+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Mad, foto og foodstyling

06-12 maj 2022

Mad, foto og foodstyling 

med Anne Hjernøe og Ditte Ingemann

Elsker du at gå på opdagelse nye steder, i god mad og med kameraet klar, og er du sulten og nysgerrig på nye oplevelser i godt selskab? 

Vil du gerne lære mere om foto, mad og lækre råvarer, få dine billeder til at ligne en million? Og kan du lide, at få hænderne helt ned i de lokale produkter og selv være med til at lave dine måltider?

Så tag med os til Læsø, hvor vi byder indenfor på et inspirerende septemberkursus på Annas Højskole,  der holder til på smukke Østergaard Kultur B&B. 

Bruger lokale råvarer

Sammen og i grupper går vi i køkkenerne. Vi laver mad af lokale råvarer, lærer at fotografere, bruge naturligt lys, redigere og få et bord eller en tallerken til at se fantastisk ud. Vi taler om grundsmage og konsistenser, der højner måltidet, og vi går på oplevelse på øen og lærer den at kende.

Vi skal for eksempel besøge fiskerne og se, hvad de fanger, spise på lokale restauranter, opleve Læsø Saltsyderi og meget andet godt. Der bliver også tid på egen hånd til at udforske øen.

Bålmad og fermentering

Vi tilbereder skønne retter både ude og inde, laver picnic, bålmad, mættende måltidssalater, og du lærer også at fermentere grøntsager og tilberede skaldyr på flere forskellige måder. 

På kurset er alle velkomne, men du skal kunne klare dig selv og gerne kunne op til 12 km i fladt skov og klit terræn. Vi lægger vægt på samværet og den gode stemning. Alt er frivilligt at deltage i, så er du mere til foto end til madlavning eller omvendt, så er det også i orden.

Alle kan deltage

Kurset er ikke henvendt til professionelle, du kan sagtens deltage, hvis du bare kan lide at spise god mad og tage et foto i ny og næ med telefonen. Så er du sulten på nye oplevelser, og klar på at lære nyt? Så tag med os på tur.

 

Anne Hjernøe

Kogebogsforfatter, journalist & tv-kok

Anne arbejder med mad på alle niveauer. Hun har udgivet bøger om blandt andet syltning, kryddersnaps, tapas, mad mod kræft, salater, grøn mad, krydret mad, sund mad og træning, samt alle de velkendte små retter fra hele verden. 

Igennem mange år har Anne været vært på et væld af tv-programmer fra både nær og fjern.

Hun har lavet tv fra Frilandshaven, AnneMad i sit eget køkken, Spanien og New York, samt et hav af programmer fra det smukke danske sommerland, hvor både de Danske Badehoteller, Danske Slotte og Danske Øer har været på programmet. De seneste år har hun sammen med tv-journalisten Anders Agger, rejst verden rundt for at finde danske vinkler på de store emner, som valget i USA, Brexit og Mellemøsten. I år vendte de tilbage til Danmark, hvor de er gået i dybden med de gode historier og deres egne sommerminder.

Udover arbejdet med kogebøger og tv, har Anne sin egen virksomhed, AnneMad ApS, hvor hun arbejder med fødevareudvikling, holder foredrag, laver workshops bl.a. med Ditte Ingemann,  underviser, arrangerer gastronomiske rejser og skriver børnebøger.

Anne Hjernøe er uddannet indenfor pædagogik, journalistik, medier & kommunikation.

 

Ditte Ingemann

Har en baggrund, som bachelor i ernæring og sundhed, hvilket har styrket min store interesse og viden indenfor bl.a. fødevarer, formidling og madlavning. Bor i København, og arbejder som selvstændig madskribent, kogebogsforfatter & fotograf. Har tidligere drevet madbloggen, The Food Club, men er nu aktiv på Instagram under profil @ditsen, hvor jeg deler ud af min madglæde. Jeg skriver for og udvikler opskrifter til bl.a Politiken MAD, og arbejder sammen med forskellige fødevarevirksomheder både i forhold til opskrifter, styling og fotografering.

Har bl.a udgivet kogebogen; KRYDRET, sammen med Anne Hjernøe i 2018, og vi har også tidligere afholdt workshops sammen i Marrakech.

 

 

Anna Katrin Nørgaard

højskole i udlandet for ældreAnna er udover at være forstander for Annas Højskole også ejer af den B&B vi bor på på Læsø. Den har hun netop købt sammen med sin mand bl.a. for at kunne lave kurser.

På dette kursus er hun foredragsholder, praktiske gris og den der tager jer med på tur ud i naturen eller hjælper med tips og tricks om Læsø. Tidligere har Anna arbejdet som tv- journalist på DR. Anna har lavet kurser på Mallorca de sidste 3 år sammen med Anne Hiernøe, og hun har haft besøg af over 400 begejstrede kursister. Udover kurser på Mallorca og på Læsø laver Anna også vandrekurser i Thy. Når Anna ikke laver kurser eller hjælper sin mand med B&B er hun hjemme hos parrets sidste hjemmeboende teenager i hjemmet i Nordsjælland.

 

(Dag 1) Fredag d. 6 maj : Rejse og Ankomst

Kursisterne finder selv til Læsø – vi anbefaler, at I tager færgen fra Frederikshavn kl.15.20

Ankomst ca. kl 17.30  til Østergård Kultur B&B der huser Annas Højskole . Indkvartering.

19.00 Aftensmad 

Der vil derefter være kaffe/te, kage  og introduktion til kurset og hinanden v. Anne Hjernøe og Ditte Ingemann

 

(Dag 2) Lørdag den 7 maj: Introduktionsdag til Læsø, maden, reportagefoto & foodstyling

8.00- 9.00 Morgenmaden serveres i orangeriet 

9.00 Introduktion til stedet: Rundtur på  Østergård Kultur B&B ved forstander og B&B-ejer Anna Katrin Nørgaard. I biblioteket vil hun erfterfølgende fortælle om, hvordan corona fik hende til Læsø

10.00 Holdet deles ind i to grupper. Det ene hold går med Anne – det andet med Ditte. Vi bytter rundt senere

Anne Hjernøes hold skal høre om de råvarer, som Læsø er kendt for, og som vi skal stifte nærmere bekendtskab med i løbet af ugen. Fx lynglam, skaldyr, gallowaykvæg, tang, salt, pølser og honning fra den brune bi, der kun findes på Læsø.

Derefter går Annes hold i køkkennet og forbereder Læsø gourmet hotdags med spændende toppings og koldhævet pølsebrødsdej

Dittes hold bliver undervist i fotografering & styling. Det er en præsentation af hvordan Ditte arbejder, og hun fortæller om styling, regi, baggrunde, komposition & vinkler, lys og alt det tekniske. Der vil være masser af visuelle eksempler. Derudover vil hun vise jer, hvordan hun griber det an, når hun  styler og fotograferer.

Bagefter bytter holdene

12.30 – 13.30 Frokost med sandwich fra Læsø Slagterne og salater

14.00 Vi kører fra Østergård mod den sidste parkeringsplads ved Bløden Hale. Vi fylder bilerne op. Og dem der kører med andre betaler 20,- for en retur pr. pers. Ved Bløden Hale mødes vi med Simone, der er fårehyrde ved Læsø Lynglam. Vi tager fotos af de smukke får 

17.00 Tilbage på Østergård. Der skal dækkes borde, bages pølsebrød, styles, maden fotograferes 

19.30  Aftensmad i orangeriet: Gourmet hotdogs med forskellige hjemmelavede toppings

Fri leg resten af aftenen 

(Dag 3) Søndag den 8 maj: Tangsafari og bålmad 

8.00- 9.00 Holdene laver morgenmad: Bananpandekager mm. 

9.00 – 10.00  Morgenmad og oprydning 

10.00 Afgang i biler mod Horneks Odde, hvor vi skal på tangsafari med Tang Rie. Hun lærer os at kende forskel på de forskellige slags tang. Vi laver bålmad med boller med tangmel, linsesuppen med tang og laver  tangchips på små pander. Vi styler et flot frokostbord med pynt fra naturen. Waders udleveres. Senere kan I tage til Læsø Tang og se Ries værksted og butik

16.00 Vi tænder bål i haven og laver saltindbagte rødbeder, løg og selleri. I køkkenerne laver vi saltindbagte hele fisk, og salater, lokal chimichuri samt urtesalt mv. Alle samarbejder om mad og fotos. Vi fotograferer bål, ild, rustik mad, vi spiser under åben himmel. Tag godt med varmt tøj på.

 

(Dag 4) Mandag den 9 maj: Læsø fiskeri og fermentering

7.15 Holdene får udleveret kasser med ingredienser til morgenmaden, som vi denne morgen skal indtage ved havnen i Østerby. Holdene laver wraps med  grøntsager og parmaskinke. Vi pakker wrapsene “to go”. Annas Højskole sørger for kaffe og te. 

8.10 Vi kører i biler til Østerby Havn, hvor vi  møder fiskerne der kommer ind med nattens fangst af primært jomfruhummere. Vi snakker med fiskerne og tager fotos på havnen

10.30 Vi besøger fabrikken på havnen, Læsø Fiskeindustri, hvor et hav af  jomfruhummere hvert år sendes ud til hele verden

Fritid til at gå på opdagelse med kameraet ved fiskerlejet/ langs stranden

12.00  Frokost på Læsø Spisehus med lokale Læsø-Tapas

16.00 Vi deles op i to hold: Ditte underviser det ene hold i fermentering- vi bruger salt fra LÆSØ SALT. Vi laver en kraut med hvidkål, salt, æbler & tang. Hvis I  medbringer 1 patentglas, ½  l, kan I  få jeres fermenterede kål med hjem.  

Anne laver måltidssalater med det andet hold. Der er fokus på, hvordan man laver smukke salater, der mætter. Salater hvor alle grundsmagene og alle konsistenser er i spil, og hvor vi også får brugt de fermenterede sager, som Ditte har med.
Vi bytter hold efter 1,5 time, så alle får mulighed for at fermentere og lave salater

  Vi spiser måltidssalater til aftensmad, derefter aftenen til “fri leg”.
  De, der har lyst, kan melde sig til fællessang med Anna Katrin

  (Dag 5) Tirsdag den 10 maj: Picnic og fotofeedback

  8.15- 10.00  Holdene laver morgengrød med lækker topping. Grupperne styler deres morgenbord

  10.00 Vi deler holdet i to. Hos Ditte bliver der tid til spørgsmål og fedback på ugens billeder. Annes hold laver mad til picnic, som vi spiser i haven. Vi skal lave svampe-toast med urtesalat, grønne asparges med persillecreme, Buddha-bowels med fokus på madspild. Vi styler og fotograferer hele picnic-seancen, inden vi spiser

  13.00 Frokost: Picnic

  Eftermiddag fri

  18.00 Vi spiser madpandekager  fra Madbaren

  20.00 Ditte viser sine 5 bedste fotos fra ugen. Kursisterne har mulighed for at gøre det samme

   

  (Dag 6) Onsdag den 11 maj : På egen hånd og skaldyrsbuffet

  8.30- 9.30 Morgenmaden serveres i orangeriet. Mulighed for smør selv madpakke

  • Oplev skønne Læsø på egen hånd. En ø der består af 70 % naturarealer.  Prøv at mærke roen og tempoet. Indånd den rene luft. Læsø har virkelig noget, som man sukker efter mange andre steder i Danmark. Det er i dag, du også har mulighed for at tage på Læsø Kur, besøge Saltsyderiet, eller tage en tur ud på Rønnerne med Rønnerbussen. Eller du kan tage ud at se på de smukke tanghuse og fotografere dem
  • 16.00 Vi mødes på højskolen
  • Ditte + et hold kursister styler et stort festbord i orangeriet og aftenens festmåltid tilberedes sammen med Anne. Der tages billeder undervejs. Vi laver jomfruhummere med krydderurteolie, krabbekløer med aioli, blåmuslinger med æbler og fino. Vi bager brød og laver en cocktail til alle 

  (Dag 7) Torsdag den 12 maj : Afrejse

  8.00- 8.50 Vi serverer morgenmad i orangeriet 

  9.00 Check-ud fra Annas Højskole 

  9.40 Afgang med færgen ankomst Frederikshavn 11.10

  Her bor vi

  Kurset foregår på Læsø – også kaldet Kattegats perle, der er den største ø i Kattegat – også større end Samsø. Her er masser af natur – faktisk udgør naturen 70% af øens samlede areal. Og Læsø Klitplantage ligger derfor tæt på os. Læsø har en helt særlig natur og historie – bl.a. er der her du finder de helt særlige tanghuse og det er her man syder den verdensberømte Læsø salt, som du kommer til at høre meget mere til. 

  Midt på øen og tæt på alting ligger den store smukke Østergård Kultur Bed & Breakfast lidt udenfor Byrym og som huser Annas Højskole. Her er 12 skønne lejligheder med værelser i forskellige størrelser og antal, der er stort fællesrum og et helt fantastisk orangeri, med udsigt til den parklignende have,der danner den smukkeste ramme for vores måltider. I haven er der masser af havemøbler og dejlige solfyldte kroge, for faktisk er Læsø Danmarks solrigste sted. Om aftenen når det er skyfrit vil du opleve den vildeste stjernehimmel, fordi der ikke er noget lysforurening på eller i nærheden af øen. Det er ganske enkelt magisk på Læsø!

  Du kan læse mere om Østergård Kultur BB her :oestergaardkulturbb.dk

   

   

  Der findes flere måder, du kan komme til Læsø på. Du kan enten tage bilen til Frederikshavn, hvorfra man sejler til Læsø. Turen varer 90 min – og foregår med en stor færge i en dejligt roligt tempo, hvor du vireklig kommer ned i gear og gør dig klar til det afslappede ø-liv. Du kan også tage toget/bus til Frederikshavn og så gå ombord på færgen. Når du er i land, tager du rutebilen ( gratis) og står af 100 meter fra os. Eller du kan flyve fra Roskilde ( Tune). Det koster ca. 1100 kr pr. vej og tager en time. Hvis du ønsker denne transportform, så skriv det i bemærkningsfeltet, så ser vi, om vi er nok ( over 10 personer) til at vi kan chartre et fly. For udenfor højsæssonen flyver de ikke hver dag.

  Nb: Kurset starter først på Læsø. Vi tager derfor forbehold for uforudsete hændelser som færgeaflysning mm, der kan forsinke fremmøde. I sådan et tilfælde vil vi gøre alt hvad vi kan for at indhente det tabte. Men vi kan ikke garantere det.

  Praktisk info

  Ledige pladser


  Tilmeld dig

  Periode:

  06.-12. maj 2022

  Priser pr. person:

  *Dobbeltværelse i stor lejlighed med delt badeværelse, stue og køkken: kr. 8.995,-

  *Tillæg for eneværelse: 1795,-

  *Dobbeltværelse med eget badeværelse og stue (uden køkken): kr. 9.395,-

  *Tillæg for eneværelse:  2195,-

   *Dobbeltværelse i lejlighed med eget badeværelse, stue og køkken: kr. 9.595,-

  Prisen er inklusiv moms.

   

   Prisen inkluderer:

  • 6 overnatninger med opredning på skøn stor BB med dejligt orangeri og parklignende have
  • Fuld forplejning på kursusstedet ( drikkevarer kan købs på stedet)
  • Undervisning på små hold i madlavning med Anne Hjernøe 
  • Undervisning på små hold i foodstyling og madfotografering, reportage fotografering, komposition, lyssætning (og fermentering) med Ditte Ingemann
  • Selvforkælelse på det skønne Læsø Kur / ud med Tang Rie
  • Frokost på restaurant 
  • Aftensmad på restaurant
  • Diverse foredrag og oplæg
  • Stor skaldyrsbuffet
  • Cykler til fri afbenyttelse
  • Afgift til Rejsegarantifonden

  Prisen inkluderer ikke:

  • Transport til og fra Læsø
  • Drikkevarer
  • Transport rundt på øen