Mallorcas køkken og vandring

18.4. - 25.4. 2023

Info om kurset

På dette kursus vil du opleve Mallorcas madkultur og det spanske køkken, og i 2 dage vil du lave spansk mad med dine medkursister og med  tv-kokken og DR-journalist Anne Hjernøe. Vi skal også ud og vandre 3 smukke og varierede ruter i forskellige områder af øen. Så kan du lide at bevæge dig og gå langt, bruge din krop og spise god mad, er dette kursus måske noget for dig? 

Vi bor på vores to huse Fincaen, der er hovedhuset, og Son Pelai, der ligger ca. 3 km derfra. ( læs mere om indkvartering her). På fincaen er der 5-6 mindre køkkener i de lejligheder, som kursister bor i,  som vi bruger til vores madlavning, og hvor grupperne arbejder. Vi laver nye grupper efter første madskoledag.

Kyndig i Spansk madlavning

Anne Hjernøe rejser normalt rundt med journalist Anders Agger, men i 2018 sagde hun ja tak til at undervise på vores højskole, og det blev en bragende succes. Anne har rejst meget i Spanien, har lavet tv-programserien “AnneMad i Spanien” og skrevet en bog om tapas, så vi er i meget kyndige hænder. Anne vil komme med oplæg om det spanske køkken og de spanske ingredienser, og så går vi ud i 5-6 grupper i højskolens 5-6 køkkener. Udover at lære os om mad, vil Anne en aften også fortælle om sin tv-karriere. Og så vil  hun fortælle, om hvad hun gjorde for at tabe sig de 20 kg, hun har tabt sig, og som hun beskriver i bøgerne i serien Stærk, let,mæt/ Ligevægt. 

De tørre stens rute

“Mallorcas køkken og vandring” byder også på tre gode vandreture af forskellige længder og sværhedsgrader. De vil typisk vare 4-10 timer inklusiv alle pauser og i kilomter, er det på mellem 12- 23/28 km, hvis man går med på hele vores længste tur. Man kan dog forkorte den lidt, så den måske bliver omkring 23 km. Vi skal ud på vandreruten, rute 221 eller “De tørre stens rute”. Her er underlaget både almindelig grusvej, asfalt men også løse sten, rullesten, og stentrapper op og ned. Vandreturene tager forstander Anna Katrin Nørgaard sig af.  Hun har vandret en del på Mallorca, på caminoen i Nordspanien, i Italien, Sverige , Norge og Danmark.” At gå er at leve” er et af hendes faste mottoer. 

Lammerestaurant i bjergene

Den dag vi går “den lange tur” skal vi gå fra højskolen og op til den rustikke og berømte restaurant Es Verges, som ligger i 700 meters højde. Her kan du møde restaurantens 86-årige madmor, som byder på Es Verges’ hofret gennem de sidste 45 år, langtidsbagte lammeskuldre, der er så mørt, at det smelter på tungen. 

Du skal være i almindelig god form og være vant til at gå længere ture. Det ER anderldes at vandre i bjergene på Mallorca end at gå ud ad en lige vej i Danmark.  Det går op og ned, og ofte er underlaget ujævnt, da vi jo går på naturstier i bjergområde. Hvis du er usikker på om du kan klare det, er du altid velkommen til at ringe for at høre nærmere.

Tirsdag d. 18.4. Ankomstdag

  • Afrejse fra Københavns Lufthavn. Vi flyver med SAS kl. 16.25 med direkte fly mod Palma de Mallorca med ankomst kl. 19.00
  • Vi henter jer i lufthavnen. Transfer med bus til fincaen, hvor vi alle spiser aftensmad med det samme. Under aftensmaden vil Anna Katrin Nørgaard, der er højskolens forstander og grundlægger, byde velkommen til højskolen, og vi tager en “hvem er hvem runde”
  • Kørsel til vores andet hus Son Pelai, hvor I, som bor der, indkvarteres

Onsdag den 19.4. Pa amb oil + Vandring #1

  • 8.15 Kørsel fra Son Pelai til finca
  • 9.00 Morgenmad 
  • 10.00 Fortælling om stedet og rundtur på området 
  • ca. 11.30 Introduktion til det mallorcinske køkken.  Vi lærer at lave aioli på olie og mælk! 
  • 12.30 Frokost med Pa amb oil – det mallorcinske svar på vores smørrebrød
  • 13.30 Afgang mod refugiet Tosalls Verds. På vores første vandretur går vi fra vores højskole til et refugium, der ligger på rute 221. Vi kommer op i ca. 500 meters højde. Dvs. vi går omkring 300 højdemeter. Vandringen varer ca. to timer op og tilsvarende ned og er i alt på ca. 13-14 km. Den er ikke speciel udfordrende, men ét sted er der dog en relativ stejl stigning – den varer heldigvis ikke længe. Vi forventer at alle deltager.
  • Dem der vil køres tilbage ( og ikke gå)  til Son Pelai fra finca, får selvfølgelig mulighed for det.
  • 19.00 Aftensmad for alle på finca
  • 20.00 Sangaften med sange fra Højskolesangbogen
  • 21.30 sidste kørsel mod Son Pelai

 

Torsdag den 20.4. Madskole #1

  • 8.30 Morgengymnastik med sang ved poolen
  • 9.00 Morgenmad + inddeling i grupper
  • 10.00 Oplæg om vandreturen på lørdag v. Anna Katrin 
  • 10. 20 Oplæg med Anne Hjernøe om det spanske køkken. Anne viser også,  hvordan man laver den kolde spanske suppe gazpacho, som grupperne senere selv skal prøve kræfter med
  • Madskole: Vi tilbereder frokosten i grupper ude i de mindre køkkener rundt om på fincaen. Anne kommer på besøg i alle grupperne ude i køkkenerne, prøvesmager og kommer med gode tips og tricks
  • Frokost 
  • Siesta
  • 17.00 Foredrag med Anne Hjernøe: Stærk, let og mæt: Anne vil fortælle om sit vægttab med udgangspunkt i bøgerne ‘Stærk, let og mæt’, ‘Ligevægt’ og ‘Spis dig stærk, let og mæt’. Her er ingen løftede pegefingre men plads til alle, der gerne vil leve et sundere og lettere liv
  • Madskole: Vi tilbereder aftensmaden i grupper. Anne kommer rundt til alle grupperne ude i køkkenerne
  •  Aftensmad og hygge 
  • 21.30 Sidste kørsel mod Son Pelai

 

Fredag den 21.4. Fridag

  • 8.30 Morgengymnastik med sang ved poolen
  • 9.00 Morgenmad
  • 10.00 På egen hånd i dag. I får mulighed for at blive kørt ind til Lloseta, så I kan tage toget til Palma. Man kan også gå 4 sammen om en taxa. I kan  tage til Inca, Lluc-klostret, Port de Sóller  eller noget helt femte. 

I sørger selv for at komme tilbage til de to huse med tog/taxa

  • 18.00 Tilbage på højskolen mødes vi til kage og kaffe og foredrag med Anne Hjernøe, der viser klip og fortæller om sine mange tv-programmer især med journalisten Anders Agger
  • 19.30 Aftensmad
  • 21.30 sidste kørsel mod Son Pelai

 

Lørdag den 22.4. Vandring #2 Es Verger/ Alaro Castle

  • 7.30 Morgenmad + I får udleveret snackposer med lidt nødder og rosiner. Husk jeres vandflasker. Vi anbefaler et par liter pr. person.
  • 8.00 Vi vandrer tidligt fra højskolen og i ca. 5 timer  for at komme op til den meget rustikke og berømte restaurant Es Verges, der ligger i ca. 700 meter højde. Her serverer lillemor på 86 år langtidsbagte lammeskuldre, så englene synger. Den ret har været hofretten de sidste 45 år på Es Verges. De der har lyst, kan vandre videre ca. en time op til Alaró slotsruin, hvor der er en helt formidabel udsigt over øen.

Når vi kommer ned fra bjerget, bliver vi hentet af bussen kl. 18.00 og kørt til højskolen. Du skal kunne gå mindst 20 km, i let udfordrende terræn. Vi forventer alle deltager. De der vælger at gå hele turen videre op til slotsruinen og tilbage kommer til at gå ca 26-28 km i dag. Resten går ca. 23 km i alt. 

  • 19.30 Aftensmad på højskolen
  • 21.30 sidste kørsel mod Son Pelai

 

Søndag den 23.4 Madskole #2

  • 8.30 Morgengymnastik + sang 
  • 9.00 Morgenmad
  • 10.00 Oplæg om morgendagens vandring v. Anna Katrin 
  • 10. 30 Oplæg v. Anne Hjernøe om dagens mad og traditionerne bag. Anne viser, hvordan man laver den spanske kolde suppe ajo blanco, som grupperne selv skal prøve kræfter med senere
  • Madskole: Vi tilbereder frokosten i grupper. Anne kommer rundt til alle grupper i køkkenerne
  • Frokost
  • Siesta
  • 17.00 Foredrag: Mallorcas udvikling fra grisefester til cool ferieø v. forstander Anna Katrin Nørgaard
  • 18.00 Oplæg om aftensmaden v. Anne Hjernøe
  • Madskole: Vi tilbereder aftensmaden i grupper 
  •  Aftensmad
  • 21.30 Sidste kørsel mod Son Pelai

 

Mandag den 24.4. – Vandring #3 Deia – Sóller 

  • 9.00 Morgensang + morgenmad + smøre madpakker 
  • 10.00 Afgang bus. Vi skal ud at gå en meget smuk tur og skøn på østkysten af øen nærmere bestemt fra Deià til Sóller. Vi spiser vores madpakker undervejs. Oftest kan vi også købe friskpresset appelsinjuice et sted på ruten.  Vandreturen varer ca. 4 timer inklusiv pauser. Og er på ca. 12 km. Der er stigninger, og der er mange sten. Både rullesten og faste sten.  Undervejs er der mulighed for at gøre stop og købe kaffe og kage. På et tidspunkt skal vi ned mod Sóller, og der skal vi ned ad en masse brede sten-trappetrin, der bare fortsætter og fortsætter 
  • På egen hånd i Sollér
  • 17.30 Vi mødes foran kirken på torvet og går til bussen

20.00  Afslutningsmiddag på fincaen

Tirsdag den 25.4. Afrejse

  • 6.45 Tidlig morgenmad hver for sig i de to huse 
  • 7.30 Farvel og tak + afgang bus fra højskolen – bussen kører omkring Son Pelai  ca 7.40  bus til Palma Lufthavn
  • Afgang med direkte fly mod Københavns Lufthavn kl. 09.50 med hjemkomst kl. 12.50  

 * Vi tager forbehold for ændringer. I tilfælde af regnvejr kan dele af vandreprogrammet aflyses, da det er for farligt grundet meget glatte sten

Anne Hjernøe

Mallorca Højskole er rigtig glade for at kunne byde tv-kokken Anne Hjernøe velkommen igen i 2020. Det gik så forrygende sidste år, at vi igen har to kurser med Anne.

Anne Hjernøe rejser meget i Spanien, og har bl.a. produceret en række tv-programmer om det spanske køkken til DR. Derudover er Anne Hjernøe kendt fra mere end hundrede tv-programmer fra både nær og fjern. Anne har også skrevet 16 kogebøger – bl.a. en om tapas.

Senest har Anne rejst rundt i alverdens lande med sin faste rejsemakker tv-journalisten Anders Agger, hvor de bl.a. har været i lande som De Vestindiske øer, Island, Bosnien, Vietnam, Iran, Tyrkiet, USA mm.

Anne Hjernøe har i 2019 udgivet bogen Stærk, let og mæt. Og hun har sagt ja til at holde et personligt og underholdende foredrag om sit vægttab på de 20 kg, der lige så langtsomt var sneget sig på kroppen. Hun vil bl.a. komme ind på emner som: smagsoptimering af måltidet, så det mætter. Vigtigheden af måltidets- og råvarernes konsistens. Måltidssammensætninger. Hvordan man får balance i sin hverdag uden at sige nej til alt det sjove og endelig tips og tricks til at bryde vanerne.

Anne vil også holde et foredrag, der tager kursisterne med bag kulissen på nogle af de tv-produktioner Anne Hjernøe har været med på.  Anne fortæller råt for usødet om serier som Frilandshaven, AnneMad og programmerne med Anders Agger. Du kommer til at høre fortællinger om de døre der åbnede sig i Iran, Vietnam, Bosnien og USA, om benspænd og ”overfrakker” og ikke mindst om spiselige insekter, levende flåede frøer og tilberedningen af testikler.

18.4. Afrejse fra Københavns Lufthavn. Vi flyver med SAS kl. 16.25 med direkte fly mod Palma de Mallorca med ankomst kl. 19.30

25.4. Afrejse Palma . Afgang med direkte fly mod Københavns Lufthavn kl. 09.50 med hjemkomst kl. 12.50  

Vi tager forbehold for ændringer.

 

Praktisk info

Der er udsolgt


Periode: 18.4. -25.4. 2023

Priser:

Son Pelai: 13.600 kr. (ved delt dobbeltværelse uden badeværelse) 

  • Tillæg for eget badeværelse: 800 kr.
  • Tillæg for eneværelse: 2.000 kr. 
  • Tillæg for eneværelse med eget badeværelse: 2.800 kr.

Finca: 14.800 kr. (ved delt dobbeltværelse med eget bad)

  • Tillæg for eneværelse finca med delt badeværelse: 2.000 kr.

Priserne er alt inklusiv – også drikkevarer til måltiderne på højskolen. Det eneste man selv betaler, er fridagen, hvis den afholdes udenfor højskolen.