+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Vandring, natur og kultur i Thy

10.8. - 16.8. 2020

Tag med Annas Højskole til det smukke Thy og bevæg dig i den spektakulære Nationalpark Thy med 3 vandreture på 15-18 km samme med en dygtig naturvejleder. Når vi ikke er ude at gå i den friske og rene luft, vil der være spændende foredrag med blandt andre Maria Helleberg, fællessang, morgengymnastik, dejlig mad og masser af tid og ro til bare at være og nyde.

På vandreturene laver vi nogle enkelte stop undervejs, hvor vi får viden, om det vi ser på turen; egnens historie og landskaber, plante- og dyreliv. Men ellers kan du bare gå i eget tempo og nyde naturen i stilhed eller i snak med nogle af dine nye kursuskammerater. 

Vi har plads til 100 i vores spise- og foredragssal, men vi optager ca. 35 på holdet, så der vil være masser af plads til at være sammen – med afstand.

 

Anna Katrin Nørgaard

højskole i udlandet for ældreAnna er udover at være kursusleder også forstander for Annas Højskole. Tidligere har hun arbejdet som tv- journalist på DR.

Anna har lavet kurser på Mallorca de sidste 3 år og haft besøg af over 400 begejstrede kursister. Inden coronakrisen blev hun kontaktet af Christina Nordentoft, der spurgte, om de to ikke skulle til at lave kurser i Thy. Nu er det så en realitet,  og det bliver bestemt ikke det sidste kursus, vi laver i Thy og i Danmark.

Anna kommer selv fra Østjylland, bor nu i Nordsjælland og har vandret overalt i Danmark. Hun går gerne på både Hærvejen, Gendarmerstien, Øhavsstien, og alle mulige andre ruter og stier i Danmark.

Thorkild Møller

Thorkild er en erfaren turguide i Thy og Nationalpark Thy, som han er tilknyttet som freelance formidlingspartner. Derfor kender han alt til Nationalparken, dens geografi, geologi, natur- og kulturhistorie.

Thorkild er oprindelig landmand, men har beskæftiget sig med undervisning og formidling som friskolelærer, voksenunderviser og integrationsarbejde og bla. udsendt af Dansk Flygtningehjælp til Balkan i 1999. Thorkild er lejlighedsvis tilknyttet Nilles Rejser, som rejseleder.

Christina Nordentoft

Christina er rundet af Thy, hvor hun tilbragte de første 20 år af sit liv og derfor kender hun egnen som sin egen bukselomme. I dag bor hun i København er gymnasielærer i historie og idræt og driver sit eget rejsebureau med rejser til Etiopien. Nu har hun kastet sig over at lave rejseoplevelser til Thy,  og hun vil på kurset formidle om Thy og egnens historie.

Maria Helleberg

Maria er født i 1956. Hun er dansk forfatter, er kendt for sine historiske romaner. Hun bliver også kaldet Den historiske romans dronning, da mange af hendes romaner bevæger sig i den ældre tids historie og personer.

Maria har tidligere studeret på universitet, og er magister i teatervidenskab. Ligeledes har hun arbejdet på Den Kongelige Opera.

Maria Helleberg har i dag mere end 80 udgivelser på sit CV, heriblandt romaner, biografier, rejsebøger og børne- og ungdomsbøger. Hun har modtaget et hav af priser bl.a. Biblioteksforeningens forfatterpris i 1990. Gennembrudet kom i 1988 med Så mangen sti vild, og siden er det gået meget hurtigt med hendes udgivelser, bl.a. Louise længe leve!! Undtagelsestilstand, Bombardement, Kamma, Kongens kvinder og Kvinder der forandrede Verden. I bogen Kvinderne fra Thy, som udkom i 2016, skriver Maria Helleberg om kvinderne i sin egen familie. Den næste bog i rækken omhandlende kvinderne fra Maria Hellebergs familie hedder Søstrene fra Thy og udkom i 2019.

(Foto: Stine Heilmann)

Dennis Thomsen

Dennis er 38 år og Thybo med stort T. Han har boet hele sit liv i Sydthy og faktisk kun en enkelt gang besøgt København. Det var i 2019! Dennis har altid interesseret sig for rav og er i dag en stor rav entusiast med eget ravsafari firma. Traditionelt holder ravsamlere de gode findesteder tæt til kroppen, men Dennis deler gerne ud af sin viden om, hvor de bedste findesteder er, hvis man vil have del i Nordens guld som ravet også kaldes. På kurset vil Dennis tage os med ud om aftenen, når mørket er faldet på. Her vil vi udstyret med lånte uv-lygter og uv-briller lede efter ravet, der lyser helt særligt op og således skiller sig væsentlig ud fra andre sten.

Mandag den 10. august: Ankomst og velkommen

 • 14-14.45 Ankomst og indkvartering
 • 15.00 Velkommen med kage + kaffe og fællessang i gården
 • Rundtur på området
 • Intro til Thy og kurset i salen med kursusleder og forstander for Annas Højskole, Anna Katrin Nørgaard
 • Rystesammen aktivteter
 • 18.00 Aftensmad og hvem er hvem?
 • 20.00 Thy før og nu. Christina Nordentoft giver os indblik i den forvandling hendes hjemstavn Thy har gennemgået fra at være et vindblæst hjørne i udkanten af Danmark til i dag, hvor Thy er magnet for surfere, der boltrer sig i Cold Hawaii, hvor iværksætteri blomstrer, og bæredygtighed og grøn energi er højt på dagsordenen.
 • Aftensange

Tirsdag den 11. august: På opdagelse i området

 • 7.30 Morgenmotion
 • 8.30 Fælles morgenmad og sange
 • 9.30 Oplæg om Nationalpark Thy ved Anna Katrin Nørgaard
 • 10.00 Vi går sammen med vores to kursusledere ned mod Vesterhavet. Det er en smuk tur på ca. 3 km, hvor vi hele vejen har Flade Sø på vores højre hånd. De, der har lyst, kan tage en dukkert før vi går hjemad igen.
 • 13.00 frokost
 • Pause
 • 15.00  Kaffe og kage
 • 15.45 Vi kører mod Thy Whisky, hvor vi skal møde Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen. To økologiske landmænd – der også laver Whisky. Det lå ellers ikke i kortene, at de to Københavnere skulle være økologiske landmænd. Men for 10 år siden sagde de begge deres gode stillinger op for at flytte til Thy med deres familier. Og skiftet er gået ret godt. Så godt, at deres whisky sidste år blev kåret som Europas bedste. Vi skal se, hvordan de laver whisky – hvordan de dyrkere kornet, hvordan de malter det og forvandler årets høst til gyldne dråber whisky i destilleriet.  Vi smager selvfølgelig på whiskyen, og lidt andre specialiteter lavet på gårdens råvarer.
 • 18.30 Aftensmad
 • 20.00 Foredrag: Vandring før og nu – om vandring set igennem et religiøst-, filosofisk- og sundhedsmæssigt perspektiv v. Anna Katrin Nørgaard
 • Aftensange

Onsdag den 12. August – Vandring 1: Flade Sø rundt (15 km)

 • 7.30 Morgenmotion
 • 8.30 Fælles morgenmad/ sange
 • 9.30 Oplæg om dagens vandring v. Thorkild Møller

Vi smører madpakker og snører skoene, for nu skal vi ud på første vandretur sammen med  naturvejleder Thorkild Møller, der er ekspert i området.

Vi forlader højskolen, og går de første par kilometer mod Vesterhavet, hvor vi rammer redningsvejen, der tager os nordover i et smukt og barsk klithede-landskab med det brusende Vesterhav på venstre side og Flade sø på højre. Vi har udkig til høfterne på havsiden, hvor det er muligt at finde rav på stranden efter stormvejr. Efter ca. 1 times vandring når vi det ensomt beliggende og fredede Lodbjerg Fyr, en klassiker blandt vore fyrtårne. Her kan vi spise vores madpakker. Vi kommer forbi stedet hvor den første Lodbjerg kirke lå, indtil den blev “aldeles fordærvet af sand” som der står i kirkebøgerne.

Fra kirken fortsætter vi mod syd ad sognevejen tilbage til Flade Sø, og vi vandrer tilbage mod Agger ad højvandsdiget fra 1953, som blev anlagt som en del af projektet om at lukke Thyborøn Kanal, som dog ikke blev til noget. Ved vejs ende kigger vi lidt på det oprindelige Agger med fiskerleje, Indre Mission, høfdebyggeri og De Sorte Huse men også byen, som den er kendt i dag f.eks fra Anders Aggers TV udsendelser fra området.

 • Hjemme igen er der pause og mulighed for afspænding
 • 18.30 Aftensmad
 • 19.30 tips til hvad I kan opleve i Thy på fridagen på fredag – det kunne være en tur på det nye Statens Museum for Kunst, der netop har åbnet sin første filial nogensinde udenfor København – på Doverodde Købmandsgaard i Thy.
 • Bålaften med fællessange

Torsdag den 13. august – Vandring 2: Rundtur, Klitmøller og omegn (16 km)

 • 7.30 Morgenmotion
 • 8.30 Fælles morgenmad/ sange
 • 9.30 Oplæg om dagens vandring v. Thorkild Møller

Vi smører vores madpakker og kører i egne biler mod Klitmøller, der tidligere var kendt for skudefart og fiskeri, men i dag nok mest er kendt for sin turisme og hjemsted for Cold Hawaii, et surferparadis på linje med kysterne i bl.a. Australien. Herfra vandrer vi langs åløbet ind i landet til den store Vandet Sø. Søen har  kalkundergrund og er en af Danmarks reneste med en helt speciel fauna. Vi krydser Thisted-Klitmøllervejen og følger ad en sti den tidligere kystlinje i Vilsbøl Plantage. Vi passerer 100 år gamle fyrretræer, der er 30 meter høje og med en omkreds på 3 meter. Vel ude af plantagen følger vi nogle smalle veje forbi en gruppe uspolerede og højtbeliggende gravhøje, Edshøjene med en milevid udsigt ud over Vandet Sø. Vi fortsætter syd om søen gennem Nystrup Plantage, hvor Danmarks smukkest beliggende golfbane ligger. Her er der mulighed for et hvil, toilet og en forfriskning. Sidste etape følger Ministervejen tilbage til Klitmøller.

 • Afslapning / mulighed for afspænding
 • 18.30 Aftensmad
 • 19.30 Foredrag med forfatter Maria Helleberg. Maria Hellebergs begejstring for litteratur, stærke kvinder og historie går igen i mange af hendes romaner. Senest har hun genoplivet sin egen slægts historie i to romaner om kvinderne fra Thy. Maria vil give os indblik i sit forfatterskab om Thy, som hun betegner som en tilstand og et landskab som tyskerne ville kalde Heimat. Hun vil fortælle om, hvordan hun gennem arbejdet med sine bøger, har lært Mariane, Marie, Kresten, Ruth, Fred, Gerda og boghandler Balleby at kende på en ny måde, og hvad der er det særlige ved at skrive om sin egen slægts historie. 

Fredag den 14. august

 • 8.00 Morgenmotion
 • 9.00 Fælles morgenmad/ sange
 • FRIDAG – på egen hånd

Man kan smøre madpakke og tage med på sin tur, eller man kan blive i området og spise på højskolen.

 • Kl 19.00 Aftensmad på højskolen
 • Kl 20.00 Mød Dennis Thomsen der er inkarneret ravsamler. Han er også Thybo (med stort T) og var i København for første gang i sit liv sidste år. Anna Katrin interviewer Dennis om livet i Thy og guldet på kysten.
 • 21.00 De, der har lyst til en anderledes aften-oplevelse, kører ud på Agger Tange og tager på ravsafari med Dennis, der har udstyr (uv-lygter og uv-briller) med til alle.

Lørdag den 15. August – Vandring 3: Hanstholm Vildtreservat (15 km)

 • 7.30 Morgenmotion
 • 8.30 Fælles morgenmad/ sange
 • 9.30 Oplæg om dagens vandring v Thorkild Møller

Vi smører madpakker og kører i biler mod Hanstholm Vildreservat. Vi starter ud i idylliske omgivelser på nordsiden af Nors Sø. Vi begiver os op over skrænten fra søen, og mens vi går udfolder der sig en smuk kulisse med endeløse vidder af uberørt klithedelandskab med utallige småsøer, mens vi har udsigt til det blå Vesterhav i baggrunden. Her færdes store flokke af krondyr ofte mere end 100 sammen. Efter et par timers vandring drejer vi ind i Tved Klitplantage, hvor roen sænker sig og vi kan nyde en mindre vindblæst stund i grønne omgivelser. Vi runder Fugletårnet og fortsætter ad stier forbi gamle havskrænter, jordfaldshuller og moser til Tved Kirke, som er en vejkirke, der går for at være den smukkest beliggende kirke i Thy. Særligt bemærkes et stort kalkmaleri, der forestiller Syndefaldet med Adam og Eva, som står i marehalm til knæene. Det sidste stykke tilbage mod udgangspunktet ved Nors Sø, går vi i på grænsen mellem natur og kultur, med plantage og klitter til den ene side og kulturlandskabet med udsigt til marker og gårde på den anden.

 • Afslapning
 • 19.00 Vi hjælper hinanden med at dække et festligt bord med pynt fra naturen. Afslutningsmiddag med festlige indslag

Søndag den 16. august: Afrejse

 • 9.00  Fælles morgenmad/ sange
 • Afrejse

* Med forbehold for ændringer.

Højskolen ligger i Sydthy ca. 1,5 km fra Agger. Vi er omgivet af en 30.000 kvm stor naturgrund, og fra højskolen er der udsigt over Flade Sø og naturområdet omkring søen i forgrunden, mens det blå Vesterhav ses bag klitterne i horisonten. Vi har Nationalpark Thy som nærmeste nabo. Vesterhavet ligger ca. 40 minutters gang fra vores højskole – og 5 min i bil.

Fuglelivet og vindens leg med træernes blade danner en skøn lydkulissen omkring højskolen. 2 minutter fra hovedhuset er der et overdækket bålsted og mulighed for en beachvolly kamp.

På Vestkysten skifter vejret ofte mellem det barske og det blide. Vi er derfor glade for at kunne tilbyde gode aktivitetsmuligheder også indendøre. I hovedhuset er der en sportshal, med mulighed for forskellige spil, i multirummet er der pool, bordtennis og dart.

Vi har en stor spisesal/ foredragssal med rigtig god plads – der kan være op til 100 personer, men vi bliver ca. 35 på kurset. Vi har valgt således, fordi det giver os mulighed for fortsat at holde fornuftig afstand til medkursisterne.

Højskolen har 12 lejligheder, hvor der kan være 2-4 personer i hver lejlighed. En lejlighed består af to soveværelser og et badeværelser, som man deler. Ønsker man et singleværelse, får man naturligvis det ( så længe vi har ledige), men badeværelse skal man dele med en anden person. Et af værelserne er ekstra stort, i det 9 personer kan sove her i en sovesal. Vi udlejer det dog til max 2-4 personer, hvis I er flere, der rejser sammen.

Som udgangspunkt skal man medbringe bil på dette højskolekursus. Det er ikke længe siden, at Danmark var lukket ned pga. Covid 19, og vi ønsker derfor at etablere gode rammer for det fællesskab, som vi alle går og længes efter, og som vi skal opleve på kurset samtidig med, at vi stadig holder fornuftigt afstand.

Derfor foregår transporten ugen igennem i kursisternes private biler. Det betyder dog ikke, at det ikke er muligt at deltage på kurset uden at have bil med. Hvis du/I ønsker at deltage, men ikke råder over en bil, så ring til Anna  på Annas Højskole på 27142926 og tag en snak med hende. Der er ekstra pladser i kursusledernes biler, og man kan let komme til Thy i tog. Man tager blot toget mod Thisted og står af på Hurup Thy station. Her kan man blive afhentet og kørt de 12 km til højskolen. Tøv endelig ikke med at kontakte os herom, vi er sikre på, at vi kan finde en løsning på transport-logistikken.

 

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

Periode

Kurset finder sted i perioden 10.8.2020 – 16.8.2020

Priser

Deleværelse: kr. 4.300,- (med delt bad *)

Eneværelsestillæg 800,- (med delt bad *)

* To værelser deler altid bad, uanset om det er dele- eller eneværelser.

Priserne er inklusiv alle måltider og aktiviteter. Det eneste man selv betaler, er fridagen, hvis den afholdes udenfor højskolen.

Detaljer

Prisen (kr. 4.300,-) er ved delt dobbeltværelse med delebadeværelse og inkluderer

 • To kursusledere
 • Alle måltider på højskolen – også frokosten på fridagen, hvis du holder den på højskolen
 • Alle foredrag
 • Udflugter ifølge program
 • Lokal guide på vandreturer
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke

 • Tillæg for eneværelse (kr. 800,-)
 • Drikkevarer
 • Transport til de steder, vi skal gå tur. Her må vi bruge egne biler, og deles om dem, der er. Højskolen har også to biler.