På højskolekurset “Skotland set indefra” oplever du Skotland på en autentisk og anderledes måde, hvor du kommer tæt på de lokale og langt væk fra turismen. Vi fordyber os i Skotlands historie, kultur og natur.
Om kurset
Hele Storbritannien er inde i en kæmpe omvæltning, efter Brexit og udtrædelsen af EU, og i Skotland er det kommet så vidt, at et flertal af skotterne nu ønsker at forlade Storbritannien og blive en selvstændig nation.På kurset bliver vi meget klogere på alt det, som sker så tæt på os i Danmark. Det gør vi ved at bevæge os uden om turismen og ind under huden på skotterne.
På Skotland Højskole bor vi på et skønt lille slot omgivet af marker og skov i dalen Clyde Valley. Højskolen ligger ideelt i forhold til at opleve Skotland både i hovedstaden Edinburgh og i den flotte skotske natur, hvor vi skal ud at gå flere gange i løbet af ugen.
Vi skal også møde en række skotter og danskere bosiddende i Skotland, som hver især vil fortælle os om Skotland set fra deres liv og virke.
Vi besøger bl.a. Det Skotske Parlament og The University of Edinburgh, hvor vi bliver modtaget af Parlamentsmedlem Alasdair Allan og Forsker Ruairidh Tarvet ( dansktalende) som vil fortælle os om skotternes følelser og tanker omkring uafhængighed fra Storbritannien, og hvad der gør, at de føler en tilknytning til os i Skandinavien.
På højskolen vil der også være flere foredrag om skotterne og deres kultur, folkesjæl og spændende historie. Langt de fleste foredrag vil foregå på dansk. Vi får besøg af sækkepibespiller, og selvfølgelig holder vi en hyggeaften med whisky-smagning til muntre historier om whiskyens særlige plads i skotternes hjerte.
Skotland er kendt for sin smukke natur, og vi er omgivet af den på højskolen. I ugens løb vandrer vi både gennem Clyde Dalen hvor vi bor, og en dag tager vi på en heldagsvandretur op i bakkerne i Pentland Hills, hvor der venter os flotte udsigter så langt øjet rækker samt en fantastisk ro.
Højskolens køkken laver god mad af lokale råvarer, og vi spiser de fleste måltider på skolen. Vi skal smage nationalretten haggis, have en ”Roast Dinner ”, og nyde en traditionel afternoon tea med scones, som britterne er blevet verdensberømte for.
Vores kursusleder er Camilla Kornerup, der bor i Skotland og er en erfaren turleder.
Camilla Kornerup:
Kursusleder bliver Camilla Kornerup. Camilla en cand. mag og har rejst i store dele af verden og bor nu i Edinburgh med sin engelske mand John. Camilla driver foredragsvirksomheden Cosmopolit, hvor hun fortæller historier og viser billeder fra rejser om menneskers liv og livsbetingelser rundt omkring på kloden. Sideløbende er hun turleder på vandreture i Skotland og har en baggrund i rejsebranchen som guide, og som underviser. De senere år har hun også arbejdet med HR og kompetenceudvikling og som selvstændig konsulent med bæredygtighed.
I fritiden nyder Camilla at lære Skotland og skotterne bedre at kende, og hun vandrer og cykler og tager billeder og ser frem til at gå på opdagelse på de mere afsides og forblæste egne som Shetlandsøerne og Hebriderne.
Camilla vil holde flere foredrag og lede ture ud af huset i ugens løb.
Sisse Skovbakke:
Assistent er Sisse Skovbakke. Hun har har hovedfag i musik fra universitetet og har haft et skønt og broget arbejdsliv. Sisse har undervist 10 år i musikskoleregi og 10 år på læreruddannelsen i Nørre Nissum, og efter et par nysgerrige sidespring bl.a. som væksthusgartner og institutionskøkkenmedhjælper, er hun nu landet i højskoleverdenen, hvor hun har dejligt albuerum og trives. Parallelt med sin ‘rigtige’ karriere har Sisse arbejdet som freelance korleder og kor-coach, og det vokale eller sanglige har fået lov at fylde rigtig meget i stort set alt, hvad Sisse har pillet ved. Selv i gartneriet.
Ruairidh Tarvet:
Ruairidh underviser og forsker i skandinaviske studier på The University of Edinburgh. Ruairidh er skotte, men blev i en ung alder fascineret af Skandinavien og flyttede til Danmark, for at lære sproget. Ruairidh boede i Sønderjylland, hvor han underviste i sprog og musik på Rønshoved Folkehøjskole. Ruairidh vil fortælle os sin egen historie og give os svar på hvorfor han som så mange andre skotter har en dybereliggende følelse af fællesskab med Skandinavien. Mange skotter føler sig mere hjemme i vores kultur og mentalitet i Danmark, Norge og Island end i den britiske. Denne følelse forstærkes i disse år, som en reaktion på Brexit.
Ruairidh holder foredraget på dansk.
Tam McTurk:
Tam er født i Glasgow og driver oversætterbureauet Citadel Translations i Edinburgh. Tam taler udover engelsk og dansk også skotsk og det gamle skotske sprog gælisk.Tam boede i Danmark fra 1985 – 2005 og er nu retur i Skotland, hvor han oversætter bøger fra dansk og norsk til engelsk, bl.a Svend Brinkmanns. Tam er politisk aktiv og medlem af SNP (Scottish National Party) som kæmper for Skotlands uafhængighed fra Storbritannien. Tam vil gøre os klogere på hvad det vil sige at være skotte, og på hvordan den skotske folkesjæl kommer til udtryk i skotternes stærke holdninger til alt fra Brexit og fodbold til ønsket om at blive en uafhængig og selvstændig nation indenfor den nærmeste fremtid. Tam giver os foredraget på dansk men har lovet os, at vi også får fornøjelsen af at lytte til både skotsk og gælisk undervejs.
John Lees:
John er historiker, født i England og bor i Edinburgh, hvor han er en passioneret whisky-samler. John har smagt over 500 whiskyer fra hele verden og blandt favoritterne er nogle af de mere sjældne whiskyer fra fjerntliggende små skotske destillerier. Til vores whiskyaften smager vi 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, den ægte vare, fra både fra højland og lavland. Vi genkender sikkert smagsnuancer af tørv, røg, læder, olie og vanilje imens vi bliver godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne.
Alasdair Allan:
Alasdair er MSP, Medlem af det Skotske Parlament, hvor han repræsenterer de fjerntliggende øer De Ydre Hebrider. Alasdair vil vise os rundt i Parlamentet og fortælle om Skotlands delvise selvstyre, som de har haft siden 1999. Skotterne bestemmer selv deres politik på sundhed, uddannelse og infrastruktur, mens udenrigspolitiske og økonomiske forhold fortsat bliver bestemt af Storbritanniens regering i Westminister i London. Alasdair guider os igennem parlamentets arbejde og udfordringer i forholdet til Westminster, og fortæller om skotternes passionerede Førsteminister Nicola Sturgeon og hendes spændingsfyldte forhold til Premierminister Boris Johnson og England.
Alasdair holder foredraget og rundvisningen på norsk.
Nordic Living by Biehl, indehavere Sofie og Mogens Kleberg
Mogens og Sofie valgte at flytte til Skotland og Edinburgh i 2018 for at prøve en ny tilværelse. Inden boede de i København, men har tidligere arbejdet i Italien, og Sofie har også været bosat i Norge, Australien, Schweiz og Singapore.
Begge drømte de om at bo i Skotland og udbrede kendskabet til klassisk dansk møbeldesign og -håndværk, og gøre det tilgængeligt i Storbritannien. Venner og bekendte sagde de var skøre, da de aldrig tidligere har haft møbelforretning, men parret lyttede til deres hjerte, og har i dag en blomstrende forretning i hjertet af Edinburgh. I butikken kan man også købe dansk lakrids og julepynt, og hilse på bulldogen Knud, deres venlige hund, de har hentet på De Ydre Hebrider.
Mogens og Sofie har for nylig åbnet en virksomhed mere, hvor de hjælper kunder med at indrette deres hjem. De fire år i Edinburgh er gået stærkt for Sofie og Mogens der nu har ni medarbejdere i deres to virksomheder. Når de ikke arbejder tager Mogens og Sofie vandrestøvlerne på og kører til højlandet vandrer og lader op i den skønne skotske natur, de er faldet pladask for.
Pris
DKK 13.900,00 – DKK 15.900,00
Prisen inkluderer:
Priserne er alt inklusiv jvf. program:
- Fly København -Edinburgh t/r der kan tilkøbes tilslutningsfly fra Aalborg t/r fra ca. 900,-
- Ophold på skønt slot i dejlige værelser med eget badeværelse
- Alle måltider på højskolen inklusiv. Du betaler selv frokost på fridagen
- Al kaffe og te på højskolen
- Buskørsel til de forskellige arrangementer
- Whiskysmagning
- Alle foredrag
- Alle entreer
- Dansktalende kursusleder
- Bidrag til Rejsegarantifonden
- Lufthavnsskatter og afgifter
Vi gør opmærksom på, at der kan forekomme en efterregning grundet stigende brændselspriser til fly. Vi varsler ud om dette, så snart vi kender den eventuelle prisstigning. Det kan jvf. pakkerejseloven dog højst udgøre 8% af rejsens pris.
Prisen inkluderer ikke:
Drikkevarer skal tilkøbes. Det eneste man selv betaler, er den halve fridag i Edinburgh.