavn, hvorfra man sejler til Læsø. Turen varer 90 min – og foregår med en stor færge i en dejligt roligt tempo, hvor du vireklig kommer ned i gear og gør dig klar til det afslappede ø-tempo.  Du kan også tage toget/bus til Frederikshavn og så gå ombord på færgen. Når du er i land tager du rutebilen og står af 100 meter fra os. Eller du kan flyve fra Roskilde ( Tune). Det koster ca. 1100 kr pr. vej og tager en time. Hvis du ønsker denne transportform så skriv det i bemærkningsfeltet, så ser vi, om vi er nok ( over 10 personer) til at vi kan chartre et fly. For udenfor højsæssonen flyver de ikke hver dag.

 

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

Periode:

30.5. 2023-03.6 2023

Priser pr. person:

*Dobbeltværelse i stor lejlighed med delt badeværelse, stue og køkken: 4500,-

*Tillæg for eneværelse: 800,-

*Dobbeltværelse med eget badeværelse og stue ( uden køkken): 5100,-

*Tillæg for eneværelse: 800,-

 *Dobbeltværelse i lejlighed med eget badeværelse, stue og køkken : 5600,-

( ikke muligt med eneværelse i denne type bolig)

Alle priser er inklusiv moms.

 

Prisen inkluderer:

  • 4 overnatninger på skøn stor BB med dejligt orangeri og parklignende have
  • Fuld forplejning på kursusstedet 
  • Vandring med lokal guide 
  • Afspænding 
  • Oplæg/foredrag
  • Transport på øen
  • Festmiddag
  • Afgift til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke:

  • Transport til og fra Læsø
  • Drikkevarer