+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

I Jakob Ejersbos fodspor, safari og Zanzibar

26.10. - 7.11. 2020

Det eksklusive kursus “I Jakob Ejersbos fodspor, safari og Zanzibar” er en rejse på 13 dage, hvor vi starter med at fordybe os i forfatteren Jakob Ejersbos liv i Tanzania. Derefter skal vi på Safari i Tarengire Nationalpark og til sidst skal vi på den danske højskole på Zanzibar. 

Vi har alieret os med journalisten Rune Skyum-Nielsen, som har skrevet en biografi om Jakob Ejersbo, og som er vores rejseleder på denne del af turen. Sammen med ham vil vi opsøge steder, der optræder i Ejersbos tre bøger “Eksil”, “Revolution” og “Liberty”. Vi skal bl.a. på besøg på den  internationale skole i Moshi, hvor Jakob Ejersbo gik sidst i 1970’erne og først i 1980’erne, og vi skal se et af de steder, hvor familien Ejersbo boede i Moshi. Faderen arbejdede med udviklingsbistand betalt af den danske stat, og moderen hjalp til på hospitalet i Moshi. Samtidig med at vi oplever stederne, fortæller Rune Skyum-Nielsen mere om Ejersbo og den tid han havde i Tanzania, der påvirkede ham dybt.

Safari

Når vi nu er i Tanzania, skal vi selvfølgelig ikke snydes for en safarioplevelse, og vi har valgt at lægge vejen forbi Taragire Nationalpark, hvor vi skal på heldagssafari. Tarangire Nationalpark er især berømt for sit enorme antal af elefanter og for sine træklatrende løver, hvilket er yderst interessant at observere. Hvis man besøger Tarangire nationalpark, kan man dog sagtens forvente at se en lang række andre dyr, såsom zebraer, giraffer, bavianer og gnuer. Man vil ikke blive skuffet på en safari i Tarangire Nationalpark. Der bliver også mulighed for at opleve en af Afrikas smukkeste regioner; det helt særlige Ngorongoro krater  og det omkringliggende højland.

Zanzibar 

Efter safarioplevelsen rejser vi til Zanzibar, hvor vi skal bo på den danske højskole på Zanzibar. Her kender vi forstanderen, Jan Iversen, der vil tage imod os og fortælle om sit projekt på Zanzibar. Vi kommer på skolebænken og lærer mere om Tanzanias udfordringer anno 2020. Igennem Jans netværk kommer vi rundt og oplever Zanzibar bag turist facaden og  besøger områder og mennesker, hvor turisterne normalt ikke kommer. På højskolen har vi hver morgen morgengymnastik på stranden, morgenmad og fællessang, før vi starter dagens program. Ligesom vi vil deltage i flere aktiviteter som lokal madlavning, dans, Swahili-undervisning. En dag skal vi også ud og snorkle i det smukkeste koralrev. 

Jakob Ejersbo nåede at skrive en trilogi om Afrika, som blev færdigredigeret af hans redaktør på Gyldendal, Johannes Riis efter hans død. Trilogien består af romanerne Eksil og Liberty, samt fortællekredsen Revolution, der alle udkom i løbet af 2009. Bøgernes fortællinger har forskellige fortællere, men en stor del af personerne går igen som hoved- eller bipersoner i flere af fortællingerne. Mange af personerne er børn og unge, som har tilknytning til den internationale skole i Moshi, Tanzania. Forfatteren var hele livet stærkt påvirket af Tanzania, hvor han boede som barn og ung. Ejersbos familie kom til Tanzania første gang i 1974-76. Faderen arbejdede med udviklingsbistand betalt af den danske stat, og moderen hjalp til på hospitalet i Moshi. Som 13-årig i 1981 rejste Jakob Ejersbo tilbage til Tanzania og boede en overgang alene med sin far og gik i skole på Moshi International School. I denne periode blev han ven med en lokal dreng, Ali, der arbejdede for en svensk familie. De to hang blandt andet ud sammen på diskoteket Liberty. I 1983 kom Jakob Ejersbo på efterskole. Han tog HF i Danmark mens forældrene tog tilbage til Tanzania uden børn. I 2003 rejste Jakob Ejersbo tilbage til Afrika, og begyndte at researche målrettet med henblik på Afrika-trilogien.

I februar-marts 2018 blev filmatiseringen af Liberty vist på DR1 som en tv-serie på fem afsnit. 

Fotograf: Morten Holtum

GirafNår vi nu er i Tanzania skal vi selvfølgelig ikke snydes for en safarioplevelse og vi har valgt, at lægge vejen forbi Taragire Nationalpark, hvor vi skal på heldagssafari. Tarangire er landets sjettestørste nationalpark, opkaldt efter floden af samme navn, som løber gennem parken og nærer alt fra planteriget til dyrene, der nyder det friske vand. Tarangire Nationalpark er især berømt for sit enorme antal af elefanter og for sine træklatrende løver, hvilket er yderst interessant at observere. Hvis man besøger Tarangire nationalpark, kan man dog sagtens forvente at se en lang række andre dyr, såsom zebraer, giraffer, bavianer og gnuer. Man vil ikke blive skuffet på en safari i Tarangire Nationalpark. 

 

Heldagssafarien er med i prisen. Der er mulighed for at tilkøbe en safaritur til et af Afrikas 7 vidundere – Ngorongoro krater. De vulkanske kratere former baggrunden for nogle af de rigeste græsningsområder i Afrika, hvilket blandt andet er årsag til det mangfoldige dyreliv, der er i krateret. Der lever omkring 25.000 større pattedyr nede i det 260 km2 store krater. Det er kun giraffen, der ikke kan komme ned i krateret, grundet at kratervæggene er for stejle til, at det langbenede dyr kan komme ned i Ngorongoro krateret. Men ud over giraffens fravær er der et yderst mangfoldigt dyreliv i krateret, blandt andet er der en meget tæt bestand af gnuer, zebraer, gazeller, de lever i så store flokke, at man ofte må dytte med hornet for at komme igennem. Der lever også nogle af de store kattedyr oppe i krateret, blandt andet løver og leoparder, som lever godt af den store mængde af byttedyr. Specielt er der en meget høj koncentration af løver i Ngorongoro krateret. Yderligere er der også en sø hvori, der lever flodheste og flamingoer, som bestemt også er interessante.

 

Vi skal besøge den danske højskole på Zanzibar, der åbnede dørene i 2004 for danske unge, der gerne vil blive klogere på sig selv – og på Afrika. Her kender vi forstanderen, Jan Iversen, der vil tage imod os og fortælle om sit højskoleprojekt. Vi kommer på skolebænken og lærer mere om Tanzanias udfordringer efter det nylige valg, om Kinas dominans på det afrikanske kontinent og på Swahili-kulturen bare for at nævne noget af de emner, som er på programmet på vores kulturaftener. Du vil få indsigt i lokale livsvilkår og forståelse for, hvordan hverdagen tager sig ud set fra et tanzaniansk perspektiv. Du vil få indblik og engagement i lokale udviklingsprojekter, som giver anledning til refleksion og debat om muligheder og udfordringer ved udviklings- og projektarbejde. Via Jan netværk kommer vi rundt og oplever Zanzibar bag turist facaden. Så vi besøger områder og mennesker, hvor turisterne normalt ikke kommer. 

På højskolen har vi hver morgen morgengymnastik på stranden, morgenmad og fællessang, før vi starter dagens program. 

Vi skal ud og møde andre spændende danskere på øen, og vi skal høre om nogle af de udfordringer netop Zanzibar oplever omkring stigende turisme, naturødelæggelser, religiøse udfordringer mm. Og så skal vi selvfølgelig opleve hovedbyen Stone Town. Byen fortæller både historien om den brutale slavetid, hvor Stone Town var det største handelssted for slaver i Østafrika, men også historien om det væld af forskellige kulturer, der gennem århundreder har sat sit præg på byen. Vi oplever byen med dansk guide, der bor på øen. 

På højskolen vil vi deltage i flere aktiviteter som lokal madlavning, dans, Swahili-undervisning, og en dag skal vi også ud og snorkle i det smukkeste koralrev. 

Rune Skyum-Nielsen 

Rune Skyum-Nielsen (f. 1978) er uddannet journalist og har bl.a. været ansat på Dagen, Information, Jyllands-Posten og Ud & Se. Prisvindende freelancer med speciale i magasinportrættet. Har tidligere udgivet Nr. 1 (2006) om hiphoppens historie, Alt går efter planen (2009), Medina har slået sig (2014), Jakob var her – bogen om Ejersbo (2016) og Vi ved jo hvordan det er at være menneske (2019) – om og med skuespilleren Thure Lindhardt.

Rune er kursusleder på Jakob Ejersbo-delen.

Anna Katrin Nørgaard

højskole i udlandet for ældreAnna Katrin er kursusleder på Safari og Zanzibar-delen. Anna Katrin Nørgaard, leder og forstander på Annas Højskole,  vil være jeres “ højskolemutter” og rejseleder på hele turen. Hvor Rune Skyum Nielsen står får delen med Jakob Ejersbo, vil Anna Katrin sørge for, at vi får sunget fra Højskolesangbogen, lavet morgengymnastik, og hørt alle de andre historier, vi også skal høre i Tanzania og på Zanzibar. Anna Katrin har som DR-journalist rejst en del på det afrikanske kontinent  og lavet tv i bl.a. i Uganda, Zambia og Sydsudan men også rejst i Tanzania og på Zanzibar. Derfor har hun en masse kontakter, som vi selvfølgelig skal benytte os af.

                         

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

Pris: Fra kr. 24.900 for 13 dage

Prisen er ved delt dobbeltværelse og inkluderer

 • Danske rejseledere
 • Fly fra Danmark til Tanzania 
 • Fly Kilimanjaro Airport til  Zanzibar – fly Zanzibar-København 
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • 11 x overnatning i delt dobbeltværelse på Hotel/ lodge og højskole med bad  på værelset
 • 11 x morgenmad 9 x frokost og 9x aftensmad
 • Dagsudflugter ifølge program
 • Bustransport ifølge programmet
 • Safari i følge program. 
 • Lokal guide på udvalgte ture
 • Entréer
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke

 • Tillæg for eneværelse (kr. 4.000,-)
 • Øvrig forplejning
 • Drikkevarer
 • Drikkepenge
 • Forsikringer
 • Visum
Den danske ambassade

Kommer snart.

Tidsforskel
Sprog
Vejr og klima

Tanzania ligger tæt på ækvator og har ikke vinter og sommer på samme måde, som vi kender årstiderne i Danmark. I stedet kan du opleve sæsoner med regntid og tørtid.

Tørtiden strækker sig fra juni til oktober, og der findes to specifikke regntider:

 • Den ”store” regntid fra april-maj.
 • Den ”lille” regntid i november.

Regntid betyder, at du kan forvente nogle kraftige, men ofte korte, regnbyger, der er med til at friske luften op.

Dagtemperaturen i Tanzania svinger i løbet af året mellem 22-28°C i gennemsnit, mens aftenerne er en smule køligere. Uanset hvilket tidspunkt på året du besøger Tanzania, kan du derfor regne med lune temperaturer.

Visum og pas

Der er visumpligt i Tanzania, men visum udstedes på normale turistrejser i lufthavnen eller ved ankomst til grænsen. Dvs det er muligt at få udstedt et turistvisum, når man rejser ind i landet. 

Dit pas skal være gyldigt i 6 måneder efter selve hjemrejsen – så husk at tjekke udløbsdatoen på dit pas og vær opmærksom på at få det fornyet i god tid, hvis det skulle være nødvendigt. Du skal henvende dig til din lokale borgerservice, hvis du enten skal have udstedt et midlertidigt pas eller have et nyt.

Er du meget berejst, så husk, at der skal være blanke sider til stempling af visum i passet. Få flere information om visumreglerne til Tanzania på www.um.dk

Udenrigsministeriets rejsevejledning
Forsikringer
Vaccination og helbred

Når du rejser ud i den store verden, er det vigtigt, at du inden da tjekker op på, hvilke vaccinationer din rejse kræver. Rejser du uden for det tempererede klimabælte, hvor Danmark ligger, vil du som regel have brug for vaccinationer.

Tanzania er beliggende i det tropiske klimabælte. Det er derfor også nogle helt andre dyr og bakterier, vi finder i Tanzania end herhjemme. Sørg for at forhøre dig med egen læge, som kan give dig rette oplysninger om, hvilke vaccinationer du anbefales at modtage inden afrejse.

Du kan også kontakte en selvstændig vaccinationsklinik gennem Danske Lægers Vaccinations Service, hvor du også kan finde flere informationer om, hvilke typer af vaccinationer du skal have, afhængigt af hvor længe du rejser.

Valuta

Tanzanias møntfod hedder Tanzania Shilling. Medbring amerikanske dollars i mindre sedler, da disse både kan bruges undervejs, men også veksles til shilling i Tanzania. Shilling bruges som regel lokalt, mens dollars benyttes på turistattraktioner.

Kreditkort kan benyttes på nogle hoteller/lodges og i hæveautomater i de større byer. Vi anbefaler dog, at du veksler/hæver Shilling i lufthavnen. Valutareglerne i Zanzibar er nøjagtig de samme som i Tanzania. På Zanzibar findes der kun ATM hæveautomater i Stone Town. Vær opmærksom på, at man i lufthavnen i Stone Town skal betale 25 USD i kontanter i afrejseskat, når man forlader Zanzibar, og at der ingen kontantautomater findes i lufthavnen. Sørg også for at veksle evt. overskydende lokal valuta om, inden du kommer tilbage til Danmark, da du ikke kan komme af med dem herhjemme.

Tjek den aktuelle kurs på: www.xe.com.

Moshi, Tanzania
22°
30°
lør
30°
søn
27°
man
29°
tir

Program

Dag 1: 26.10.2020

Fly fra København til Kilimanjaro Lufthavn. Ankomst og indkvartering i Lodge i nærheden af Moshi. På lodgen slapper vi af ved poolen. Velkommen til Tanzania Højskole og gennemgang af programmet.  Aftensmad på restaurant. Præsentation af Rune Skyum-Nielsen og hans bog “Jakob var her”. Aftensang i troperne.

Dag 2: 27.10.2020

Morgengymnastik, morgenmad og fællessang.

Oplæg om dagen i dag. Besøg på Moshi Co-Operative College, hvor familien Ejersbo boede under den første Danida-udsendelse, nemlig fra 1974 til 1976.  Dernæst besøg i familien Ejersbos gamle hus på Old Arusha Road, hvor Ejersbo boede fra 1981-1983.  Frokost.  Eftermiddag: Sightseeing i Moshi by. Aftensmad på på vores lodge. Fællesang og oplæg om dagen i morgen.

Dag 3: 28.10.2020

Morgengymnastik, morgenmad og fællessang

Heldagsudflugt med frokost til Kilimanjaro National Park. hvor vi kommer de første skridt op ad Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.  Fra toppen af bjerget, Uhuru Peak, blev Jakob Ejersbos aske spredt ud efter ønske fra forfatteren selv tilbage i 2013. Rune Skyum- Nielsen var med på det, man kan kalde for ” Jakobs sidste rejse”og fortæller løbende om turen til toppen.

Aftensmad på lodge. Aften på lodge: Vi ser dokumentarfilmen: “Ejersbo” fra 2015

Dag 4: 29.10.2020

Morgengymnastik, morgenmad og fællessang. Rundtur til en række central steder i byen Moshi, hvor Jakob Ejerbo færdedes dagligt over to omgange, først som dreng siden som teenager. Dernæst frokost. Eftermiddag: besøg i Moshi Club, det tidligere samlingssted for udsendte europæere og amerikanere. Et sted hvor Jakob kom med sin familie for at spille tennis, squash, golf og drikke sundownere. Aftensmad på restaurant.

Dag 5: 30.10.2020

Morgengymnastik, morgenmad og fællessang. Oplæg om dagen i dag.

 Afgang til den gamle Maersk-ejede sukkerrørsplantage TPC, hvor den danske hovedperson Christian først bor med sin far i hovedværket Liberty.  Frokost på TPC.

Vi checker ind på lodge i Arusha – rundtur i Arusha 

Aftensmad på lodge. Kulturaften på Lodge

Dag 6: 31.10.2020

Heldagssafari i Tarangiri Nationalpark 

Vi kører videre mod Tarangirie Nationalpark. VI starter tidligt og oplever højst sandsynligt flokke af zebraer, hjorte, bøfler og flamingoer, som er i færd med at gøre deres morgentoilette ved en af de mange søer. Som varmen kommer op ad formiddagen, vil dyrene blive mere dovne, og der bliver gode muligheder for fotos af dyr der slapper af i skyggen. Vi spiser vores madpakker ude på safarien.

Sen aftensmad på lodgen

Dag 7: 1.11.2020

Formiddagen er til fri afbenyttelse. Der er mulighed for at melde sig på en vandretur i nationalparken, man kan melde sig til en tur til det berømte og meget smukke Ngorongoro krateret eller man kan bare blive og nyde naturen fra vores skønne lodge. 

Obs: Morgen-safarien ved Ngorongoro Kater er ikke med i prisen

Frokost

Eftermiddag. Vi skal besøge en eventyrligt passioneret kaffefarmer fra Åbenrå, Christian Jebsen, der har sin egen kaffefarm i Tanzania.  I 26 år har Christian Jebsen haft sin farm på kanten af NgoroNgoro-krateret tæt på Karatu i Tanzania. Her laver han sin kaffe Kifaru. Rundtur på området, kaffesmagning og snak med Christian

Fælles aftensmad på lodgen

Dag 8: 2.11.2020

Vi kører til lufthavnen Kilimanjaro Airport hvorfra vi flyver til Zanzibar . Øen er kendt for sine fantastiske kridhvide strande og turkisblåt vand. Men øen er så meget andet. Gennem århundreder var Zanzibar et vigtigt knudepunkt for afrikanske, arabiske, indiske og europæiske søfarere. Det har sat sit præg på øen og i særdeleshed hovedbyen Stone Town, som i 2000 blev optaget på UNESCOs Verdensarvliste.Det er den historie og kultur vi skal dykke ned i, men vi skal også møde spændende danskere, der bor på øen og driver virksomhed på Zanzibar, og vi skal møde lokale, der vil fortælle om deres liv og håb for fremtiden både for dem selv, men også for øen, der også står overfor udfordringer med masseturismens ødelæggelser

Vi indkvarteres på den danske højskole på øen, Zanzibar Højskolen. Velkommen ved forstander Jan Iversen, der vil give os en rundvisning og  fortælle om historien bag højskolen. Vi spiser fælles aftensmad med de unge danskere.

Dag 9: 3.11.2020

Morgengymnastik på stranden, morgenmad og fællessang på højskolen. 

Formiddag: Foredrag om Zanzibars Historie. Gåtur i området 

Frokost på højskolen 

Eftermiddagen er til fri afbenyttelse. Der er mulighed for madlavningskursus, swahili undervisning, danseundervisning.

Dag 10: 4.11.2020

Morgengymnastik på stranden og morgenbadning. Morgenmad på højskolen. 

På tur til  Stone Town. Byen fortæller både historien om den brutale slavetid, hvor Stone Town var det største handelssted for slaver i Østafrika, men også historien om det væld af forskellige kulturer, der gennem århundreder har sat sit præg på byen. Byens ældste moské er eksempelvis fra 1107.  

En af de bedste måder at opleve det lokale liv på er at udforske Darajani Market, som er det centrale marked i Stone Town. Det er et kæmpe område, som spreder sig ud i de snørklede gader i den gamle bydel. Der er en hektisk aktivitet – der grines, råbes og handles. Et inferno af larm. Og der bliver solgt alt mellem himmel og jord: fisk, kød, krydderier, frugt og grønt, tøj, kurve, toiletartikler, mobiltelefoner, kyllinger, sko etc. Det er fascinerende at overvære en fiskeauktion, og se hvordan pengesedlerne går fra mand til mand – og fascinerende at se bunkerne af blæksprutter ligge med deres mange arme hængende ned fra bordene.

Vi oplever byen med dansk guide, der bor på øen. 

 Fælles frokost i Stonetown.

 Eftermiddag og aften er til fri afbenyttelse. Vi foreslår, at I tager ud og ser på den fantastiske solnedgang og får en sundowner på et af de mange hoteller.

Dag 11: 5.11.2020

Morgengymnastik på stranden, morgenbadning og morgenmad med fællessang. Oplæg om dagen i dag. 

Besøg på Seaweed Center. Historisk set har Zanzibar haft den tredjestørste eksport af tang i verden, efterfulgt af Filippinerne og Indonesien. Det er den anden største industri på Zanzibar – kun overgået af turisme – og ca. 15.000 kvinder arbejder med tang på Zanzibar. Vi skal møde nogle af kvinderne, bl.a. Wanou Sima, der er mor til 8 og gift med en mand, hun ikke ser så ofte. Han har nemlig 2 andre koner, han også bor med. 

 Frokost på restaurant

 Eftermiddag: Besøg hos Danmission, hvor vi skal høre et foredrag om de religiøse spændinger på Zanzibar. 95 procent af befolkningen på Zanzibar er i dag muslimer, men de lever fredeligt med øens fem procent kristne. Det, der skaber problemer, er udefrakommende, som kommer hertil for at radikalisere. For eksempel grupper fra fastlandet som Al-Shabaab, der fører hellig krig i islams navn. Men de er ikke velkomne, og muftiens kontor her på øen udsteder ikke tilladelse til prædikanter, der opfordrer til ekstremisme,« siger Maria Nitzsch Hastrup fra Danmission. Som eksempel på den fredelige sameksistens mellem muslimer og kristne nævner hun, at den katolske kirke i Stone Town deler mur med en af byens mange moskeer. 

 Aftensmad på Højskolen og kulturaften med foredrag om Tanzanias udfordringer anno 2020.

Dag 12: 6.11.2020

Mulighed for at komme med på en dagstur på havet, hvor vi skal ud og snorkle og se de mest fantastisk fisk og koraller. Vi snakker også om udfordringer med forurening og fiskeri. 

Afslutningsmiddag med dans og festligt samvær på højskolen.

Dag 13: 7.11.2020

Morgenmad. Vi forlader Zanzibar mellemlander i Dar Es Salam og flyver til Danmark.