+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Højskolevandring på Caminoen

29. april – 6. maj 2024

Tag med på højskolevandring på den smukke portugisisk pilgrimssti til Santiago de Compostela og giv plads til smuk natur, eftertanke og fællesskab. Du vil være i selskab med kursusleder Rasmus Forman, der bor i Portugal og er tidligere højskolelærer i Danmark. Kan det blive meget bedre? Anna Katrin Nørgaard, forstander på højskolen, vil også være med på denne tur. Og så er deltagerantallet max. 23 kursister.

Vi starter tæt på Atlanterhavet lidt nord for Porto og krydser derefter ind i landet, hvor vi vandrer ad den landlige pilgrimsrute: ”Caminho Central”. Efter tre dage i det grønne Nordportugal, krydser vi grænsefloden Minho og kommer til Spanien, hvor pilgrimsstien fortsætter gennem skov, vinmarker og små byer. Ved ugens afslutning når vi frem til det årtusinde gamle pilgrimsmål: den imponerende katedral i Santiago de Compostela, som siden middelalderen har tiltrukket pilgrimme fra nord og syd.

Vi går dagligt 18-22 km og får bagagen kørt, så du bærer kun en dagstursrygsæk med  vand, frugt, nødder og en ekstra trøje. Vi giver os god tid til dagens strækning, og kun en dag har vi en større stigning, så alle i normal god form kan være med. Frokosten tilkøber vi  hver især på en cafe undervejs på dagens strækning. (Den første frokost er inklusiv i prisen). 

Vi gør også plads for den indre vandring. Hver morgen, når vi er kommet ud på ruten, synger vi morgensang i det grønne og får et oplæg til dagens pilgrimsord. Det er ord som langsomhed, frihed og bekymringsløshed. Mens vi vandrer, er der god tid til at tænke videre på egen hånd, men også at tale to og to: Hvilken betydning har det i mit liv i dag? Hvorledes oplever du det? Og skal det eventuelt have mere plads fremover?

Undervejs går vi også dagligt en halv time i stilhed til lyden af naturens lyde og rytmen af fælles fodtrin. Det giver ekstra mulighed for at tage den smukke. omgivende natur ind.

Hen på eftermiddagen kommer vi til vores næste overnatningssted. Her bliver der god tid til at tage sig et bad, strække benene eller gå ud og få en drink. Alle dage bor vi på gode hoteller med eget toilet og bad.

Om aftenen mødes vi til fælles aftensmad, hvor vi får velsmagende lokale retter & vin og hygger os efter en god, lang vandringsdag. Der bliver også tid til at følge op på dagens tema.

Velkommen til en smuk uge igennem Nordportugal og Galicien. Rig på natur, højskoleliv og meningsfulde samtaler.

Program: “Højskolevandring på Caminoen”:

29.4 Mandag: Ankomst til Nordportugal og vandring langs Atlanterhavet

Afrejse fra Københavns Lufthavn kl. 8:40 til Porto, hvor vi ankommer 11:15 lokal tid.

Vores guide, Rasmus Forman,  modtager os i lufthavnen. Herefter ½ time kørsel til den charmerende kystby Vila do Conde, hvor vi bor på et godt hotel.

Efter indkvarteringen mødes vi alle og spiser frokost sammen. Herefter er der tid til afslapning.

Hen på eftermiddagen byder Rasmus og Anna velkommen til højskolen og velkommen til Portugal, og Rasmus giver os en introduktion til ugens Camino-vandring.

Bagefter går vi en god, lang tur langs Atlanterhavet og gennem Vila do Conde.

Kl. ca. 18.30 har vi fælles velkomstmiddag på en god, lokal restaurant. Her tager vi en ” hvem er hvem?- runde”, hvor kursisterne fortæller om dem selv og deres motivation for at gå caminovandringen i Portugal.

Dagens tema: At træde ud af dagligdagen, motiv og ankomst

 

30.4 Tirsdag: Vandring fra Balugães til Ponte de Lima

Efter morgenmad tager vi med bus 40 km ind i landet til Balugães, hvor vores vandring på den landlige ”Caminho Central”begynder. Turen går gennem vinmarker, smukke udsigter og små landsbyer. Sidst på eftermiddagen når vi Lima-floden og kommer via den smukke platan-allé ind i Portugals ældste købstad: Ponte de Lima. Byen er kendt for sin bro med 22 buer, som har lagt navn til byen. Vi overnatter og spiser aftensmad i den stemningsfulde by.

Vi vandrer ca. 18 km i dag med ganske få stigninger. Dagens pilgrimsord er: Langsomhed.

 

1.5 Onsdag: Vandring fra Ponte de Lima til Rubiãs

Efter morgenmad går vi over den gamle bro i Ponte de Lima, som i århundreder og den dag i dag krydses af talrige pilgrimme på vej mod Santiago i nord. Efter 10 kilometer gennem det landlige landskab, møder vi ugens eneste stejle stigning mod bjergpasset Alto da Portela, som er 400 meter højt. Vi giver os god tid til stigningen, så alle kan være med. På vej til toppen møder vi op til flere vejkors og stendysser, som er skabt af pilgrimsvandrere, der er gået forud for os.
Efter at have nået over passet, tager vi bus fra den lille landsby Rubiãs til den gamle fæstningsby Valença, som ligger smukt ned til Minho-floden, som danner grænse mellem Portugal og Spanien.

Vi vandrer ca. 18 km i dag. Er man usikker på den sidste stigning, er der mulighed for alternativ transport. Dagens pilgrimsord er: Frihed.

 

2.5 Torsdag: Vandring fra Valença – Porriño

Efter morgenmad går vi gennem Valenças imponerende fæstningsområde og vandrer på den internationale bro fra Portugal ind i Spanien.

Vi vandrer videre på den nordlige side af floden gennem gaderne i den spanske middelalderby Tui. Her gør vi holdt i byens berømte katedral Santa Maria. På den anden side af Veiga-broen begynder en af de smukkeste strækninger på ruten: Louro-flodens dal. Efterhånden dukker Porriño op i det fjerne. Herfra tager vi med bus til den livlige by Pontevedra, hvor vi spiser aftensmad og overnatter tæt på den charmerende, gamle bydel.

I dag vandrer vi ca. 22 km. Dagens pilgrimsord er: Enkelthed.

 

3.5 Fredag: Vandring fra Pontevedra til Caldas de Reis

Vi starter dagen med at gå gennem Pontevedra bymidte. Her besøger vi  pilgrimskirken Virgem Peregrina, hvis grundplan har form af en muslingeskal. Vi fortsætter ud af byen og vandrer et langt fint stykke gennem smuk skov og spiser frokost i en lille landsby, der ligger, hvor skoven slutter.

Sidst på eftermiddagen kommer vi til Caldas de Reis, som er en kurby, hvis varme, mineralholdige vand også romerne nød godt af. Der vil være god mulighed at pleje eventuelle ømme muskler i opvarmet udendørs pool. 

Vi spiser fælles aftensmad.

I dag vandrer vi 22 km. Dagens pilgrimsord er: Bekymringsløshed.

 

4.5 Lørdag: Vandring fra Caldas de Reis til Padron
Blot få kilometer efter Caldes de Reis kommer vi i skov igen, og når derefter ud forbi den lille stemningsfyldte Carrecedo kirke. Vi fortsætter gennem marker, skov og mindre byer og om eftermiddagen, når vi frem til byen Padron, hvis navn betyder ”sten”. Det var her, at båden med Skt. Jakobs kiste lagde til. Efter en forfriskning på en lokal cafe, besøger vi kirken, hvor man kan se den oprindelige fortøjringssten og flere malerier af Jakob og hans disciple. Efter besøget i den hyggelige bykerne, går vi de resterende 3 km til vores hotel, der ligger i byens udkant. Vi spiser aftensmad på hotellet.

Vi vandrer ca. 22 km i dag. Dagens pilgrimsord er:  Stilhed.

 

5.5 Søndag: Ankomst til Santiago de Compostela

I dag når vi frem til vores pilgrimsmål: katedralen i Santiago. Vi får et kort lift fra hotellet og går de resterende 13 kilometer ind til byen. Først gennem bakket landskab og herefter viser katedralens tårnene sig i det fjerne. De sidste 5 km er gennem Santiagos forstæder og gader. Vi gør holdt i kanten af den historiske bykerne og får en forfriskning, inden vi begiver os ind på Praza do Obradoiro, den imponerende plads foran katedralens vestvendte facade, hvor pilgrimmene fra alle de forskellige veje stimler sammen. Vi fejrer at være kommet frem og herefter tager vi på hotellet, hvor der er mulighed for at skifte sko mm., inden der er frokost og fritid på egen hånd. Sidst på eftermiddagen tilbyder Rasmus en byvandring gennem Santiago historiske bymidte og kl. 19:30 er der mulighed for at deltage i pilgrimsmesse. Efter messen mødes vi på en god galicisk restaurant til vores afsluttende højskoleaften. 

Vi vandrer ca. 13 km i dag i bakket terræn. Dagens pilgrimsord er fællesskab.

 

6.5 Mandag: Afrejse

7:30 Morgenmad

8:15 Afgang og bus ca. 2 timer til Porto Lufthavn

Afgang med SAS fra Porto kl.12.05 (portugisisk tid)

Ankomst lokal tid i Københavns Lufthavn kl. 16:30

 

*Med forbehold for ændringer 

Kursusleder

Rasmus Forman er jeres kursusleder. Han skriver om sig selv:

Jeg har siden 2008 boet i Vila do Conde, en charmerende kystby lige nord for Porto. Jeg er oprindelig opvokset i Midtjylland og mødte min portugisiske hustru Sofia, da vi begge studerede i Berlin. Efter 5 år i København flyttede vi til Portugal, hvor vi bor med vores to teenagere.

Min uddannelsesbaggrund er idehistorie, multimedie og pædagogik og i Danmark har jeg arbejdet som underviser, højskolelærer og med udvikling af e-læring. Når jeg ikke er rejseleder for danskere i Nordportugal og Galicien, arbejder jeg med e-læring og i fritiden er jeg glad for frisk luft, kulturmøder, gode samtaler, tennis, vandring, filosofi, litteratur og kunst.

Siden 2018 har jeg lavet vandringer for grupper på den portugisiske Camino. Jeg holder særlig meget af den landlige ”Caminho Central”, som går gennem gammelt landbrugsland, indtagende natur og mindre byer. Vi passerer også vejkors, kapeller og kirker, som vidner om, at ruten er blevet vandret af pilgrimme i snart 1000 år.”

 Foruden den fysiske og kulturelle vandring er Caminoen for mig en unik mulighed for at stille sig de spørgsmål, som vi mennesker har stillet os alle tider: Hvem er jeg? Hvad er min opgave? Hvad er vigtigt i mit liv? Og hvad kan jeg læne mig ind i?

Sidst men ikke mindst er Caminoen også et møde med andre livsvandere. Caminoen tiltrækker folk fra hele verden, der har vidt forskellig baggrund og motiv for at vandre til Santiago de Compostela. Livet på vejen er præget af en fin, gensidig hjælpsomhed og stor åbenhed for at høre hinandens historier.

 

Med på turen er også Anna Katrin Nørgaard, forstander og glad vandringskvinde:

 Anna Katrin er særdeles glad for at vandre, og derfor har højskolen efterhånden også en del vandreture på programmet. Både i Danmark, Skotland, på Mallorca, Sicilien og i Andalusien. Og nu også i Portugal. 

Anna Katrin er så vidt muligt  altid med, når vi  åbner en ny destination, da det er vigtigt for hende, at kende alle de kurser, som højskolen laver. Anna har vandret på Caminoen før. Det var i det nordlige Spanien,  den del der hedder Del Norte – fra San Sebastian til Bilbao. Så hun har aldrig været i Santiago de Compostela og glæder sig meget til at opleve byen og ikke mindst katedralen og pilgrimsmessen.

Vi flyver med SAS med afgang fra Københavns Lufthavn kl. 8:40.
Vi lander kl 11:15 i Porto.

Afrejse er kl.  12.05 fra Porto – og så lander man 16:30 i Københavns Lufthavn.

*Vi tager forbehold for ændringer

Praktisk info

Der er venteliste


Tilmeld dig

Periode: 29 april – 6 maj 2024

Priser pr. person:

 • Dobbeltværelse med eget badeværelse: 13.500,-
 • Eneværelse med eget badeværelse: 15.500,-

Det er inklusiv i prisen:

 • Dansk kursusleder og vandreguide
 • Dansk kursuslederassistent
 • Fly tur-retur
 • Alle overnatninger
 • Alle buskørsler
 • Oplæg/ foredrag
 • Alle morgenmad og aftensmad inklusiv drikkevarer
 • Den første frokost inklusiv drikkevarer
 • Afgift til rejsegarantifonden
 • Alle lufthavnsskatter og afgifter
 • Bagagetransport (1 taske/kuffert pr. person)
 • Buskørsel som beskrevet i programmet
 • Pilgrimspas

Det er ikke inklusiv i prisen: 

 • Frokoster m drikkevarer
 • Drikkepenge

Portugal

Udforsk flere eventyr med Annas Højskole

Dyk dybere ind i en verden af unikke oplevelser og lærerige eventyr med vores forskelligartede udvalg af kurser. Uanset om du er til kulinariske rejser, kulturelle udflugter eller aktive vandreoplevelser, har Annas Højskole noget for enhver smag. Bliv inspireret af vores andre kurser nedenfor og find dit næste eventyr med os. Vi glæder os til at byde dig velkommen på endnu en uforglemmelig rejse!