+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Vandring, natur og kultur i Thy

3.8. - 9.8. 2020

Tag med Annas Højskole til det smukke Thy og bevæg dig i den spektakulære Nationalpark Thy med 3 vandreture på 15-18 km samme med en dygtig naturvejleder. Når vi ikke er ude at gå i den friske og rene luft, vil der være spændende foredrag bl.a. med Anne Hjernøe  fællessang, morgengymnastik, dejlig mad og masser af tid og ro til bare at være og nyde.

På vandreturene laver vi nogle enkelte stop undervejs, hvor vi får viden, om det vi ser på turen; egnens historie og landskaber, plante- og dyreliv. Men ellers kan du bare gå i eget tempo og nyde naturen i stilhed eller i snak med nogle af dine nye kursuskammerater. 

Vi har plads til 100 i vores spise- og foredragssal, men vi optager max. 35 på holdet, så der vil være masser af plads til at være sammen – med afstand.

 

Christina Nordentoft

Christina er kursusleder. Hun er rundet af Thy, hvor hun tilbragte de første 20 år af sit liv og derfor kender hun egnen som sin egen bukselomme. I dag bor hun i København er gymnasielærer i historie og idræt og driver sit eget rejsebureau med rejser til Etiopien. Nu har hun kastet sig over at lave rejseoplevelser til Thy,  og hun vil på kurset formidle om Thy og egnens historie, samtidig med at hun vil sørge for, at I får sved på panden til morgengymnastikken.

Anna Katrin Nørgaard

højskole i udlandet for ældreAnna er udover at være kursusleder også forstander for Annas Højskole. Tidligere har hun arbejdet som tv- journalist på DR.

Anna har lavet kurser på Mallorca de sidste 3 år og haft besøg af over 400 begejstrede kursister. Inden coronakrisen blev hun kontaktet af Christina Nordentoft, der spurgte, om de to ikke skulle til at lave kurser i Thy. Nu er det så en realitet,  og det bliver bestemt ikke det sidste kursus, vi laver i Thy og i Danmark.

Anna kommer selv fra Østjylland, bor nu i Nordsjælland og har vandret overalt i Danmark. Hun går gerne på både Hærvejen, Gendarmerstien, Øhavsstien, og alle mulige andre ruter og stier i Danmark.

Thorkild Møller

Thorkild er en erfaren  turguide i Thy og Nationalpark Thy, som han er tilknyttet som freelance formidlingspartner. Derfor kender han alt til Nationalparken, dens geografi, geologi, natur- og kulturhistorie.

Thorkild  er oprindelig landmand, men har beskæftiget sig med undervisning og formidling som friskolelærer, voksenunderviser og integrationsarbejde og bla. udsendt af Dansk Flygtningehjælp til Balkan i 1999.

Thorkild er også lejlighedsvis tilknyttet Nilles Rejser, som rejseleder og har tidligere rejst for bl.a. Riis rejser, Hanstholm- og Tigerrejser.

Anne Hjernøe

Anne er tv-kok, tv-vært, forfatter og foredragsholder. I flere år har Annas Højskole med stor succes samarbejdet med Anne. Og kurset i Thy er ingen undtagelse. Det er vi rigtig glade for.

Annes foredrag er altid super inspirerende, meget ærlige og personlige og heldigvis også underholdende.

Anne har i foråret 2020 udgivet “Ligevægt, Stæk let og mæt” som en opfølgningen på bestselleren “Stærk, let og mæt” fra 2019. Og det er med udgangspunkt i den nyeste bog, at Anne vil fortælle om sit vægttab på de 20 kg, der lige så langsomt var sneget sig på kroppen men især også om, hvordan hun nu holder sit vægttab på 2. år! Hun vil fortælle om, hvordan det sker uden at give afkald på livskvalitet, gode smagfulde måltider og uden at sige nej til alt det sjove.

Anne vil i slutningen af foredraget tage kursisterne med bag kulissen på en helt ny programserie med Anders Agger hvor de to rejser rundt i det danske sommerland og mindes deres barndoms og ungdoms ferier bl.a. Det er programmer der optagetes i juni og juli.

Dennis Thomsen

Dennis er 38 år og Thybo med stort T. Han har boet hele sit liv i Sydthy og faktisk kun en enkelt gang besøgt København. Det var i 2019! Dennis har altid interesseret sig for rav og er i dag en stor rav entusiast med eget ravsafari firma. Traditionelt holder ravsamlere de gode findesteder tæt til kroppen, men Dennis deler gerne ud af sin viden om, hvor de bedste findesteder er, hvis man vil have del i Nordens guld som ravet også kaldes. På kurset vil Dennis tage os med ud om aftenen, når mørket er faldet på. Her vil vi udstyret med lånte uv-lygter og uv-briller lede efter ravet, der lyser helt særligt op og således skiller sig væsentlig ud fra andre sten.

Charlotte Ikjær

Charlotte brænder for bæredygtighed og elsker at inspirere andre til en grønnere livsstil. Hun er stifter og ejer af butikken Gågrøn, som i mere end 10 år har tilbudt funktionelle, ansvarligt producerede produkter. Charlotte, der i den grad har været en af pionerene i Danmark  idenfor bæredygtige produkter, vil dele ud af sin erfaring og viden om, hvordan DU kan gøre en forskel, og hvorfor det nytter at tage stilling som forbruger. Du får også helt konkrete tips og gode råd til, hvordan du får en mere grøn og miljøvenlig hverdag.

Mie Buus

Mies interesse for mad blev vakt af hendes farmor Karen, der blev regnet for en dygtig kogekone på sin hjemegn ved Års. Mie blev uddannet smørrebrødsjomfru i 1972 og arbejdede en lang periode som køkkenleder på Vitskøl Kloster, der er kendt for sin lægeurtehave og store produktion af krydderurter. Lyst og ambitioner førte Mie videre med en uddannelse på Århus Universitet i etnografi og socialantropologi i 1998.

Mie blev ansat på Museum Thy, hvor hun fandt sin egen niche med forskning og formidling i thylandsk madkultur. Hun har skrevet den kulturhistoriske kogebog Tarfisk og vækkelseskage, feltkogebogen Naturmad i Nationalpark Thy og senest Naturmad ved Limfjorden, om vilde spiselige planter. Mie er en meget aktiv og dedikeret til formidling og praktisk madlavning. I dag driver hun både Café Amtoft og firmaet NaturmadThy

Mandag den 3. august: Ankomst og velkommen

 • 14.00-15.00 Ankomst og indkvartering på højskolen
 • 15.00  Velkommen med kage + kaffe og fællessang i gården 
 • Rundtur på området
 • Intro til Thy og kurset i salen med kursuslederne Christina Nordentoft og Anna Katrin Nørgaard 
 • Rystesammen aktivtet med Christina 
 • 18.00 Aftensmad og hvem er hvem? 
 • 20.00 Thy før og nu. Christina Nordentoft giver os indblik i den forvandling hendes hjemstavn Thy har gennemgået fra at være et vindblæst hjørne i udkanten af Danmark til i dag, hvor Thy er magnet for surfere, der boltrer sig i Cold Hawaii, hvor iværksætteri blomstrer, og bæredygtighed og grøn energi er højt på dagsordenen. 
 • 21.30 Aftensange 

Tirsdag den 4. august – Maden i naturen

 • 7.30 Morgenmotion med Christina Nordentoft 
 • 8.30 Fælles morgenmad og sange 
 • 9.30 Oplæg om Nationalpark Thy ved Anna Katrin Nørgaard 
 • 10.00 Vi går sammen med vors to kursusledere ned mod Vesterhavet. Det er en smuk tur på ca. 3 km, hvor vi hele vejen har Flade Sø på vores højre hånd. De, der har lyst, kan tage en dukkert før vi går hjemad igen.
 • 12.30 frokost
 • 13.00 Naturmad i Thy ved Mie Buus

  Mie giver en introduktion til resten af eftermiddagen, der skal handle om maden, vi kan finde i naturen. Først kører vi i egne biler ud omkring Agger Tange og samle planter og urter, som vi sammen skal tilberede og spise til aftensmad i dag. Mie vil undervejs fortælle om de planter, vi ser, og som vi kan spise.  På stranden kan vi bl.a. finde Salturt. Når vi har indsamlet dem i vores medbragte bøtter, kører vi videre ud af Agger Tange og gør stop ved et sted, hvor Mie ved, vi finder andre spændende spiselige planter f.eks. Strand Vejbred, Strandarve, Strandasters, Strand Trehage, Strand Sennep og Lægekokleare.

  Tilbage på højskolen renser vi planterne og deler holdet op i grupper: En gruppe laver salater.  En anden gruppe laver forretter. En tredje gruppe laver tilbehør til vores hovedret. Mie har opskrifter med, der udleveres og guider og igennem tilberedningen.   Nogle ting f.eks. bålstegt ørred med skovsyre tilberedes over bål udenfor. 

  Når grupperne er færdige med deres mad, skal de ud at finde bordpynt i området, så vi laver et festligt dækket bord med vilde planter. 

 • 20.00 Foredrag om bæredygtighed v. Charlotte Ikjær, der var en af de første i Danmark  til at lave forretning med bæredygtige produkter med forretningen Gågrøn på Nørrebro

Onsdag den 5. August – Vandring 1: Flade Sø rundt (15 km)

 • 7.30 Morgenmotion med Christina Nordentoft 
 • 8.30 Fælles morgenmad/ sange 
 • 9.30 Oplæg om dagens vandring v. Thorkild Møller 
 • Vi smører madpakker og snører skoene, for nu skal vi ud på første vandretur sammen med naturvejleder Thorkild Møller, der er ekspert i området. 

Vi forlader højskolen, og går de første par kilometer mod Vesterhavet, hvor vi rammer redningsvejen, der tager os nordover i et smukt og barsk klithede-landskab med det brusende Vesterhav på venstre side og Flade sø på højre. Vi har udkig til høfterne på havsiden, hvor det er muligt at finde rav på stranden efter stormvejr. Efter ca. 1 times vandring når vi det ensomt beliggende og fredede Lodbjerg Fyr, en klassiker blandt vore fyrtårne. Her kan vi spise vores madpakker. Vi kommer forbi stedet hvor den første Lodbjerg kirke lå, indtil den blev “aldeles fordærvet af sand” som der står i kirkebøgerne. 

Fra kirken fortsætter vi mod syd ad sognevejen tilbage til Flade Sø, og vi vandrer tilbage mod Agger ad højvandsdiget fra 1953, som blev anlagt som en del af projektet om at lukke Thyborøn Kanal, som dog ikke blev til noget. Ved vejs ende kigger vi lidt på det oprindelige Agger med fiskerleje, Indre Mission, høfdebyggeri og De Sorte Huse men også byen, som den er kendt i dag f.eks fra Anders Aggers TV udsendelser fra området.

 • Hjemme igen er der pause og mulighed for afspænding med Christina Nordentoft
 • 18.30 Aftensmad 
 • 20.00 Foredrag: Vandring før og nu – om vandring set igennem et religiøst-, filosofisk- og sundhedsmæssigt perspektiv v. Anna Katrin Nørgaard

Vandring 2: Rundtur, Klitmøller og omegn (16 km)

 • 7.30 Morgenmotion med Christina Nordentoft 
 • 8.30 Fælles morgenmad/ sange 
 • 9.30 Oplæg om dagens vandring v. Thorkild Møller 
 • 9.45 Vi smører vores madpakker og kører i egne biler mod Klitmøller, der tidligere var kendt for skudefart og fiskeri, men i dag nok mest er kendt for sin turisme og hjemsted for Cold Hawaii, et surferparadis på linje med kysterne i bl.a. Australien. Herfra vandrer vi langs åløbet ind i landet til den store Vandet Sø. Søen har  kalkundergrund og er en af Danmarks reneste med en helt speciel fauna. Vi krydser Thisted-Klitmøllervejen og følger ad en sti den tidligere kystlinje i Vilsbøl Plantage. Vi passerer 100 år gamle fyrretræer, der er 30 meter høje og med en omkreds på 3 meter. Vel ude af plantagen følger vi nogle smalle veje forbi en gruppe uspolerede og højtbeliggende gravhøje, Edshøjene med en milevid udsigt ud over Vandet Sø. Vi fortsætter syd om søen gennem Nystrup Plantage, hvor Danmarks smukkest beliggende golfbane ligger. Her er der mulighed for et hvil, toilet og en forfriskning. Sidste etape følger Ministervejen tilbage til Klitmøller.
 • Afslapning / mulighed for afspænding med Christina Nordentoft
 • 18.30 Aftensmad 
 • 19.30 tips til hvad I kan opleve i Thy på fridagen på fredag ved Christina Nordentoft
 • Bålaften med sange

Torsdag den 6. august: Vandring 2: Rundtur, Klitmøller og omegn (16 km)

 • 7.30 Morgenmotion med Christina Nordentoft 
 • 8.30 Fælles morgenmad/ sange 
 • 9.30 Oplæg om dagens vandring v. Thorkild Møller 
 • 9.45 Vi smører vores madpakker og kører i egne biler mod Klitmøller, der tidligere var kendt for skudefart og fiskeri, men i dag nok mest er kendt for sin turisme og hjemsted for Cold Hawaii, et surferparadis på linje med kysterne i bl.a. Australien. Herfra vandrer vi langs åløbet ind i landet til den store Vandet Sø. Søen har  kalkundergrund og er en af Danmarks reneste med en helt speciel fauna. Vi krydser Thisted-Klitmøllervejen og følger ad en sti den tidligere kystlinje i Vilsbøl Plantage. Vi passerer 100 år gamle fyrretræer, der er 30 meter høje og med en omkreds på 3 meter. Vel ude af plantagen følger vi nogle smalle veje forbi en gruppe uspolerede og højtbeliggende gravhøje, Edshøjene med en milevid udsigt ud over Vandet Sø. Vi fortsætter syd om søen gennem Nystrup Plantage, hvor Danmarks smukkest beliggende golfbane ligger. Her er der mulighed for et hvil, toilet og en forfriskning. Sidste etape følger Ministervejen tilbage til Klitmøller.
 • Afslapning / mulighed for afspænding med Christina Nordentoft
 • 18.30 Aftensmad 
 • 19.30 :  Foredrag med Anne Hjernøe. Anne vil med baggrund i  sin spritnye bog Ligevægt – stærk, let og mæt, fortælle personligt og underholdende  om, hvordan det lykkes hende nu på 2. år at holde sit vægttab på 20 kg uden at give afkald på livskvalitet, gode smagfulde måltider og uden at sige nej til alt det sjove. I slutningen af foredraget får vi et kig om bag kulisserne på en helt ny række programmer på DR, som Anne og Anders Agger optager i juni og juli fra det danske sommerland

Fredag den 7. august

 • 8.00 Morgenmotion med Christina Nordentoft 
 • 9.00 Fælles morgenmad/ sange 
 • FRIDAG – på egen hånd 

Man kan smøre madpakke og tage med på sin tur, eller man kan blive i området og spise på højskolen.

 • Kl 19.00 Aftensmad på højskolen
 • Kl 20.00 Mød Dennis Thomsen der er inkarneret ravsamler. Han er også Thybo (med stort T) og var i København for første gang i sit liv sidste år. Anna Katrin interviewer Dennis om livet i Thy og guldet på kysten. 
 • 21.00 De, der har lyst til en anderledes aften-oplevelse, kører ud på Agger Tange og tager på ravsafari med Dennis, der har udstyr (uv-lygter og uv-briller) med til alle.

Lørdag den 8. August Vandring 3: Hanstholm Vildtreservat (15 km)

 • 7.30 Morgenmotion med Christina Nordentoft 
 • 8.30 Fælles morgenmad/ sange 
 • 9.30 Oplæg om dagens vandring v Thorkild Møller 

Vi smører madpakker og kører i biler mod Hanstholm Vildreservat. Vi starter ud i idylliske omgivelser på nordsiden af Nors Sø. Vi begiver os op over skrænten fra søen, og mens vi går udfolder der sig en smuk kulisse med endeløse vidder af uberørt klithedelandskab med utallige småsøer, mens vi har udsigt til det blå Vesterhav i baggrunden. Her færdes store flokke af krondyr ofte mere end 100 sammen. Efter et par timers vandring drejer vi ind i Tved Klitplantage, hvor roen sænker sig og vi kan nyde en mindre vindblæst stund i grønne omgivelser. Vi runder Fugletårnet og fortsætter ad stier forbi gamle havskrænter, jordfaldshuller og moser til Tved Kirke, som er en vejkirke, der går for at være den smukkest beliggende kirke i Thy. Særligt bemærkes et stort kalkmaleri, der forestiller Syndefaldet med Adam og Eva, som står i marehalm til knæene. Det sidste stykke tilbage mod udgangspunktet ved Nors Sø, går vi i på grænsen mellem natur og kultur, med plantage og klitter til den ene side og kulturlandskabet med udsigt til marker og gårde på den anden.

 • Afslapning
 • 19.00 Vi hjælper hinanden med at dække et festligt bord med pynt fra naturen. Afslutningsmiddag med festlige indslag

Søndag den 9. august : Afrejse

 • 9.00  Fælles morgenmad/ sange 
 • Afrejse

* Med forbehold for ændringer.

Højskolen ligger i Sydthy ca. 1,5 km fra Agger. Vi er omgivet af en 30.000 kvm stor naturgrund, og fra højskolen er der udsigt over Flade Sø og naturområdet omkring søen i forgrunden, mens det blå Vesterhav ses bag klitterne i horisonten. Vi har Nationalpark Thy som nærmeste nabo. Vesterhavet ligger ca. 40 minutters gang fra vores højskole – og 5 min i bil.

Fuglelivet og vindens leg med træernes blade danner en skøn lydkulissen omkring højskolen. 2 minutter fra hovedhuset er der et overdækket bålsted og mulighed for en beachvolly kamp.

På Vestkysten skifter vejret ofte mellem det barske og det blide. Vi er derfor glade for at kunne tilbyde gode aktivitetsmuligheder også indendøre. I hovedhuset er der en sportshal, med mulighed for forskellige spil, i multirummet er der pool, bordtennis og dart.

Vi har en stor spisesal/ foredragssal med rigtig god plads – der kan være op til 100 personer, men vi bliver max 35 på kurset. Vi har valgt således, fordi det giver os mulighed for fortsat at holde fornuftig afstand til medkursisterne.

Højskolen har 13 lejligheder, hvor der kan være 2-4 personer i hver lejlighed. En lejlighed består af to soveværelser og et badeværelser, som man deler. Ønsker man et singleværelse, får man naturligvis det, men badeværelse skal man dele med en anden person. Et af værelserne er ekstra stort, i det 9 personer kan sove her i en sovesal. Vi udlejer det dog til max 2-4 personer, hvis I er flere, der rejser sammen.

Som udgangspunkt skal man medbringe bil på dette højskolekursus. Det er ikke længe siden, at Danmark var lukket ned pga. Covid 19, og vi ønsker derfor at etablere gode rammer for det fællesskab, som vi alle går og længes efter, og som vi skal opleve på kurset samtidig med, at vi stadig holder fornuftigt afstand.

Derfor foregår transporten ugen igennem i kursisternes private biler. Det betyder dog ikke, at det ikke er muligt at deltage på kurset uden at have bil med. Hvis du/I ønsker at deltage, men ikke råder over en bil, så ring til Anna  på Annas Højskole på 27142926 og tag en snak med hende. Der er ekstra pladser i kursusledernes biler, og man kan let komme til Thy i tog. Man tager blot toget mod Thisted og står af på Hurup Thy station. Her kan man blive afhentet og kørt de 12 km til højskolen. Tøv endelig ikke med at kontakte os herom, vi er sikre på, at vi kan finde en løsning på transport-logistikken.

 

Praktisk info

Der er venteliste


Tilmeld dig

Periode

Kurset finder sted i perioden 3.8.2020 – 9.8.2020

Priser

Deleværelse: kr. 4.300,- (med delt bad *)

Eneværelsestillæg 800,- (med delt bad *)

* To værelser deler altid bad, uanset om det er dele- eller eneværelser.

Priserne er inklusiv alle måltider og aktiviteter. Det eneste man selv betaler, er fridagen, hvis den afholdes udenfor højskolen.

Detaljer

Prisen (kr. 4.300,-) er ved delt dobbeltværelse med delebadeværelse og inkluderer

 • To kursusledere
 • Alle måltider på højskolen – også frokosten på fridagen, hvis du holder den på højskolen
 • Alle foredrag
 • Udflugter ifølge program
 • Lokal guide på vandreturer
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke

 • Tillæg for eneværelse (kr. 800,-)
 • Drikkevarer
 • Transport til de steder, vi skal gå tur. Her må vi bruge egne biler, og deles om dem, der er. Højskolen har også to biler.