Hele Storbritannien er inde i en kæmpe omvæltning, efter Brexit og udtrædelsen af EU, og i Skotland er det kommet så vidt, at et flertal af skotterne nu ønsker at forlade Storbritannien og blive en selvstændig nation.På kurset bliver vi meget klogere på alt det, som sker så tæt på os i Danmark. Det gør vi ved at bevæge os uden om turismen og ind under huden på skotterne.
På Skotland Højskole bor vi ret luxuriøst på et skønt lille slot omgivet af marker og skov i dalen Clyde Valley. Højskolen ligger ideelt i forhold til at opleve Skotland både i hovedstaden Edinburgh og i den flotte skotske natur, hvor vi skal ud at gå flere gange i løbet af ugen.
Vi skal også møde en række skotter og danskere bosiddende i Skotland, som hver især vil fortælle os om Skotland set fra deres liv og virke.
Vi besøger bl.a. Det Skotske Parlament og The University of Edinburgh, hvor vi bliver modtaget af Parlamentsmedlem Alasdair Allan og Forsker Ruairidh Tarvet ( dansktalende) som vil fortælle os om skotternes følelser og tanker omkring uafhængighed fra Storbritannien, og hvad der gør, at de føler en tilknytning til os i Skandinavien.
På højskolen vil der også være flere foredrag om skotterne og deres kultur, folkesjæl og spændende historie. Langt de fleste foredrag vil foregå på dansk. Vi får besøg af sækkepibespiller, og selvfølgelig holder vi en hyggeaften med whisky-smagning til muntre historier om whiskyens særlige plads i skotternes hjerte.
Skotland er kendt for sin smukke natur, og vi er omgivet af den på højskolen. I ugens løb vandrer vi både gennem Clyde Dalen hvor vi bor, og en dag tager vi på en heldagsvandretur op i bakkerne i Pentland Hills, hvor der venter os flotte udsigter så langt øjet rækker samt en fantastisk ro.
Højskolens køkken laver god mad af lokale råvarer, og vi spiser de fleste måltider på skolen. Vi skal smage nationalretten haggis, have en ”Roast Dinner ”, og nyde en traditionel afternoon tea med scones, som britterne er blevet verdensberømte for.
Vores kursusleder er Camilla Kornerup, der bor i Skotland og er en erfaren turleder. For morgensang og ved klaveret har vi skabsskotten Sisse Skovbakke.
Camilla Kornerup:
Kursusleder bliver Camilla Kornerup. Camilla en cand. mag og har rejst i store dele af verden og bor nu i Edinburgh med sin engelske mand John. Camilla driver foredragsvirksomheden Cosmopolit, hvor hun fortæller historier og viser billeder fra rejser om menneskers liv og livsbetingelser rundt omkring på kloden. Sideløbende er hun turleder på vandreture i Skotland og har en baggrund i rejsebranchen som guide, og som underviser. De senere år har hun også arbejdet med HR og kompetenceudvikling og som selvstændig konsulent med bæredygtighed.
I fritiden nyder Camilla at lære Skotland og skotterne bedre at kende, og hun vandrer og cykler og tager billeder og ser frem til at gå på opdagelse på de mere afsides og forblæste egne som Shetlandsøerne og Hebriderne.
Camilla vil holde flere foredrag og lede ture ud af huset i ugens løb.
Sisse Skovbakke:
Assistent er Sisse Skovbakke. Hun har har hovedfag i musik fra universitetet og har haft et skønt og broget arbejdsliv. Sisse har undervist 10 år i musikskoleregi og 10 år på læreruddannelsen i Nørre Nissum, og efter et par nysgerrige sidespring bl.a. som væksthusgartner og institutionskøkkenmedhjælper, er hun nu landet i højskoleverdenen, hvor hun har dejligt albuerum og trives. Parallelt med sin ‘rigtige’ karriere har Sisse arbejdet som freelance korleder og kor-coach, og det vokale eller sanglige har fået lov at fylde rigtig meget i stort set alt, hvad Sisse har pillet ved. Selv i gartneriet.
Ruairidh Tarvet:
Ruairidh underviser og forsker i skandinaviske studier på The University of Edinburgh. Ruairidh er skotte, men blev i en ung alder fascineret af Skandinavien og flyttede til Danmark, for at lære sproget. Ruairidh boede i Sønderjylland, hvor han underviste i sprog og musik på Rønshoved Folkehøjskole. Ruairidh vil fortælle os sin egen historie og give os svar på hvorfor han som så mange andre skotter har en dybereliggende følelse af fællesskab med Skandinavien. Mange skotter føler sig mere hjemme i vores kultur og mentalitet i Danmark, Norge og Island end i den britiske. Denne følelse forstærkes i disse år, som en reaktion på Brexit.
Ruairidh holder foredraget på dansk.
Tam McTurk:
Tam er født i Glasgow og driver oversætterbureauet Citadel Translations i Edinburgh. Tam taler udover engelsk og dansk også skotsk og det gamle skotske sprog gælisk.Tam boede i Danmark fra 1985 – 2005 og er nu retur i Skotland, hvor han oversætter bøger fra dansk og norsk til engelsk, bl.a Svend Brinkmanns. Tam giver os foredraget på dansk men har lovet os, at vi også får fornøjelsen af at lytte til både skotsk og gælisk undervejs.
John Lees:
John er historiker, født i England og bor i Edinburgh, hvor han er en passioneret whisky-samler. John har smagt over 500 whiskyer fra hele verden og blandt favoritterne er nogle af de mere sjældne whiskyer fra fjerntliggende små skotske destillerier. Til vores whiskyaften smager vi 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, den ægte vare, fra både fra højland og lavland. Vi genkender sikkert smagsnuancer af tørv, røg, læder, olie og vanilje imens vi bliver godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne.
Alasdair Allan:
Alasdair er MSP, Medlem af det Skotske Parlament, hvor han repræsenterer de fjerntliggende øer De Ydre Hebrider. Alasdair vil vise os rundt i Parlamentet og fortælle om Skotlands delvise selvstyre, som de har haft siden 1999. Skotterne bestemmer selv deres politik på sundhed, uddannelse og infrastruktur, mens udenrigspolitiske og økonomiske forhold fortsat bliver bestemt af Storbritanniens regering i Westminister i London. Alasdair guider os igennem parlamentets arbejde og udfordringer i forholdet til Westminster, og fortæller om skotternes passionerede Førsteminister Nicola Sturgeon og hendes spændingsfyldte forhold til Premierminister Boris Johnson og England.
Alasdair holder foredraget og rundvisningen på norsk.
UGENS PROGRAM
Søndag 14.5.
Afrejse fra Københavns Lufthavn kl. 13.40 til Edinburgh, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid
Ankomst til højskolen og indkvartering i værelser
17.00 Kage/ kaffe+te Velkommen til Skotland Højskole ved kursusleder Camilla Kornerup og Sisse Skovbakke
19.00 Middag + hvem er hvem
Mandag 15.5.
8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs v. Camilla Kornerup
9.00 Morgenmad
9.45 Morgensang i kapellet v. Sisse Skovbakke
10.00 Rundvisning og fortælling om Shieldhill Castles historie
11.00 Foredrag: ”Alt om Skotland” v. Camilla Kornerup
13.00 Frokost på højskolen
14.00 Gåtur til Biggar (ca.6 km) gennem Clyde Valley. Biggar er den nærmeste lille by, og har trods sin størrelse en rig historie, som vi hører om undervejs. I Biggar er der caféer, pubber og hyggelige små butikker med lokale specialiteter, og vi spenderer eftermiddagen i byen. Vi tager bussen tilbage til højskolen
19.00 Aftensmad på højskolen
20.00 Aftenforedrag med Sisse Skovbakke:”En skabsskotte springer ud”- Om et stort livsspring midt i en pandemi – med Brexit på.
Derefter en aftensang eller to
Tirsdag 16.5.
8.00 Morgensang i kapellet v. Sisse Skovbakke
8.30 Morgenmad
9.30 Vi kører til Edinburgh og besøger først universitetet, The University of Edinburgh, hvor vi møder forsker Ruairidh Tarvet som byder os velkommen med sit foredrag ”Skotterne og Skandinavien”, det foregår på dansk, da Ruairidh taler flydende dansk.
12.00 Frokost på universitetet sammen med Ruairidh
12.30 Om eftermiddagen går vi i raskt tempo den korte vej fra universitetet til Det Skotske Parlament, hvor vi får en rundvisning. Derefter møder vi parlamentsmedlem Alasdair Allan, som vil holde et foredrag om det skotske selvstyre. Senere går vi med Alasdair ind i hvad der svarer til deres folketingssal, hvor vi overværer dagens debat – hvis der er en.
Egentid i byen indtil vi skal hjem med bussen
16.00 Afgang med bus tibage til højskolen
19.00 Aftensmad
20.00 Whiskysmagning på højskolen med whiskykender John Lees. Vi smager 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, fra både fra højland og lavland. Imens bliver vi godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne.
Onsdag 17.5.
8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs v. Camilla
9.00 Morgenmad
9.45 Morgensang i kapellet v. Sisse
10.00 Foredrag ”Klaner, kilt og skotstern, om voksne mænd i mønstret uldskørt”. Vi skal høre om de gamle klaner, og mænd i klit, og deres utallige sammenstød med englænderne, som den dag i dag fylder alt i skotternes bevidsthed v. Camilla Kornerup
13.00 Frokost på højskolen
14.30 Afgang med bus – besøg på tekstilfabrikken Calzeat i Symington med rundvisning og foredrag v. indehaver Bob Galbraith. På fabrikken ser vi, hvordan syersker og vævere fremstiller farverige og babybløde tørklæder, ponchoer og jakker mm. i den fineste uld og cashmere. Efter rundvisningen vil Bob fortælle os sin families historie, og om hvorfor der findes forskellige skotstern og mønstre, hvad de betyder, og hvordan de hver især fortæller os om skotternes kultur. Besøget på Calzeat slutter i butikken, hvor der er rig lejlighed til at svinge kreditkortet.
19.00 Aftensmad på højskolen
20.00 Aftenforedrag: ”Skotternes tre sprog” Tam McTurk
Torsdag 18.5.
8.00 Morgenmad
9.00 Vi kører mod Edinburgh og besøger den danske virksomhed Nordic Living by Biehl. Det er Emmy der tager imod og fortæller om virksomheden og familien Kleberg-Biel , der flyttede til Skotland i 2018 og åbnede Nordic Living i et af Edinburghs mest hyggelige kvarterer i Bruntsfield. Her sælger de danske designmøbler af bl.a Finn Juhl og Arne Jakobsen samt andre danske klassikere, og vi skal høre om deres iværksættereventyr og skotternes interesse for skandinavisk design.
Efter besøget hos Nordic Living er resten af dagen på egen hånd i Edinburgh. Der er små tre kilometer ned til centrum omkring Edinburgh Castle og gågaden The Royal Mile samt shoppinggaden Princess Street. Kursuslederne går ned til centrum gennem byens parker, og man kan vælge at gå med, tage en bus derned eller fortsætte rundt i Bruntsfield, hvor der er hyggelige butikker og caféer.
Bussen kører retur til højskolen fra et centralt sted i byen kl 16.00.
19.00 Aftensmad på højskolen
20.00 Camilla fortæller om vandredagen i morgen og viser en video fra The Pentland Hills, hvor turen går til + aftensange med Sisse
Fredag 19.5.
8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla
9.00 Morgenmad
9. 45 Morgensang i kapellet med Sisse
10.00 Vi tager på en heldags vandretur med madpakker i The Pentland Hills som ligger 1 times kørsel fra højskolen. The Pentland Hills er et smukt stykke vild natur, med græs- og lyngklædte bakker med får og åben ”moorland” som er uopdyrket land med lav vegetation der står i efterårets pragtfulde farver. Her går vi ad vandrestier op og ned ad bakkerne og bestemmer os for ruten, alt efter vind og vejr, når tid nærmer sig. Camilla vil undevejs fortælle os om sort-hovedede får med fed uld, lokale specialiteter og sædvaner. Vi går 14-15 km og holder pauser og spiser madpakker undervejs.Det går op og ned – få steder relativt stejlt.
19.00 Aftensmad på højskolen
20.00 Sangaften med danske og skotske sange med Sisse Skovbakke
Lørdag 20.5.
8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla
9.00 Vi spiser morgenmad
10.00 Udvidet morgensang i kapellet med Sisse
10.30 Om formiddagen kan man vælge at gå med på en ca. halvanden times gåtur med Camilla i området eller slappe af i parken, finde en hyggekrog på højskolen eller tage en lille tur afsted i omegnen på egen hånd
13.00 Frokost på højskolen
15.00 Vi får besøg af sækkepibespiller Cameron Forrest, som vil spille for os og fortælle os om dette prægtige og underfundige instrument med den karakteristiske lyd. For skotterne er sækkepiben ligesom kilt, whisky og skotstern en uundværlig del af deres kultur.
16.00 Te og scones
18.30 Afslutningsmiddag
20.30 Afslutningsaften med et brag af en skotsk festmiddag og ceilidh- skotsk folkedans til live musik. Musikken leveres af det altid veloplagte The Clydesdale Ceilidh Band som indleder festen med at undervise os i folkedans og fortsætter med at underholde os til de glade rytmer af både mandolin og harmonika.
Søndag d. 21.5.
8.00Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla
9.00 Morgenmad
10.00 Morgensang
11.30 Afgang fra højskolen mod Edinburgh Lufthavn
Afgang 15.10 – Ankomst 17.55 lokal tid i Københavns Lufthavn
På Skotland Højskole har vi valgt at bo ude på landet på det lille hyggelige slot Shieldhill Castle i hjertet af dalen Clyde Valley. Højskolen ligger ideelt i forhold til at opleve Skotland både i hovedstaden Edinburgh og i den flotte skotske natur.
Shieldhill Castle har en skøn park og ligger omgivet af marker og skov med seks km til den nærmeste lille by Biggar, hvor der er købmand, caféer, pubber og hyggelige små butikker. Ikke langt fra højskolen ligger The Pentland Hills, et skønt kuperet naturområde som er ideelt til vandring i sommerhalvåret, og skisport om vinteren.
Shieldhill Castle dateres tilbage til 1500-tallet og er blevet ombygget og renoveret flere gange i årenes løb, senest i foråret 2021 hvor alle værelser bliver istandsat. Slottet har værelser i forskellige størrelser med unik indretning i såvel hovedbygningen som i de ombyggede stalde og de to hyggelige træhytter i parken. Alle værelser har eget bad og toilet.
Slottet har et lille kapel, hvor vi holder morgensamlinger med sang, og i pauser og fritid er der rig lejlighed til at slappe af i stuerne med bløde sofaer og nyde parken eller en forfriskning i slottets lille bar.
Højskolens køkken laver god mad af lokale råvarer, og vi spiser de fleste måltider på skolen. Vi skal smage nationalretten haggis, have en ”Sunday Roast”, og nyde en traditionel afternoon tea med scones, som britterne er blevet verdensberømte for.
Som det hører sig til på slotte, har også Shieldhill et slotsspøgelse, som her er en ung kvinde kaldet ”The grey lady ghost”. Spøgelset bevæger sig lydløst omkring i slottets afsides kroge og mørke gange bærende på en ulykkelig kærlighedshistorie, og hvem ved, måske støder du på hende i ugens løb?
- Afrejse fra Københavns Lufthavn kl. 13.40 til Edinburgh, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid
- Afgang 15.10 – Ankomst 17.55 lokal tid i Københavns Lufthavn
- Vi tager forbehold for ændringer.
Praktisk info
Periode: 14.-21. maj 2023
Priser: 14.900 kr. (ved delt dobbeltværelse med eget badeværelse)
*Tillæg for eneværelse: 2500 kr.
Priserne er alt inklusiv jvf. program:
- Fly København -Edinburgh t/r der kan tilkøbes tilslutningsfly fra Aalborg t/r fra ca. 1075
- Ophold på skønt slot i dejlige værelser med eget badeværelse
- Alle måltider på højskolen inklusiv. Du betaler selv frokost på fridagen
- Al kaffe og te på højskolen
- Buskørsel til de forskellige arrangementer
- Whiskysmagning
- Alle foredrag
- Alle entreer
- Dansktalende kursusleder
- Bidrag til Rejsegarantifonden
- Lufthavnsskatter og afgifter
Vi gør opmærksom på, at der kan forekomme en efterregning grundet stigende brændselspriser til fly. Vi varsler ud om dette, så snart vi kender den eventuelle prisstigning. Det kan jvf. pakkerejseloven dog højst udgøre 8% af rejsens pris.
Drikkevarer skal tilkøbes. Det eneste man selv betaler, er den halve fridag i Edinburgh.