+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Vandring, kultur og mad på Sicilien

17.04. – 24.04. 2024

 På dette forårskursus har vi lagt vægt på en autentisk oplevelse på landet i en af Siciliens smukkere egne omgivet af olivenlunde og vinranker i Ragusa regionen. Regionen er kendt for sine flotte barokbyer som Ragusa Ibla og Scicli, som vi også besøger, og for fantastiske vandreruter og det ægte sicilianske køkken.

På kurset oplever vi den sicilianske mad, kultur og smukke natur på tæt hold. Og her i forårstiden vil i opleve, hvor frodigt og blomsterigt der også er på Sicilien.

Vi har morgenmotion, morgensang, foredrag og højskolestemningen er nærværende i alt, vi foretager os.

Bor i to huse

På kurset bor vi i to huse, den mere end 500 år gamle oliven- og vingård Villa Zottopera, er vores hovedhus og højskole i ugens løb. Derudover bor vi på et ekstra mindre hus ca. 4 km væk, da vi ikke alle kan bo på hovedhuset. Begge steder har egen skøn pool. Til trods for de to boliger er vi sammen i gruppen både dag og aften med fælles måltider og diverse aktiviteter. Vi har en minibus, der kører mellem de to huse, når vi har større pauser i programmet.

 

Vandreturene ( se mere udførlig beskrivelse i programmet)

Siciliens natur er smuk, og tre af dagene tager vi på vandreture med madpakker eller restaurantbesøg på nogle af vandreruterne i nærheden af højskolen.  Én af dagene går vi på den sicilianske camino, Cammino Ibleo.

Vandreturene ender bl.a. i Monterosso Almo, en charmerende landsby der hænger på en klippe, og i Ragusa Ibla med smukke barokbygninger og hyggelige butikker og caféer.

 

Italiens spisekammer

Sicilien kaldes Italiens forrådskammer og øen bugner af solmodne, friske råvarer. Øen har en betydelig produktion af citrusfrugter, oste og mange slags nødder, grønsager, urter og melsorter. Vi prøver kræfter med nogle af dem på madskole hos den dygtige lokale kok Davide di Corato på hans skønne landsted tæt på højskolen, hvor vi bl.a skal lave frisk pasta på siciliansk vis.

 

Vinsmagning og Olivensmagning

Udover oliven har højskolen en lang række vinstokke og vi smager naturligvis både de rød- og hvidvine Zottopera gården selv producerer på gamle sicilianske druesorter. Vi får også en olivenoliesmagning af gårdens velrenommerede olivenoile, som har vundet en lang række internationale priser.

 

Siciliansk barok

På sydøst Sicilien er den flamboyante og opsigtsvækkende barok kendetegnende for bygninger som kirker og paladser. Vi besøger flere barokbyer,  bl.a Scicli og Ragusa Ibla, og lærer om denne sprudlende stilart undervejs i kurset. I Siracusa er der både barokbygninger og rester fra dengang byen var en hovedby i det Oldgræske rige.

I ugens løb bliver vi forkælet med lækker siciliansk mad med hjemmelavet pasta og meget andet af vores madmor Anna, der bor på højskolen.

 

Dag 1: Onsdag 17.04: Rejse til Sicilien + velkommen

Fly fra Københavns Lufthavn :  Afgang mod München 06.10 – ankomst 07.45 med Lufthansa
Videre fra München – Catania 09.00 med  ankomst 11.05 med Lufthansa

Fly fra Billund: Afgang 6.35 mod München – ankomst 8.10 med Lufthansa. 

Videre fra München – Catania 09.00 med  ankomst 11.05 med Lufthansa

Bus til vores to huse; 1 time og 15 minutter, ankomst ca. 13.00

Indkvartering i de to huse

13.30: Let Frokost som vi spiser hver især i de to huse

14.30 – 16.30: Siesta i de to huse, der begge har pool

17.00: Vi mødes alle på højskolen Villa Zottopera og får en rundtur på gården Herefter er der velkomst ved kursuslederne, hvor vi gennemgår ugens program

19.00: Middag på højskolen og ”hvem er hvem” samt en aftensang eller to?

21.00: Kørsel til vores andet hus

 

 Dag 2: Torsdag 18.04: Intro til Sicilien og vin           

8.15: Kørsel fra vores andet hus til højskolen

8.30: Morgengymnastik og sang ved poolen

9.00: Morgenmad

10.00  – 11.30: Foredrag ”Rundt om Sicilien” v. Camilla

Pause

12.00 – 13.00: Foredrag: “Siciliens multikulturelle køkken” v. Camilla

13.00: Frokost på højskolen

14.00 – 16.30: Siesta i de to huse

17.00: Vi tager en kop kaffe/te og et stykke kage og sætter os til rette og hører oplægget ” Vandring på Sicilien” og får en intro til vandredagene, v. Camilla

18.00 Vinsmagning af højskolens egne rød- og hvidvine v. Marcello Rosso, (på engelsk)

19:30: Middag på højskolen

21.00: Kørsel til vores andet hus

 

Dag 3: Fredag 19.04:  

Vandring i kløft og besøg i Ragusa Ibla

8.00: Kørsel fra vores andet hus til højskolen

8.15: Morgengymnastik og sang ved poolen

8.45: Morgenmad + vi tager en madpakke

9:30 Afgang til dags vandring med Raffaella, vores lokale vandreguide, til kalkstensplateauet nær Ragusa Ibla, én af Ibleo Bjergenes mest charmerende byer. Vi går først ned i kløften Cava Misericordia ad en ældgammel stentrappe. I kløften løber en bæk, der tidligere forsynede Ragusa med vand, og vi ser resterne af de gamle vandmøller, hvor man malede mel til brød og pasta i gamle dage. Her er frodigt med mange vilde urter, alpevioler, gule krokus, pinjer og vilde oliven- og granatæbletræer. Vi spiser madpakker i græsset nær benediktinernes gamle Santa Maria della Misericordia kloster og hviler fødderne i bækkens afkølende vand, før bevæger os op til den smukke barokby Ragusa Ibla. Der er en hyggelig stemning foran domkirken og på gågaden med butikker og caféer, og der er tid på egen hånd til afslapning i byen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over dalen og Ibleo Bjergene.

 16:15 Afgang med bus til højskolen og afslapning i de to huse

 19.00 Foredrag om siciliansk barok på højskolen v. Camilla 

 19.30  Middag på højskolen

 21.00 Kørsel til det andet hus 

 Vandring: 10 km,  ca. 3,5- 4 timer inkl. pauser. Vi har i dagens løb flere moderate stigninger og nedture på grus, stentrapper, skovbund og asfalt. Vi går ca. 400 meter op og 150 meter ned i løbet af dagen. Der er to stejle stigninger sidst på turen op til Ragusa. Turen er sværhedsgrad Moderat

 

Dag 4: Lørdag 20.04: Halvdagsvandring i skov og besøg i Caltagirone

 8.00: Kørsel fra vores andet hus til højskolen

8.15: Sang ved poolen

8.30: Morgenmad 

9.15 Afgang til skoven Bosco di Santo Pietro hvor vi ankommer  ca. kl. 10 og starter vores vandring med Raffaella. Santo Pietro er et naturreservat med gamle træer som korkeg, eukalyptus og pinjer og vilde urter som rosmarin og timian. Efter en god tur rundt på skovens stier holder vi frokostpause.

13:00 Frokost i skoven på det lille trattoria ”Antichi Sapori Mediterranei”, hvor vi får traditionel og landlig siciliansk mad baseret på øens økologiske grøntsager

14:30 kører vi med bussen ½ time til keramikbyen Caltagirone, som ligger på en bakketop og i de sidste 3000 år har været øens keramiske centrum. 

Byen er stadig præget af dens lange historie med keramikere, som i dag arbejder i både traditionelle og moderne metoder. Leret finder de i kløfterne omkring byen og brændet til ovnene i Bosco di Santo Pietro. Keramikerne fremstiller både kunstværker og brugskunst, og det meste holdes i stærke farver.

På en kort vandring i Caltagirones centrum med Raffaella ser vi byens berømte trappe Santa María del Monte med 142 trin dekoreret med keramiske fliser. Herefter er der tid på egen hånd til at gå på opdagelse i Caltagirone hvor keramikken ses overalt i byens rum

17.00 Vi kører retur til højskolen og har en kort siesta i de to huse

19.30 Middag på højkolen

21.30 Kørsel til det andet hus

Vandring: ca. 8 km,  3 timer inkl. pauser på skovbund og stier, uden stigning i væsentlig grad.

Turen er sværhedsgrad: let

 

 

Dag 5: Søndag 21.04: Siciliansk madskole og oliven

 8.00: Kørsel fra vores andet hus til højskolen

8.15: Morgengymnastik og sang ved poolen

8.45: Morgenmad 

9.30: Vi sætter fokus på det sicilianske køkken i dag, og tager på madskole på den idyllisk beliggende gård Poggio del Gallo, tæt på højskolen. Vi kører dertil i bus.

På Poggio del Gallo venter journalist, kok og kogebogsforfatter Davide di Corato og hans kone Christina, (begge engelsktalende). Davide vil lære os at lave tre forskellige pastaretter med frisklavet pasta og tilhørende saucer. På Sicilien laves pasta på mange forskellige måder, målrettet tilbehøret, og man bruger andre melsorter og krydderier end i det øvrige Italien. I løbet af dagen vil Davide også øse af sin viden om mad og måske vise os rundt på gården og i haven med olivenlund, frugttræer og urtehave, hvis tiden tillader det. Davide fortæller os sin livshistorie som indbefatter en stor kærlighed til enkel siciliansk mad af sunde, friske råvarer og vin.

Da køkkenet ikke kan rumme os alle på én gang (hvis vi er en stor gruppe), vil man i løbet af dagen have en pause og ”sidde på bænken” med et par medkursister en stund mens de andre fortsætter, inden man kan komme i køkkenet igen. Alle får lavet mad, så meget som muligt, med en pause undervejs. Kursuslederne styrer slagets gang, så alle får meget tid i køkkenet.

Vi spiser vores hjemmelavede sicilianske frokost, der inkluderer vin.

Ca. kl 15.00 henter bussen os, og vi har afslapning i de to huse

18.30 Foredrag om oliven v. Camilla og herefter en olivensmagning af højskolens egen olivenolie ved Guiseppe, som leder olivenproduktionen på Zottopera ( på engelsk) 

20.00: En let middag på højskolen

21:30 Kørsel til vores andet hus

 

Dag 6: Mandag 22.04: Kultur og fritid i Scicli og afslapning ved Middelhavet

8.00: Kørsel fra vores andet hus til højskolen

8.15: Morgenmad 

9.00: Afgang til Scicli. Efter et omfattende jordskælv på Øst Sicilien i 1693 blev en lang række byer jævnet med jorden og 90.000 mennesker døde. Byerne blev siden bygget op med flotte paladser, kirker og villaer i siciliansk barok, og Scicli er én af dem. Vi går en tur i den kompakte by og kigger på barok facaderne med buttede engle, teatralske figurer, voluminøse ornamenter og groteske ansigter, der skræmmer de forbipasserende med deres opspilede øjne og tungen hængende ud ad munden. Siciliansk barok er alt andet end kedelig, og vi går en kort tur i byen sammen og kigger på byens flotte barokbygninger. Derefter er der tid på egen hånd i den hyggelige by, hvor der er gågader og flotte udsigter, hvis man bevæger sig op i de smalle gader, der kravler op ad de stejle skråninger, der omslutter byen.

13.00: Frokost sammen i Scicli på restaurant ( med i prisen)

14.30: Efter frokost kører vi den korte vej ned til kysten og stranden i Sampieri, hvor man kan bade eller gå tur ved Middelhavet. I Sampieri er sandstranden flere kilometer lang, og de lokales foretrukne. Der er en café på stranden.

16.15: Kører bussen hjem til de to huse, og vi har lidt tid til afslapning før middag 

19.00: Middag på højskolen

20.00: Sangaften med sange fra Højskolesangbogen på højskolen

21.30: Kørsel til vores andet hus

 

 

Dag 7: Tirsdag 23.04: Vandring på Cammino Ibleo, den sicilianske camino

8.15: Kørsel fra vores andet hus til højskolen

8:30: Morgengymnastik og sang ved poolen

9:00: Morgenmad + tage en madpakke

9.45: Afgang med bus til vandreruten. Vi starter med at køre ½ time op til Chiaramonte Gulfi, Siciliens højst beliggende by, hvorfra vi begynder dagens vandring med Raffaella. Vores mål er landsbyen Monterosso Almo. Strækningen er en del af den sicilianske camino Cammino Ibleo, der snor sig gennem Sydøst Sicilien. Vi starter på et kalkstensplateau og fortsætter dér det meste af turen. Undervejs passerer vi gårde og landlig natur, ser en masse forårsblomster i alle farver og spiser madpakker undervejs. Når vi nærmer os Monterosso Almo, ser vi hvordan landsbyen er smukt beliggende på en klippe med udsigt over Ibleo bjergene. Monterosso Almo er klassificeret som en del af ”I Borghi piu belli d´Italia”, en samling af Italiens smukkeste historiske landsbyer, og har 3000 indbyggere.

Vi går op til Monterosso Almo, en stejl og lang stiging, og slutter af på byens centrale plads, Piazza San Giovanni, hvor der er lejlighed til at nyde en kop kaffe, og måske en gelato (is) eller byens specialitet, scacciuno, som er varmt brød bagt med oregano, olivenolie og soltørrede tomater.

16 – 16.30 Afgang med bussen tilbage til højskolen

Inden middag er der afslapning i de to huse

19.30: Afslutningsmiddag på højskolen – vi slutter af med et par aftensange

22.00: Kørsel til vores andet hus

 

Vandring: 13 – 14 km, stigning 250 m. ca. 5 timer inkl. pauser. Vi går på grusstier, skovbund og asfalt. Til tider er underlaget ret ujævnt og stenet og kræver meget koncentration, og det er en fordel at gå med vandrestave i dag, da turen er teknisk udfordrende, både på op- og nedstigninger. Gode vandresko/- støvler med støtte i hælen og en solid sål er et must i dag. Har man mindre mod på dangens vandring, kan man blive på højskolen og nyde haven, poolen og omgivelserne i stedet med en god bog, skitseblok mm.

 Turen er sværhedsgrad: moderat

  Dag 8: Onsdag 24.04: Besøg i Siracusa og hjemrejse

 7.00: Kørsel fra vores andet hus

7.15: Morgensang

7.30: Morgenmad

8.15: Vi kører ca 1½ time til Siracusas gamle bydel, der ligger på øen Ortigya, som bare måler en kilometer på den lange led, og 500 meter på den bredde. Siracusa er en perle af en by, og er et must,  når man besøger Sicilien, for byens krogede gader og flotte bygninger og pladser fortæller hele Siciliens tusindår lange kulturhistorie. Ved ankomst ser vi markedet med fisk og grønt samt resterne af Apollo Templet og går videre i Platons og Archimedes´ fodspor op til domkirken, hvor søjlerne af et andet gammelt græsk tempel med tiden er blevet genanvendt og nu bærer den berømte barokke domkirke, der ligger midt på øens centrale plads, Piazza Duomo. Pladsen er én af Siciliens smukkeste omringet af barokpaladser og er altid stemningsfuld med caféer, der serverer klassiske sicilianske specialiteter som granita; en sorbetis lavet på mandler, kaffe, pistachenødder eller mandariner der serveres med en smørbagt brioche.

Vi skilles ved domkirken og har herefter lidt tid på egen hånd i de smalle snoede gader til at spise frokost og handle det sidste inden afrejse.

14.00: Afgang til lufthavnen i Catania

17.05 Afrejse for alle  fra Catania med ankomst til Frankfurt 19.45 med Lufthansa

21.00 Dem der skal videre til Københavns Lufthavn flyver kl 21.00 – med ankomst 22.20 i Københavns Lufthavn.

21.20 Dem der skal videre til Billund flyver kl. 21.20 og er i Billund 22.35 med Lufthansa 

Vi tager forbehold for ændringer. Regner eller blæser det stærkt, vil vi være nødsaget til at ændre på vandreturene og strandturen til Middelhavet.

Camilla Kornerup:

Vores kursusleder er Camilla Kornerup, som er foredragsholder og turleder og driver foredragsvirksomheden Cosmopolit, hvor hun bla. holder foredrag om Sicilien. Camilla har tidligere arbejdet som rejseleder i Italien, og siden rejst i landet et hav af gange. Camilla har et stort kendskab til italiensk og siciliansk kultur og vil holde flere foredrag og lede nogle af turene i ugens løb. Camilla har en baggrund som cand. mag. i spansk og religion og har arbejdet som underviser og selvstændig konsulent i en årrække, inden hun i 2020 bosatte sig i Skotland hvor hun også leder vores højskolekurser i Skotland

Alfredo Rosso

Alfredo driver Villa Zottopera sammen med sin bror Guiseppe, og får tingene til at ske og enderne til at mødes. 

Bodil Pugholm

Kursusassistent bliver Bodil Pugholm. Bodil er cand.mag. i psykologi og kommunikation og arbejder i en NGO, når hun ikke er afsted med Annas Højskole. Hun er desuden uddannet naturterapeut. Bodil har boet et år i Rom under sin studietid og har arbejdet som rejseleder på Sardinien, så hun taler italiensk og holder meget af at tale med italienere om deres liv og hverdag. Italien har derfor en særlig plads i hendes hjerte.

Bodil har siden hun var barn sunget og spillet klaver, og hun har i 14 år sunget i det københavnske a cappella-kor, Vokalkompagniet. Og så har hun en forkærlighed for Højskolesangbogen, som hun holder af at tage frem til enhver given lejlighed. Hun vil på kurset stå for morgensangen og morgengymnastikken.

Privat bor Bodil sammen med sin mand Jacob og deres to drenge på 2 og 4 år.

Anna

Anna er vores madmor. Anna har været kok på Villa Zottopera i 20 år, hvor hun også er bosat med sin mand Antonello, der er gartner og hjælper til i køkkenet. Annas specialer er foccacia med urter og hjemmelavede pastaretter. Anna bruger udelukkende lokale produkter fra nærområdet og har en stor køkkenhave med peberfrugter, squash, auberginer mm. Anna er født og opvoket i Ragusa, hvor de bedste sicilianske oste fra køer og får kommer fra; ricotta, caciocavallo, ragusano, primo sale og pecorino siciliano, og hun elsker at bruge dem i sin madlavning.

Guiseppe Rosso

Guiseppe driver Villa Zottopera sammen med sin bror Alfredo, og har desuden ansvaret for  olivenproduktionen. Guiseppe har været foregangsmand for oprettelsen af det konsortium, der klassificerer olivenolien i Ragusa området, og er stolt af, at Villa Zottoperas økologiske ekstra jomfruolivenolie stadig håndplukkes og har kunder i hele verden, bl.a Louis Vuitton gruppen og diverse gourmet restauranter. Zottopera olivenolie har vundet utallige internationale priser, og Guiseppe fortæller hvorfor under vores olivensmagning med ham som foregår i gårdens oprindelige og stemningsfulde trappeto, hvor den olivenpresse man brugte i gamle dage stadig står sammen med stenkarrene og redskaberne de brugte i tidernes morgen. Guiseppe taler engelsk.

Marcello Rosso

Marcello er yngste skud på stammen i familien Rosso, og Guiseppes søn. Marcello står for gårdens vinproduktion, og udvikler både rød- og hvidvine og viderefører familiens århundlange traditioner i Antiche Cantine Rosso. De røde druer tæller Frapatto, Nero D´Avola og Syrah, de hvide Grillo og Fiano. Marcello har manuelt beskåret samtlige gårdens vinstokke efter nyeste teknikker, laver udlukkede økologisk vin, og går op i bæredygtighed og bioversitet. Marcello taler engelsk.

Davide di Corato

Davide di Corato er journalist med speciale i mad, og selvlært kok, og har arbejdet som mad- og vinanmelder og som redaktør på madmagasiner. Davide har helliget sig madlavning de senere år, og bliver hyppigt brugt som gæstekok på en række velrenommerede restauranter i Italien. Sideløbende skriver Davide bøger om italiensk mad, og har udgivet kogebøger om bl.a. ost, vin og italienske pølser. I øjeblikket er han ved at lægge sidste hånd på sin tiende bog. Siden 2005 har Davide sammen med sin kone Christina drevet landstedet Poggio del Gallo for foden af Chiaramonte Gulfi, 6 km fra højskolen. Parret har gennemrenoveret en gammel gård, hvor de har landbrug og køkkenhave og lejer to værelser ud til madinteresserede turister. På Poggio del Gallo har Davide en madskole hvor han underviser i siciliansk madlavning, og deler ud af sin enorme viden om alt fra det sicilianske bord. Davide taler engelsk.

Raffaella Spadola

Raffaella er vores engelsktalende lokale guide på de to vandreture i Ibleo Bjergene, og Raffaella vil fortælle os om alt om landskabet og naturen vi oplever undervejs. Raffaella har boet og vandret på Sicilien i små 20 år, og bor til daglig i den lille hyggelige havneby Marina di Ragusa.

Udrejse: 17. april 2024

Kastrup – München 06.10 – 07.45
München – Catania 09.00 – 11.05

eller

Billund – München Afgang 6.35 – ankomst 8.10 i München med Lufthansa. 

München – Catania 09.00 – 11.05

Hjemrejse: 24. april 2024

17.05 Afrejse for alle  fra Catania med ankomst til Frankfurt 19.45 med Lufthansa

21.00 Dem der skal videre til Københavns Lufthavn flyver kl 21.00 – med ankomst 22.20 i Københavns Lufthavn.

21.20 Dem der skal videre til Billund flyver kl. 21.20 og er i Billund 22.35 med Lufthansa

*Vi tager forbehold for ændringer

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

Periode: 17.04. – 24.04. 2024

Priser pr. person:

Villa Zotoperra: Der hvor alle fælles aktiviteter foregår

Lejlighed på Villa Zotoperra: 15.900 kr. ved delt dobbeltværelse med eget bad, stue og køkken

Lejlighed til  én person på Villa Zotoperra: 17.900 kr. – med eget badeværelse, stue/køkken og soveværelse

Hovedhus : 16.900 kr. ved delt dobbeltværelse, som er et charmerende superior værelse med stort badeværelse, stue og adgang til stor fælles tagterasse 

(Ikke muligt for eneværelse )

Terre Ible: Vores Andet hus, der ligger 3 km væk og som har dejlige værelser og pool ( der vil være mini-buskørsel mellem de to huse)

Delt dobbeltværelse med eget badeværelse 14.900 kr.

Singleværelse med eget badeværelse: 16.400 kr.

Priserne er alt inklusiv (dog ikke drikkevarer og den sidste frokost på afrejsedagen):

 • Adgang til dejlig autentisk gård som ramme for vores højskole 
 • Dansk kursusledere
 • Dansk assistent
 • Fly tur-retur
 • Alle buskørsler
 • Alle foredrag
 • Alle måltider på højskolen inklusiv vand – andre drikkevarer skal tilkøbes
 • Kaffe + te på højskolen
 • 2 * Frokost på restaurant – inklusiv vand andre drikkevarer tilkøbes
 • Madpakke på vandretur
 • Guidede vandreture
 • Olivensmagning
 • Vinsmagning
 • Undervisning på madskole
 • Afgift til rejsegarantifonden

 

Sicilien

Udforsk flere eventyr med Annas Højskole

Dyk dybere ind i en verden af unikke oplevelser og lærerige eventyr med vores forskelligartede udvalg af kurser. Uanset om du er til kulinariske rejser, kulturelle udflugter eller aktive vandreoplevelser, har Annas Højskole noget for enhver smag. Bliv inspireret af vores andre kurser nedenfor og find dit næste eventyr med os. Vi glæder os til at byde dig velkommen på endnu en uforglemmelig rejse!