Vandring og højskole i det skotske højland

30.7–5.8 2023

Skotland er kendt for sin smukke natur og vi har udviklet et nyt højskolekursus hvor vi retter fokus på vandring og naturoplevelser i højlandets storslåede rammer. 

Vi har valgt at bo i den bjergrige region Angus i den østlige del af Skotland et par timers kørsel nord for Edinburgh. Angus er berømt for sine fem dale, The 5 Angus Glens, der kiler sig ind og danner sprækker i højlandets bjerge, og hvor der findes en lang række vandrestier. 

Vores højskole har til huse på et dejligt højlandshotel, som vi har helt for os selv. 

Højskolen ligger i en af de smukkeste af de fem dale, Glen Clova dalen. Glen Clova er en del af Cairngorms Nationalpark, Storbritanniens største nationalpark. Tre af vores vandringer foregår i nationalparken, hvor vi udforsker dalene og bjergene der omgiver dem. To dage tager vi ud af dalen og vandrer en dag langs Angus´ kyst med røde sandstenklipper og et rigt havfugleliv. Vi også får tid til en dukkert på den lækre sandstrand i Lunan Bay og indsigt i landsbyliv og fiskeri. En anden dag kører vi til naboregionen Highland Perthshire hvor Storbritanniens højeste træer og tætte skove har inspireret kunstnere som Wordsworth, Turner, Beatrix Potter og Shakespeare, som gav skovene en fremtrædende rolle i  dramaet om MacBeth. Her besøger vi den lille hyggelige by Dunkeld ved Tay floden, Skotlands længste flod, der slanger sig gennem skoven. Efter en vandretur i skovene spiser vi middag på en lokal pub og slapper af ved floden.

Ugens vandreture er af forskellig længde og sværhedgrad, og bekrives nærmere i dag-til-dag programmet. Nogle ture kan man forlænge eller forkorte alt efter individuelle behov.

Vi kommer godt omkring i løbet af kurset og oplever både højland, kyst, hav, skov og småbyer; alle steder, der former den flotte natur Skotland har at byde på.

Imellem vandreturene får vi en række foredrag om Skotland, møder en naturguide der beretter om Cairngorms nationalparken og på højskolen får vi besøg af en lokal fortæller, der vil gøre os klogere på livet i Glen Clova. Selvfølgelig holder vi også en hyggeaften med whisky-smagning til muntre historier om whiskyens særlige plads i skotternes hjerte. Vi synger højskolesange dagligt og slutter kurset af med en festmiddag efterfulgt af levende skotsk folkemusik og danseundervisning i højskolens skønne have. 

Vi spiser de fleste måltider på højskolen, som laver mad af råvarer fra egen køkkenhave og det lam og vildt de opdrætter. Vi befinder os i Angus regionen, hvor Aberdeen Anguskvæg og fisk og skalddyr fra både hav og floder er af høj kvalitet, og i ugens løb stifter vi et godt bekendtskab med det skotske landkøkken. På vores ture ud af dalen spiser vi de lokale fiskespecialiteter røget torsk, og laks. Skotterne er glade for sødt bagværk, og højskolen vil forkæle os med alt fra lækre scones og smørbagte småkager til traybakes; forskellige kager med marmelader af egnens mange forskellige søde bær.

Det skotske vejr er omskrifteligt, og Skotland oplever jævnligt storme og kraftig regn. Det betyder at træer kan falde ned på stier vi havde tænkt at gå ad, eller regn gør ruter ufarbare. I sådanne tilfælde, må vi lave ruten om. Vi tager derfor forbehold for ændringer, men forsøger så vidt muligt at gennemføre programmet, som det her forelægger.

Vores kursusleder er Camilla Kornerup, der bor i Skotland og er en erfaren turleder. Forstander Anna Katrin Nørgaard er med som den der sætter fællessangen i gang og hun står også for morgengymnastikken.

 

Camilla Kornerup:

Kursusleder bliver Camilla Kornerup. Camilla en cand. mag og har rejst i store dele af verden og bor nu i Edinburgh med sin engelske mand John. Camilla driver foredragsvirksomheden Cosmopolit, hvor hun fortæller historier og viser billeder fra rejser om menneskers liv og livsbetingelser rundt omkring på kloden. Sideløbende er hun turleder på vandreture i Skotland og har en baggrund i rejsebranchen som guide, og som underviser. De senere år har hun også arbejdet med HR og kompetenceudvikling og som selvstændig konsulent med bæredygtighed.

I fritiden nyder Camilla at lære Skotland og skotterne bedre at kende, og hun vandrer og cykler og tager billeder og ser frem til at gå på opdagelse på de mere afsides og forblæste egne som Shetlandsøerne og Hebriderne.Camilla vil holde flere foredrag og lede vandreturene i ugens løb.

Anna Katrin Nørgaard:

Anna Katrin Nørgaard, forstander på og grundlægger af Annas Højskole. Anna Katrin elsker at vandre og være i naturen. Hun har vandret på caminoen i det nordlige Spanien, i bjergene på Mallorca. I Østrig, Norge, Sverige, Danmark, Grønland. Hun går med på alle vandreture, så vi er to fra højskolen. Desuden står hun for morgengymnastikken og højskolesangen.

Læs mere om Anna Katrin

John Lees:

John er historiker, født i England og bor i Edinburgh, hvor han er en passioneret whisky-samler. John har smagt over 500 whiskyer fra hele verden og blandt favoritterne er nogle af de mere sjældne whiskyer fra fjerntliggende små skotske destillerier. Til vores whiskyaften smager vi 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, den ægte vare, fra både fra højland og lavland. Vi genkender sikkert smagsnuancer af tørv, røg, læder, olie og vanilje imens vi bliver godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne.

Alexander Mearns:

Er lokal pensioneret Game Keeper, der har levet hele sit liv omkring Glen Clova og viet sit arbejdsliv til opdræt af dyr til jagtsport på de enorme landejendomme i dalene. Alexander Mearns kender hver en krog og hver en person der har levet her det seneste halve århundrede, og vil fortælle os sin livshistorie, der er tæt viklet ind i Glens Clovas udvikling. Alexander beretter hvordan jagtsport udgør en essentiel del af Skotlands økonomi, og hvordan jægere og fiskere kommer fra hele verden til højlandet, for at skyde kronvildt, rådyr, ryper og fasaner samt fiske ørred og laks i floderne. 

 

Zetor in the Kailyard:

Den lokale duo består af Kate Badcock og Roddy Johnston, der spiller og synger traditionel skotsk folkemusik fra højlandet. Duoen er mulitinstrumentale og de griber til alt fra violin, guitar, fløjte, sækkepibe og saxofon når de rejser rundt i højlandet og underholder. Mellem numrene lærer de os at danse folkedans og fortæller os om deres musik.

UGENS PROGRAM

30.7 Søndag: Rejse til Glen Clova dalen i Cairngorms Nationalpark 

Afrejse fra Københavns Lufthavn  kl. 13.40 til Edinburgh, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid

Bus 2 timer til Glen Clova og højskolen

Undervejs besøger vi et i supermarked, hvor man kan vælge at købe snacks, frugt og energibarer til vandreturene de følgende dage

Indkvartering i værelser

kaffe & kage

19:00 Middag på højskolen

Aften: Velkomst v. kursuslederne og ”hvem er hvem?” 

Info om dagen i morgen og aftensang

Kørsel: 2 timer

31.7 Mandag: Vandretur i Glen Doll dalen i Cairngorms NP

8:00 Morgengymnastik i haven v. Anna Katrin Nørgaard

9:00 Morgenmad

9:45 Morgensang i haven v. Anna Katrin Nørgaard

10:00 Rundvisning og fortælling om Glen Clova Hotels historie (v. Mhairi, daglig leder)

10:30 Foredrag: Skotlands højland v. Camilla Kornerup

11:30 Afgang med bus 10 minutter ned til til Glen Doll hvor vi først besøger Ranger stationen, hvor skovarbejdere og naturguider holder til. Her møder vi en naturguide, som giver os en introduktion til Cairngorms nationalparkens dyreliv og vegetation. Derefter vandrer vi gennem nåleskoven op på et corrie, et stort åbent grønt plateau, hvor vi pludselig står omgivet af høje bjergvægge. Vi oplever, hvordan naturen er formet af vulkaner og istider. Et kringlet vandløb presser sig frem over plateauet mellem sumpet tørv og blokke af grålig granit, størknet lava, lyng og alpinske vækster, og leder os op til Glen Dolls vandfald, der bruser når det har regnet. Området er fantastisk smukt, og en herlig intro til området. Vi går op til vandfaldet, og spiser madpakker undervejs, inden vi vandrer tilbage til Ranger Stationen, hvor bussen venter

16:30 Bussen kører retur til højskolen. Man kan også vælge at forlænge vandringen og gå de 5 km hjem til højskolen ad den flade stille landevej

18:30 Middag på højskolen

20:00: Aftenfortælling med Game Keeper Alexander Mearns. Alexanderer i dag pensioneret og har boet hele sit liv i Glen Clova området, hvor han gennem et langt liv har arbejdet på dalens omfangsrige landejendomme med opdræt af jagtdyr som ryper og rådyr. Angus dalenes økonomi afhænger fuldstændigt af jagtsport, og Alexander vil fortælle os sin livshistorie, og om jagtsport i højlandet samt berette, hvordan Glen Clova har udviklet sig gennem de sidste 50 år.

Intro til dagen i morgen v. Camilla Kornerup

Kørsel: 5 km ud og 5 km hjem

Vandring: 10 km, 4 timer

Sværhedsgrad: Medium med stigning på 300 m. Kan forlænges 5 km, hvis man går hjem fra Glen Doll til højskolen 

1.8 Tirsdag: Vandring op til bjergsø 

8:00 Morgengymnastik i haven v. Anna Katrin Nørgaard

9:00 Morgenmad

9:45 Morgensang i haven v. Anna  Katrin Nørgaard

10:00 Smøre madpakker

10:30 Vi snører støvlerne godt for i dag skal vi på vandring oppe i bjergene omkring højskolen. Vi lægger ud med en stejl stigning op til bjergsøen Loch Brandy ad en sti med udsigt over Glen Clova dalen og lyngklædte skråninger med fritgående får og er vi heldige ser vi ryper, rådyr og kronvildt. Vi bevæger os langsomt opad og undervejs nyder vi udsigten inden vi hviler ud ved søens kølige bred hvor vi spiser madpakker. Herfra fortsætter vi alt efter vind og vejr videre over bjergene, og går ned til højskolen igen om eftermiddagen. Turen kan afkortes undervejs for de der synes den er for anstrengende

18:30 Middag på højskolen

Intro til dagen i morgen v. Camilla Kornerup

20:00: Whiskysmagning på højskolen med whiskykender John Lees. Vi smager 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, fra både højland og lavland. Imens bliver vi godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte.

Kørsel: ingen

Vandring: 8-12 km, 5-6 timer 

Sværhedsgrad: hård med stigning på 650 meter. 

2.8 Onsdag: Vandring langs klippekyst og strandtur

8:00 Morgenmad 

8:45 Morgensang i haven v. Anna Katrin Nørgaard

9:00 Afgang til havnen i Arbroath 

10:00: Arbroth er en gammel fiskeriby, og vi begynder dagens vandring fra havnen, hvor der handles Arbroath Smokie, røget torsk, som er områdets specialitet. På den anden side af byen fortsætter vi langs kysten nordpå, og går op på de røde sandstensklipper, der rejser sig brat fra havet. Vi vandrer ad klippestien med enorme jordbærplantager til landsiden, og ser hvordan fiskerne tjekker, om der er fangst i hummeruserne ude på havet. Vi vandrer gennem naturreservatet Seaton Cliffs med havfulgle som terner og søpapegøjer, inden vi midt på dagen når frem til den gamle landsby Auchmithie. Her spiser vi frokost på den velbesøgte restaurant But´n´Ben der serverer smokie på traditionel vis af ejeren Margo. Restauranten har været i Margos families eje i 46 år og er en lille perle i landsbyen, som har en lang historie med torskefiskeri.

14:30 Bussen kører os 10 km nordpå til Lunan Bay, hvor vi finder en af Skotlands fineste sandstrande. Her er der lejlighed til at tage en kølende dukkert i Nordsøen, slappe af i klitterne eller vandre langs den 4 km lange strand, der også har en café. Sidst på dagen samles vi igen, banker sandet af fødderne og kører vi tilbage til højskolen 

18:30 Middag på højskolen

19:30 Foredrag om området Highland Perthshire vi besøger i morgen v. Camilla Kornerup

Undervejs holder vi en pause og får hjemmebagte scones og te og kaffe ,og vi slutter aftenen af med højskolesange 

Kørsel: 1 times kørsel ud og 1 time hjem

Vandring: 9 km, 3 timer 

Sværhedsgrad: Let, meget lidt stigning

 

3.8 Torsdag: Vandring i Higland Perthshires høje skove og besøg i hyggelige Dunkeld

8:30 Morgenmad

9:15 Morgensang i haven v. Anna  Katrin Nørgaard

9:30 Smøre madpakker

10:00 Afgang til Highland Perthshire skovene

11:15 Ankomst The Hermitage skoven hvor vi begynder vores vandring langs River Braan. The Hermitage er et frodigt område, og vi er hele tiden omgivet af lyden af vand fra floden og dens vandfald. Skoven summer af liv, både fulge, insekter og ikke midst ørred, laks og oddere har optimale livsbetingelser.

Highland Perthshire bliver kaldt ”Big Tree Country”, fordi nogle af Storbritaniens højeste og ældste træer præger områdets mange oprindelige skove. Vi ser flere hundredår gamle lærke- og egetræer samt ahorn, graner, ask, elm, birk, bøg og lokale fyrretræer som Scots Pine og Douglas fyr, sidstnævnte over 60 meter høje, som den skotske botanist David Douglas medbragte stiklinger fra på sine rejser i Nordamerika i 1800-tallet.

Vi går videre langs Skotlands længste flod River Tay og undervejs holder vi en pause på  fyrstens gamle sommerresidens i skoven, som nu er et smuktbeliggende hotel. Her kan man købe en forfriskning og nyde hotellets smukke have, der ligger lige ned til floden.

Vi vandrer den sidste del af dagens tur langs Tay floden ind til den lille by Dunkeld, hvor der er butikker, caféer og skotske specialiteter samt en hyggelig stemning på pubben og ved flodbredens spisesteder.

Ca. 16:00 Fri tid i Dunkeld et par timer inden middag

18:00 Middag på pub i Dunkeld

19:30 Afgang til højskolen

20:45 ankomst til højskolen

Kørsel: 1 time og et kvarter ud, det samme hjem

Vandring: 10-12 km, 3½ – 4 timer 

Sværhedsgrad: Let – medium, med stigning på 200 m

4.8 Fredag: Vandring gennem Glen Clova til Glen Prosen 

8:00 Morgengymnastik i haven v. Anna Katrin Nørgaard

9:00 Morgenmad

9:45 Morgensang i haven v. Anna Katrin Nørgaard

10:00 Intro til dagens vandring v. Camilla Kornerup og smøre madpakker

10:30 I dag vandrer vi fra højskolen til nabodalen Glen Prosen ad præstens gamle rute, The Minister´s Path. I gamle dage tjente præsten begge dale, og gik mellem kirkerne ad denne sti, når han skulle holde prædiken. Ruten leder os gennem skov og over bakker. Vi spiser madpakker undervejs, nyder vores sidste dag i højlandet og går videre til Glen Prosen Village med kirken, hvor bussen venter

14:30 Bussen kører os ½ time retur til højskolen

15:30 Kaffe og kage og højskolesange på højskolen

18:00 Afslutningsmiddag på højskolen med barbecue i haven

19:30  – 21.00 Skotsk folkemusik med fortællinger og danseundervisning med det lokale velrenomerede band ”Zetor in the Kailyard”, der spiller festlig skotsk folkemusik.

Kørsel: ingen ud,  ½ time hjem 

Vandring: 10 km, 3-4 timer

Sværhedsgrad: Let – medium, stigning 250 m

5.8 Lørdag: Afrejse

6.15  Morgenmad

7.00 Afgang bus 2 timer til Edinburgh Lufthavn

Afgang med Klm fra Edinburgh via Amsterdam kl.10.55

Ankomst lokal tid i Københavns Lufthavn kl. 15.45

 • Vi tager forbehold for ændringen

På dette nye sommerkursus i Skotlands højland, har vi valgt at bo i Storbritanniens største nationalpark Cairngorms. Parken byder på et hav af vandreruter, storslået højlandsnatur med dyreliv, bjerge, bjergsøer, dale, floder og skov samt landbrug med får, kvæg og kornavl. Vi holder højskole på det hyggelige familieejede Glen Clova Hotel dybt inde i Glen Clova dalen omgivet af naturen. Herfra udgår flere af vores vandreture. Højskolen ligger ned til en flod og har en stor have og eget lille landbrug, der forsyner køkkenet med kød og køkkenhavens grønt. De eneste naboer er et par gårde der ligger spredt i området, og der er 20 minutters kørsel til nærmeste by, Kirriemuir.

Højskolen har et hovedhus i to etager med værelser, spisesal, foredragssal og en hyggelig bar med rustikke langborde og lokale øl og whisky. I haven ligger et sidehus med værelser og der er masser af plads til at sidde udendørs og nyde udsigten til de omkringliggende bjerge der rejser sig rundt om højskolen. Når vejret tillader det, spiser vi udendørs om aftenen.

 • Afrejse 30 juli fra Københavns Lufthavn kl. 13.40 til Edinburgh, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid
 • Afgang 5 august med Klm fra Edinburgh via Amsterdam kl.10.55 med ankomst lokal tid i Københavns Lufthavn kl. 15.45
 • Vi tager forbehold for ændringen

Praktisk info

Der er få ledige pladser


Tilmeld dig

Periode: 30. juli- 5. august 2023

Priser: 13.900 kr. (ved delt dobbeltværelse med eget badeværelse) 

*Tillæg for eneværelse: 2500 kr.

Priserne er alt inklusiv jvf. program:

 • Fly København -Edinburgh t/r 
 • Ophold på højlandshotel med værelser med eget badeværelse
 • Alle måltider på højskolen og på turene inklusiv
 • Al kaffe og te på højskolen
 • Buskørsel til de forskellige arrangementer
 • Frokost på restaurat
 • Frokost på pub
 • Whiskysmagning
 • Alle foredrag
 • Dansktalende kursusleder
 • Bidrag til Rejsegarantifonden
 • Lufthavnsskatter og afgifter

Drikkevarer skal tilkøbes.