+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Strik i Skotland

14.–21. april 2024

Kan man forestille sig noget mere nærliggende end at tage på strikkekursus i skønne Skotland? Landet med flere får end mennesker, noget af den fineste uld, man kan opdrive, og en lang tradition for strik og tilvirkning af uld i alle afskygninger. Det er et must, hvis du er strikker og holder af smukke og inspirerende omgivelser.

Annas Højskole har allieret sig med strikdesigner Annette Danielsen, der vil give dig nye ideer og nye teknikker at afprøve, især med udgangspunkt i de vævede tartans, skotsktern, som for mange ligger allerforrest, når samtalen falder på skotsk uld.

Kurset foregår på det smukke Shieldhill Castle i South Lanarkshire, som udgør det for vores højskole i den uge kurset finder sted. Højskolen ligger ca 1 times kørsel sydvest for Edinburgh, og der er både aftalt besøg på lokale virksomheder, der forarbejder ulden,  sat tid af til lettere vandreture i området samt en dag i det romantiske og gemytlige Edinburgh. 

Slottets personale vil sørge for, at vi får den dejligste uge fuld af skotsk gæstfrihed og nydelser fra det rustikke, skotske køkken.

Som kursusleder vil Sisse Skovbakke stå for morgengymnastik før dagens sysler, morgensamling med højskolesange  og aftenaktiviteter, og selvfølgelig er der også arrangeret whiskysmagning. Det bliver en uge, du sent vil glemme!

 

Sisse Skovbakke:

Jeres kursusleder er Sisse Skovbakke. Hun har har hovedfag i musik fra universitetet og har haft et skønt og broget arbejdsliv. Sisse har undervist 10 år i musikskolen og 10 år på læreruddannelsen i Nørre Nissum. Efter et par nysgerrige sidespring bl.a. som væksthusgartner og institutionskøkkenmedhjælper, er hun nu landet i højskoleverdenen, hvor hun har dejligt albuerum og trives. Parallelt med sin ‘rigtige’ karriere har Sisse arbejdet som freelance korleder og kor-coach, og det vokale eller sanglige har fået lov at fylde rigtig meget i stort set alt, hvad Sisse har pillet ved. Selv i gartneriet.

Sisse har 3 voksne sønner, der alle er godt i vej med egne liv og familier, og det har givet tid og rum til egne drømme. Så efter i mange år at have udlevet ferierne som skabsskotte, besluttede Sisse i slutningen af 2020 at sætte huset til salg og flytte til Skotland på permanent basis. Men Brexit kom i vejen, så nu nøjes Sisse med skabet og ferierne. Og musikken. Og planterne. Og strikketøjet. Og..

Annette DanielsenAnette Danielsen

Annette er fascineret af uld. Skotland og uld hænger uløseligt sammen. Det skotske klima kræver tekstiler til regn, rusk og solskinsdage. Og her er ulden perfekt. Oveni dette har skotterne brugt familie-designede tekstiler til at genkende og forbinde slægtninge. 

Anette Danielsen har altid strikket, men begyndte for alvor at designe i 2006 hvor hendes første strikkebog blev lavet. Siden er det blevet til mere end 37 udgivelser og langt over 500 strikkedesigns:

“Jeg elsker at lade mig inspirere af ting omkring mig – gå og gumle på hvordan “dit og dat” kan omsættes til strik. Hvilke teknikker vil det kræve, hvilke farver passer til, eller er det pasformen, der kan udtrykke min inspiration? spørger den strikkegale århusianer Annette Danielsen, der også afholder en del kurser og strikke-workshops i ind og udland – bla. med Annas Højskole.

“Det er en stor fornøjelse at undervise, inspirere og forstyrre andre strikkere. Jeg holder af at strikke i flok og opleve, at vi kan inspirere og hjælpe hinanden, opleve at det ikke betyder så meget hvem vi er, men mere det, at vi er strikkere. Jeg er kendt for at være “teknikker”, så der vil fra kursisternes side være en forventning om strikketeknikker af forskellige sværhedsgrader”. Og det får de, lover Annette,

 

Ruairidh Tarvet:

Ruairidh underviser og forsker i skandinaviske studier på The University of Edinburgh. Ruairidh er skotte, men blev i en ung alder fascineret af Skandinavien og flyttede til Danmark, for at lære sproget. Ruairidh boede i Sønderjylland, hvor han underviste i sprog og musik på Rønshoved Folkehøjskole. Ruairidh vil fortælle os sin egen historie og give os svar på hvorfor han som så mange andre skotter har en dybereliggende følelse af fællesskab med Skandinavien. Mange skotter føler sig mere hjemme i vores kultur og mentalitet i Danmark, Norge og Island end i den britiske. Denne følelse forstærkes i disse år, som en reaktion på Brexit.

Ruairidh holder foredraget på dansk.

 

John Lees:  

John er historiker, født i England og bor i Edinburgh, hvor han er en passioneret whisky-samler. John har smagt over 500 whiskyer fra hele verden og blandt favoritterne er nogle af de mere sjældne whiskyer fra fjerntliggende små skotske destillerier. Til vores whiskyaften smager vi 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, den ægte vare, fra både fra højland og lavland. Vi genkender sikkert smagsnuancer af tørv, røg, læder, olie og vanilje imens vi bliver godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne.

 

UGENS PROGRAM, Strik i Skotland 14. – 21. april 2024

 Dag 1 14/4

Afrejse fra Københavns Lufthavn kl. 13.40 til Edinburgh, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid

Ankomst til højskolen og indkvartering i værelser

17.00: Kage/ kaffe+te Velkommen til Skotland Højskole ved kursusleder Sisse Skovbakke

19.00: Middag + hvem er hvem
Efter middagen er der fri tid til at nyde omgivelserne eller finde sig tilrette på værelset 

 

Dag 2 15/4

8.00: Morgengymnastik i parken eller indendørs med Sisse

8.30: Morgenmad

9.15: Morgensang med Sisse 

9.30 – 12.30: Strik – Modul 1

13.00: Frokost på højskolen

14.00: Gåtur til Biggar (ca.6 km) gennem Clyde Valley. Biggar er den nærmeste lille by, og har trods sin størrelse en rig historie, som vi hører om undervejs. I Biggar er der caféer, pubber og hyggelige små butikker med lokale specialiteter, og vi spenderer eftermiddagen i byen. Vi tager bussen tilbage til højskolen.

19.00: Aftensmad på højskolen

20.00: Aftenforedrag v. Sisse Skovbakke:”En skabsskotte springer ud”- Om et stort livsspring midt i en pandemi – med Brexit på

Derefter en aftensang eller to

 

Dag 3 16/4

8.00: Morgengymnastik i parken eller indendørs med Sisse

8.30: Morgenmad

9.15: Rundvisning og fortælling om Shieldhill Castles historie v/Jane

10.15 – 12.30: Strik – Modul 2

13.00: Frokost på højskolen

14.00 – 17.00: Strik – Modul 3

19.00: Aftensmad

20.00: Whiskysmagning på højskolen med whiskykender John Lees. Vi smager 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, fra både fra højland og lavland. Imens bliver vi godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiden.

 

Dag 4 17/4

8.30: Morgengymnastik i parken eller indendørs med Sisse

9.00: Morgenmad

9.45: Morgensang med Sisse 

10.00 – 11.30: Foredrag ”Klaner, kilt og skotstern, om voksne mænd i mønstret uldskørt”. Vi skal høre om de gamle klaner og mænd i klit, og deres utallige sammenstød med englænderne, som den dag i dag fylder alt i skotternes bevidsthed v. Sisse Skovbakke
Vi forbereder vores besøg på Calzeat

13.00: Frokost på højskolen

14.30: Afgang med bus – besøg på tekstilfabrikken Calzeat i Symington (10 minutters kørsel fra højskolen) med rundvisning og foredrag v. indehaver Robin Galbraith.
På fabrikken ser vi, hvordan syersker og vævere fremstiller farverige møbelstoffer og andre tekstiler. i den fineste uld og cashmere. Efter rundvisningen vil Robin fortælle os sin families historie, og om hvorfor der findes forskellige skotstern og mønstre, hvad de betyder, og hvordan de hver især fortæller os om skotternes kultur. Besøget på Calzeat slutter i butikken,som har masser af babybløde tørklæder, smukke sjaler og andre skønne sager, og hvor der er rig lejlighed til at svinge kreditkortet.

19.00: Aftensmad på højskolen

20.00: Aftenforedrag: ”Skotterne og Skandinavien” v. forsker Ruairidh Tarvet, der har boet i Danmark og undervist på Røndshoved Højskole.

 

Dag 5 18/4

8.00: Morgengymnastik i parken eller indendørs med Sisse

8.30: Morgenmad

9.15: Morgensang med Sisse 

9.30 – 11.00: Strik – Modul 4

11.30: Vi kører mod Edinburgh

Vi kigger ind i det nybyggede parlament, hvis det er muligt

Efter besøget dér er resten af dagen på egen hånd i Edinburgh, og I sørger selv for frokost/kaffe etc, indtil vi igen bliver hentet. Der er ikke langt til centrum, Edinburgh Castle og gågaden The Royal Mile samt shoppinggaden Princess Street, hvor der er hyggelige butikker og caféer.

Bussen kører retur til højskolen fra et centralt sted i byen kl 17.00.

19.00: Aftensmad på højskolen

20.00: Foredrag: Skotlands historie i highlights v. Sisse

 

Dag 6 19/4

8.30: Morgengymnastik i parken eller indendørs med Sisse

9.00: Morgenmad

9.45: Morgensang med Sisse 

10.00 – 12.00: Vi tager en kort vandretur i nærområdet på ca 4 km.

13.00: Frokost på højskolen

14.00 – 17.00: Strik – Modul 5

19.00: Aftensmad på højskolen

20.00: Sangaften med danske og skotske sange med Sisse 

 

Dag 7 20/4

8.30: Morgengymnastik i parken eller indendørs med Sisse

9.00: Morgenmad

10.00: Udvidet morgensang med Sisse

10.30 – 12.30: Strik – Modul 6

13.00: Frokost på højskolen

14.00 – 16.00: Strik – Modul 7

16.00: Fernisering med Te og scones

19.00: Afslutningsmiddag

20.30: Afslutningsaften med et brag af en skotsk festmiddag og ceilidh- skotsk folkedans til live musik. Musikken leveres af det altid veloplagte The Clydesdale Ceilidh Band, som indleder festen med at undervise os i folkedans og fortsætter med at underholde os til de glade rytmer af både mandolin/guitar, klaver og harmonika.

 

Dag 8 21/4

8.30: Morgengymnastik i parken eller indendørs med Sisse

9.00: Morgenmad

10.00: Morgensang med Sisse

11.30: Afgang fra højskolen mod Edinburgh Lufthavn

Afgang 15.10 –  Ankomst 17.55 lokal tid i Københavns Lufthavn

 

På Skotland Højskole har vi valgt at bo ude på landet på det lille hyggelige slot Shieldhill Castle i hjertet af dalen Clyde Valley. Højskolen ligger ideelt i forhold til at opleve Skotland både i hovedstaden Edinburgh og i den flotte skotske natur.

Shieldhill Castle har en skøn park og ligger omgivet af marker og skov med seks km til den nærmeste lille by Biggar, hvor der er købmand, caféer, pubber og hyggelige små butikker. Ikke langt fra højskolen ligger The Pentland Hills, et skønt kuperet naturområde som er ideelt til vandring i sommerhalvåret, og skisport om vinteren.

Shieldhill Castle dateres tilbage til 1500-tallet og er blevet ombygget og renoveret flere gange i årenes løb, senest i foråret 2021 hvor alle værelser bliver istandsat. Slottet har værelser i forskellige størrelser med unik indretning i såvel hovedbygningen som i de ombyggede stalde og de to hyggelige træhytter i parken. Alle værelser har eget bad og toilet.

Slottet har et lille kapel, hvor vi holder morgensamlinger med sang, og i pauser og fritid er der rig lejlighed til at slappe af i stuerne med bløde sofaer og nyde parken eller en forfriskning i slottets lille bar.

Højskolens køkken laver god mad af lokale råvarer, og vi spiser de fleste måltider på skolen. Vi skal smage nationalretten haggis, have en ”Sunday Roast”, og nyde en traditionel afternoon tea med scones, som britterne er blevet verdensberømte for.

Som det hører sig til på slotte, har også Shieldhill et slotsspøgelse, som her er en ung kvinde kaldet ”The grey lady ghost”. Spøgelset bevæger sig lydløst omkring i slottets afsides kroge og mørke gange bærende på en ulykkelig kærlighedshistorie, og hvem ved, måske støder du på hende i ugens løb?

  • Afrejse fra Københavns Lufthavn  kl. 13.40 til Edinburgh, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid
  • Afgang 15.10 –  Ankomst 17.55 lokal tid i Københavns Lufthavn
  • Vi tager forbehold for ændringer.

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

Periode: 14.-21. april 2024

Priser: 15.700 kr. (ved delt dobbeltværelse med eget badeværelse) 

*Tillæg for eneværelse: 2500 kr.

Priserne er alt inklusiv jvf. program:

  • Fly København -Edinburgh t/r der kan tilkøbes tilslutningsfly fra Aalborg t/r fra ca. 1200
  • Ophold på skønt slot i dejlige værelser med eget badeværelse
  • Alle måltider på højskolen inklusiv. Du betaler selv en frokost på fridagen
  • Al kaffe og te på højskolen
  • Kage på udvalgte tidspunkter
  • Buskørsel til de forskellige arrangementer
  • Whiskysmagning
  • Alle foredrag
  • Alle entreer
  • 2* dansktalende kursusleder
  • Bidrag til Rejsegarantifonden
  • Lufthavnsskatter og afgifter

Drikkevarer skal tilkøbes.

Skotland