+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Vandring, natur og kultur i Thy

28. juli - 03. august 2024

Tag med på vandrekursus i Thy med Annas Højskole og bevæg dig i den spektakulære Nationalpark Thy med 3 vandreture på 14-22 km samme med en super vidende naturvejleder. Når vi ikke er ude at gå i den friske og rene luft, vil der være spændende foredrag om Thy, fællessang, morgengymnastik, dejlig mad og så vil der være masser af tid og ro til bare at være og nyde.

Bliv klogere på landskabet i Thy

På vandreturene laver vi nogle stop undervejs, hvor vi får viden, om det vi ser på turen; egnens historie og landskaber, plante- og dyreliv. Men ellers kan du bare gå i dit eget tempo og nyde naturen i stilhed eller i snak med nogle af dine nye kursuskammerater. 

Vi er meget ude

Vores højskole består af to store bygninger lige ved siden af hinanden og ligger i naturskønne omgivelser ved Morup Mølle. Vi befinder os 6 km fra Vesterhavet. Vi har dejlige udenomsarealer med borde og bænke, boldbaner og bålplads. Og der er vildmarksbad. Vi har morgenmotion enten ude eller inde og morgensang udenfor uder et halvtag.  En af dagene, skal vi ud at sejle i kano i Hvidbjerg Å, der løber lige ved siden af højskolen.  En aften har vi  bålaften med Højskolesangbogen i brug. Hvis du vil cykle på din fridag, må du tage din egen cykel med. 

 

 

 

Anna Katrin Nørgaard

højskole i udlandet for ældreAnna er udover at være kursusleder også forstander for Annas Højskole. Tidligere har hun arbejdet som tv- journalist på DR.

Anna har lavet kurser på Mallorca de sidste 4 år og haft besøg af over 500 begejstrede kursister. I sommeren 2020 startede hun med at lave vandrekurser i Thy, og det blev så stor en succes med udsolgte kurser, at vandrekurserne i Thy nu er en fast del af kursusudbuddet. Senest har Anna investeret i en B&B på Læsø, hvor Annas Højskole laver flere forskellige kurser.

Anna kommer selv fra Østjylland, bor nu i Nordsjælland og har vandret overalt i Danmark. Hun går gerne på både Hærvejen, Gendarmerstien, Øhavsstien, og alle mulige andre ruter og stier i Danmark. Foruden vandring i Spanien, Norge, Østrig, England og Skotland.

Thorkild Møller


Thorkild er en erfaren turguide i Thy og Nationalpark Thy, som han er tilknyttet som freelance formidlingspartner. Derfor kender han alt til Nationalparken, dens geografi, geologi, natur- og kulturhistorie.

Thorkild er oprindelig landmand, men har beskæftiget sig med undervisning og formidling som friskolelærer, voksenunderviser og integrationsarbejde og bla. udsendt af Dansk Flygtningehjælp til Balkan i 1999. Thorkild er lejlighedsvis tilknyttet Nilles Rejser, som rejseleder.

 

Gitte Jensen

Gitte Jensen er lokal guide i Agger de sidste 15 år. Gitte var i mange år ansat på Lokalhistorisk Arkiv og Biblioteket i Sydthy. Gitte guider rundt til de historiske steder i Agger, hvor hun er født, vokset op og bosiddende den dag i dag. 

 

 

Søndag den 28. juli: Ankomst og velkommen

 • 14.30 -15.30 Ankomst og indkvartering. Der plejer at være tog inde på Bedsted St. 13.46, men vi afventer lige sommerkøreplanen. Vi henstiller at I ankommer på samme tidspunkt, da vi ikke har mulighed for at hente på stationen ad flere omgange.
 • 15.30 Velkommen med kage + kaffe
 • Rundtur på skolens område
 • Intro til Thy, Morup Mølle og kurset i salen med  kursusleder og forstander, Anna Katrin Nørgaard, Annas Højskole
 • Vi går en tur på en times tid i naturen omkring højskolen
 • 19.00 Aftensmad + kaffe
 • 20.00 Thy før og nu. Foredrag om Thys udvikling. Vi får et indblik i den forvandling, Thy har gennemgået fra at være et vindblæst hjørne i udkanten af Danmark til i dag, hvor Thy er magnet for surfere, der boltrer sig i Cold Hawaii, hvor iværksætteri blomstrer, og bæredygtighed og grøn energi er højt på dagsordenen. Vi hører også om Nationalpark Thy, der blev indviet i 2008

Mandag den 29. juli: Vandring 1. Lodbjerg Hede, Vesterhavet og Lodbjerg Fyr (13/17 km)

 • 7.30 Morgenmotion + vi synger et par sange
 • Derefter fælles morgenmad og madpakkesmøring
 • 9.30 Oplæg om Nationalpark Thy og dagens vandring v. Thorkild Møller

Vi snører skoene, for nu skal vi ud på den første vandretur sammen med  naturvejleder Thorkild Møller, der er ekspert i området. Vi forlader højskolen, Morup Mølle og ådalen og vandrer ad små veje og stier mod den fredede Lodbjerg Hede. Gradvis skifter landskabet fra kulturlandskab med dyrkede marker til vild natur med klitlandskaber, småsøer og karrig plantevækst med forkrøblede træer og buske. Vi er midt i landets vildeste nationalpark, Nationalpark Thy. Forbi moseområdet Lortpøt, hvor Tranen yngler, mødes vi med Vesterhavet ved Penbjerg, en 25 meter høj klit, flyvesand lejret oven på en moræneklint  med fund og spor fra Stenalderen. Er havet roligt holder vi her en badepause, inden vi fortsætter mod det ensomt beliggende, fredede Lodbjerg Fyr, en klassiker blandt vore fyrtårne.

Lodbjerg Fyr

Her kan vi spise vores madpakker, og der er mulighed for at købe kaffe og dejlig kringle. Vi får fortalt ved en rundvisning den spændende historie om fyret og de mennesker, der har boet i fyrmesterboligen. Bl.a. var tårnet besat af tyskerne under besættelsen.

Lodbjerg Kirke

Vi fortsætter nu ad snoede stier gennem Lodbjerg Plantage til den lille Lodbjerg Kirke, “aldeles af sand fordærvet”. Kirken, som stammer fra 1500-tallet,  blev reddet i sidste øjeblik og menes at være stedet hvor Henrik Pontoppidan lader hovedpersonen i”Lykke-Per” ende sine dage og begrave. Det er her ved Lodbjerg Kirke at dem der stopper ved 13 km kører hjemad. Resten af gruppen fortsætter  de 4 km hjemad forbi plantørboligen til Ørum Sø med rester af et voldsted og tomten efter Ørum Slot, nedrevet sidst i 1700 tallet.
Få minutter senere når vil Morup Mølle
 • 18.30 Aftensmad
 • 19.30 tips til hvad I kan opleve i Thy på fridagen på torsdag. Det kunne være en tur Statens Museum for Kunst, der har åbnet sin første filial nogensinde udenfor København – på Doverodde Købmandsgaard i Thy til Bunkermuseet i Hanstholm, kører på Puch Maxi i Thyborøn eller se Nationalparkcenter Thy i Vorupør mm.
 • Senere er der mulighed for at tage til Vesterhavet og se solnedgang eller bare hygge på højskolens skønne udearealer

Tirsdag den 30. juli: På opdagelse i området

 • 7.30 Morgenmotion + vi synger et par sange
 • 8.30 Morgenmad
 • 9.45 Kørsel i private biler – vi fordeler os i de biler vi har til rådighed og betaler 20,- til dagens chauffør.
 • 10.00 Vi mødes foran kirken i Agger til en spændende guidet tur med Gitte Jensen, der er født op opvokset i Agger. Gitte er en fantastisk levende formidler og kender alt og alle i Agger. Vi hører om kirkens rolle, sandflugten, det hårde liv på havet. Vi slutter af med kaffe og snak i Gittes skønne have.
 • 13.00 Frokost på højskolen
 • 14.00 Vi skal ud at sejle i kano – vi sejler på Hvidbjerg Å – nærmere info følger
 • 19.00 Aftensmad
 • 20.00 Foredrag: Vandring før og nu – om vandring set igennem et religiøst-, filosofisk- og sundhedsmæssigt perspektiv v. forstander Anna Katrin Nørgaard

Onsdag den 31. juli: Vandring 2. Rundtur Klitmøller, Nors Sø og omegn (11/19 km)

 • 7.30 Morgenmotion + vi synger et par sange
 • 8.30 Morgenmad og madpakkesmøring

Vi starter fra Nordvestjysk Golfklub ved Klitmøller. Her møder vi Thorkild, der fortæller om dagens vandring og vi får udleveret kort over ruten.

Herfra vandrer vi ind gennem Nystrup Klitplantage og kommer forbi tomten af den gamle adelige sædegård “Nystrup”. Videre ad Ministervejen ind over Kronens Hede med en storslået udsigt ud over den store Vandet Sø. Efter at have passeret Kongens Kilder kommer vi til Vester Vandet Kirke med det mærkværdige inventar, bla. det gamle bornholmerur med 2 urskiver. Ad smalle veje og stier passerer vi en gruppe uspolerede og højtbeliggende gravhøje fra Bronzealderen, Edshøjene, og med milevid udsigt ud over Vandet Sø og Vesterhavet i det fjerne.

Bad i en af de reneste søer

Frokostpausen holdes ved Ulvestedet på sydsiden af Nors Sø med mulighed for at bade. Søen har kalkbund  og er en af Danmarks reneste med en helt speciel fauna.

 Vi fortsætter vandreturen langs søbredden til et fugletårn, hvorfra den første ulv i nyere tid blev spottet i 2012. Vi passerer 100 år gamle fyrretræer som er 30 meter høje og en omkreds på 3 meter. Ad smalle stier og fodspor følges på toppen den tidligere kystlinje i Vilsbøl Plantage og med en udsigt ud over det gamle stenalderhav, som får tiden til at stå stille; en sand tidslomme.

Vi krydser Thisted-Klitmøllervejen, og har nu vandret 12 km. Her er der mulighed for at afkorte turen og tage tilbage til højskolen. På sidste etape passerer vi Vandet Å over en gammel bro og fortsætter over  Kvadderkær ad gamle hjulspor gennem klitten tilbage til Golfklubben.

 • 18.30 Aftensmad
 • 19.30 Bålaften med sange fra Højskolesangbogen

Torsdag den 01. august: Fridag og ravsafari

 • 8.00 Morgenmotion + vi synger et par sange
 • 9.00 Morgenmad/ sange
 • FRIDAG – på egen hånd i Thy om omegn. I sørger selv for frokost.
 • Kl 19.00 Aftensmad på højskolen
 • Kl 20.00: Foredrag – Tag ejerskab over dit arbejdsliv – hør Anna fra højskolen fortæller om at springe ud i det uvisse – uden sikkerhedssele

 

Fredag den 02. august: Vandring 3. Hanstholm Vildtreservat (13/ 19 km)

 • 7.30 Morgenmotion
 • 8.30 Fælles morgenmad/ sange

Vi smører madpakker og kører i biler mod Hanstholm Vildtreservat. Vi starter ud ved Tved Kirke,  hvor vi møder Thorkild, der vil fortælle om dagens vandring og udlevere kort. Men først skal vi lige ind og se kirken. Tved Kirke er en vejkirke, der går for at være den smukkest beliggende kirke i Thy. Særligt bemærkes et stort kalkmaleri, der forestiller Syndefaldet med Adam og Eva, som står i marehalm til knæene.

Vandringes højdepunkt

Efter denne start begiver vi os ind i Tved Klitplantage og mod den smukt beliggende Nors Sø, hvor vi har et mindre pitstop for at tanke vand og gå på toilettet. Vi går op over skrænten fra søen, og mens vi går, udfolder der sig en smuk kulisse med endeløse vidder af uberørt klithedelandskab med utallige småsøer, mens vi har udsigt til det blå Vesterhav i baggrunden. Denne udsigt opleves af mange som vandringens højdepunkt. I området færdes store flokke af krondyr ofte mere end 100 sammen. Vi sidder på toppen af Isbjerget oppe i højderne og kigger ud over det smukke landskab, mens vi spiser vores madpakker. Hvis vi er heldige kan vi udover krondyr også spotte en havørn i det fjerne, så husk kikkerterne.

Tved Klitplantage

Efter en god spisepause er vi atter på stien og efter et par timers vandring drejer vi tilbage ind i Tved Klitplantage, hvor roen sænker sig, og vi kan nyde en mindre vindblæst stund i grønne omgivelser. Vi runder Fugletårnet, hvor de der vil stoppe nu går ca 1 km til parkeringspladsen. Så har de gået ca. 13 km

Resten af gruppen fortsætter ad stier forbi gamle havskrænter, jordfaldshuller og moser, indtil vi går på grænsen mellem natur og kultur, med plantage og klitter til den ene side og kulturlandskabet med udsigt til marker og gårde på den anden. Efter ca. 19 km ankommer vi tilbage til Tved Kirke.

 • Afslapning
 • 19.00 Vi hjælper hinanden med at dække et festligt bord med pynt fra naturen. Afslutningsmiddag med festlige indslag

Lørdag den 03. august: Afrejse

 • 9.00  Fælles morgenmad
 • 10.00 Farvel og tak for denne gang – afrejse

* Med forbehold for ændringer

Højskolen ligger i Morup Mølle lidt udenfor Bedsted i Thy. Her holder vi til i den gamle kro og i kursusejendommen ved siden af. Vi har god plads både inde og ude, hvor der er vildmarksbad, boldbaner, borde og bænke, og der er rig mulighed for at være aktiv med gåture langs Hvidbjerg Å, cykling eller kanosejlads på udvalgte tidspunkter.  Har du kajak og kommer du i bil, er der mulighed for at sejle på åen.

Stor spisesal

Vi har en stor spisesal/ foredragssal med rigtig god plads – der kan være op til 100 personer, men vi bliver ca. 35 på kurset. Vi har valgt således, fordi det giver os mulighed for fortsat at holde fornuftig afstand til medkursisterne.

Højskolens værelser

Højskolen har 12 lejligheder, hvor der kan være 2-4 personer i hver lejlighed. En lejlighed består af to soveværelser og et badeværelser, som man deler. Ønsker man et singleværelse, får man naturligvis det ( så længe vi har ledige), men badeværelse skal man dele med en anden person. Et af værelserne er ekstra stort, i det 9 personer kan sove her i en sovesal. Vi udlejer det dog til max 2-4 personer, hvis I er flere, der rejser sammen.

Du sørger selv for at komme frem til højskolen i Thy. Men skriv lige til os i tilmeldingen om du kommer i bil eller tager toget. Næremste station er Bedsted Thy St.  Vi henstiller til, at I ankommer 13.51, og så henter vi jer. Når I skal hjem, er der et tog kl 10.58. Vi kører jer til stationen Bedsted Thy.

Når vi skal ud på vandreruterne, kører vi i kursisternes biler/højskolens. Vi skiftes til at lægge bil til. Og alle betaler 25 kr  til dem, de kører med for en retur

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

 

Periode:

28. juli -03. august 2024

Priser pr. person

Dobbeltværelse med adskilte senge og eget bad kr. 6.200,-

Eneværelse med eget bad: Enetillæg 1400,-

Eneværelse med delt bad kr. 6.600,-

Der er flere badeværelser og toiletter på fælles gangen

 

Det er med i prisen:

 •  Kursusleder og assistent
 • Lokal guide på alle vandreturer
 • Alle måltider – også frokosten på fridagen, hvis du holder den på højskolen
 • Alle foredrag
 • Kanosejlads ( se program)
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke:

 • Drikkevarer( kan købes på højskolen)
 • Frokost på fridagen, hvis den holdes uden for højskolen
 • Linned og håndklæder som du kan tilkøbe for 140 kr
 • Transport til de steder, vi skal gå tur. Her bruger vi kursisternes egne biler, og deles om dem, der er. Hvis du ikke lægger bil til, men kører med andre, betaler du 20 kr pr t/r. Højskolen har også en bil til rådighed.

Thy

Udforsk flere eventyr med Annas Højskole

Dyk dybere ind i en verden af unikke oplevelser og lærerige eventyr med vores forskelligartede udvalg af kurser. Uanset om du er til kulinariske rejser, kulturelle udflugter eller aktive vandreoplevelser, har Annas Højskole noget for enhver smag. Bliv inspireret af vores andre kurser nedenfor og find dit næste eventyr med os. Vi glæder os til at byde dig velkommen på endnu en uforglemmelig rejse!