+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Højskolekursus

Bliv klog på Læsø 26.9 - 30.9 2021

Tag med på højskolekursus på Læsø sammen med Annas Højskole og bliv klogere på øen, der er større end Samsø men med halvt så mange mennesker. Defor siges det også, at Læsø er den kommune i Danmark, der har mest plads pr. indbygger. Læsø består af 70 % natur og har kun 3 mindre byer, så her er en stor fred og ro samt den skønneste rene luft.

Bliv klog på Læsø

På højskolekurset ‘ Bliv klog på Læsø’ hører  du om øens særlige historie med saltsydningen fra sydehytterne, som vi også besøger. Vi skal høre om de stærke Læsø-kvinder, tanghusene, som vi ser blive restaureret, og som måske  kommer på UNESCOS verdensarvliste, og vi skal høre om de kendte malere og deres forhold til Læsø. F.eks. havde både Per Kirkeby og Asker Jorn atelier på Læsø.

Vi skal også høre om nutiden og fremtiden for øen, der er Danmarks mindste kommune målt på indbyggere. Tilgengæld vokser øens areal,  idet øen hæves med op til 6 mm om året.

Men det er ikke bare øen der vokser, der gør alderen på befolkningen også. Og Læsø kommune har således Danmarks ældste befolkning for en kommune. Gennemsnitsalderen er 54år! Det snakker vi med læsøboerne om.  Vi møder lokale iværksættere, der kæmper for at få endnu flere til at få øjnene op for øens herligheder, og vi møder tilflytterne, der fortæller om at komme til en ø, hvor alle kender hinanden – og hvad det bringer med sig af oplevelser på godt og på ondt. 

Oplev Læsøs enestående natur

På vores højskolekursus skal vi selvfølgelig også ud at gå eller cykle i den skønne natur, da vi bor lige op ad Læsø Klitplantage med de mange naturoplevelser, det bringer med sig. For naturelskere er Læsø et eldorado. Læsø har faktisk planter og blomster, som ikke findes andre steder i landet!

Spis lokalt

Jomfruhummerne er et must på øen, og dem skal vi selvfølgelig smage, ligesom vi skal smage det møre galloway-kød, fra kvæg, der har gået på Læsøs vilde strandenge. Vi skal også drikke den lokale honning- øl lavet på honningen fra den fredede brune bi, der kun findes på Læsø.

Højskolesang og fællesskab

På Læsø Højskolekursus elsker vi at synge, og vi har indkøbt en ordentlig stak af de nye højskolesangbøger. Udover at synge skal vi bare være sammen i et vaskeægte højskolefællesskab på vores egen skønne B&B med det smukkeste orangeri, hvor vores måltider foregår. Vi har også et stort fællesrum/bibliotek og parkligende have, hvor man nemt kan finde en solkrog, da øen er Danmarks solrigeste sted.

Velkommen til vores højskolekursus på Læsø.

Du kan se mere til vores skønne sted her på  Østergård Kultur B&B 

Anna Katrin Nørgaard

højskole i udlandet for ældreAnna er udover at være kursusleder på højskolekurset på Læsø, så er hun også forstander for Annas Højskole og fra januar 2021 B&B ejer på Læsø. Tidligere har hun arbejdet som tv- journalist på DR med tv-dokumentar.

Anna har lavet kurser på Mallorca de sidste 3 år og haft besøg af over 400 begejstrede kursister. Nu er hun begyndt at lave kurser i Danmark. I sommeren 2020 var det kurser i Thy, og nu er Læsø kommet med på programmet. Anna er en sand blæksprutte, der har alle kasketter på. Sådan trives hun bedst.

 

Poul Christensen

Også kendt som Syde-Poul. Tog i 1991 initiativ til at starte Læsø Saltsyderi med unge arbejdsløse og langtidsledige fra Læsø Produktionsskole. Har siden været et af Læsø Salts meget udadvendte ansigter. Poul er en sand ildsjæl og involverer sig i mangt og meget på Læsø. Han har bl.a. været med til at etablere Læsø Kur, og så knokler han sammen med andre ildsjæle, for at Læsøs meget unikke huse med tangtage skal optages på UNESCOS verdensarvsliste. Poul er også spillemand, og måske kan vi lokke ham til at synge et par sange om Læsø? Nu er Syde Poul gået på pension, og er begyndt at snitte træmasker, men hans evner til at fortælle om Læsøs historie før og nu er uovertruffen. Så selvfølgelig skal I på højskolekursus på Læsø ikke snydes for stemmen af Læsø, som Syde Pouls stemme også kaldes.

 

Henning Johansen


Henning Johansen eller bare Tang-Henning er den lokale tækkemand, der har genoplivet det gamle håndværk at tænge et tangtag. Det hedder det nemlig, når det er tang eller rettere ålegræs, man lægger på tagene på de karakteristiske tanghuse på Læsø. Læsø er verdenskendt for sine tage af ålegræs. Faktisk findes de ikke andre steder i verden. De 33 tangtage på Læsø er så unikke at Henning Johansen, Læsø Kommune og mange flere arbejder på at få tanghusene og Læsø Saltsyderi  optaget på Tentativlisten, der er forløberen for UNESCOS verdensarvsliste. Vi skal høre om tangtagene, og vi skal se Henning i aktion på et af de huse, han og hans mænd pt. går og arbejder på.

Kitty og André Palsgaard

Vi skal spise på Læsø Spisehus, der ejes og drives af parret Kitty og André Palsgaard, der begge er født og opvokset på Læsø. I 2003 overtog de Havnekroen i Østerby og gav den navnet Læsø Spisehus. For 7 år siden kom så Læsø Bolighus, der ligger lige ved siden af, til. Desuden er André også slagter, da han laver mange forskellige lokale pølser mm.

Kitty og André har fundet deres helt rette hylde og elsker den diversitet som sæsonerne på Læsø byder på. I sommerhalvåret har de travlt og arbejder mindst 50 timer om ugen. Det skal man kunne lide, og det gør de! I vinterhalvåret har de mindre travlt og kan nyde en hverdag med lidt mere tid til venner og familie.

De plejer at sige, at de har brug for begge sæsoner. 12 måneder med en travlhed som om sommeren kan ingen mennesker klare, og på samme måde vil 12 måneder med stilheden i vinterhalvåret være deprimerende. Så det er den helt perfekte kombination for parret.

 

 Gregers Jacobsen

Gregers er fisker og har været det i over 40 år. 300 dage om året er han ude med sin kutter for primært at fange jomfruhummere, der er Læsøs eksportvarer nummer 1. De sælges især til Sydeuropa. Vi skal høre om fiskeriet  på Læsø før og nu – og i særdeleshed om jomfruhummerfiskeriet.  Vi skal ombord på Gregers fiskekutter, og så skal vi opleve Læsø Fiskeindustri, der ligger på havnen i Østerby, og som er øens største privat arbejdsplads.

Søndag den 26.september: Velkommen 

Mulighed for check-in fra kl 15.00

16.50 Afgang fra Frederikshavn – med ankomst 18.20

19.00 Fælles aftensmad i vores skønne orangeri

Kaffe/te + velkommen til Læsø og Annas Højskole

Aftensange

 

Mandag den 27. september: Læsø før og nu 

7.15 Morgengymnastik / yoga hvor alle kan være med

8.30 Morgensang i gården

8.45 Morgenmad i orangeriet

10-11.30 Fordrag: ‘Læsø før og nu’ ved den nok vel mest kendte mand fra Læsø nemlig Syde Poul

11.30 Pause med mulighed for gåtur i klitplantagen på den anden side af vejen

13.00- 14.00  frokost

Vi kører til Læsø Saltsyderi

Hører historien om syderiet med en af de aktive saltsydere

 15.30 – 17.30 tur ud på Rønnerne med Thomas Olsen, tidligere borgmester. Rønnerne er Danmarks næststørste marskområde og vadehav. I Sydvestjylland skabes marsken af tidevandets aflejringer, men på Læsø er tidevandet ubetydeligt. Rønnerne vokser derimod af sig selv op af havet. 

19.00 Aftensmad

Hyggeaften med kaffe/te sange i biblioteket

 

 Tirsdag den 28. september:  Tanghuse og tangtage

7.15 Morgengymnastik / yoga hvor alle kan være med

8.30 Morgensang i gården

8.45 Morgenmad i orangeriet + smøre madpakker

10.00 Vi mødes i et af de smukkeste restaurerede tanghuse og ser det på tæt hold både inde og ude.  Oplæg om Læsøs Tanghuse v. Lillian Kristensen, der ejer huset vi besøger, men som også er projektleder på samarbejdet med A.P.Møllerfonden, Slots-og Kulturstyrelsen,  arkitekter, tanghusejerne, en række lokale foreninger, Læsø Museum samt Læsø Kommune om at sikre det unikke tanghusmiljø ved omfattende restaureringsprojekt.

Efter oplæget tager Lillian os med ud og ser på flere tanghuse

Vi spiser vores medbragte madpakker

13.00 Vi  cykler/kører i bil og mødes der hvor øens tængemand er i gang med at lægge nyt tangtag på. Henning Johansen fortæller om sit helt særlige håndværk at tænge tangtage

Kl 15.30 Kaffe og kage på Østergård

16.30 De der har lyst kan tage med på Læsø Museum. Mulighed for at høre om Læsøs rolle under besættelsen, nu vi skriver den 4 maj

Vi skal også op i Thorvald Hansens Tårn tæt på Østergård, hvor vi skal opleve udsigten fra det 17 meter høje tårn. Samtidig skal vi høre om, hvad pokker der fik en den lokale cykelsmed og træskomageren til at bygge det tårn dengang i 1927 – endda med hjemmestøbte mursten!

19.00 Aftensmad i orangeriet

20.00 Foredrag om Læsø nu og i fremtiden v tilflytningskonsulent Stina Andersen.  Hvordan er det at flytte ti Læsø? hvad er læsøs største udfordringer? Vi møder nogle af Læsøs nyeste beboere.

Vi slutter af med en aftensang og stearinlys i vinduerne

 

Onsdag den 29. september: Fiskeri, jomfruhummere og andre lokale lækkerier 

 7.15 Morgengymnastik / yoga hvor alle kan være med

8.30 Morgensang i gården

8.45 Morgenmad i orangeriet

10.00  Afgang mod Østerby Havn. Vi deler os op i to hold. Halvdelen møder jomfruhummerfiskeren Gregers Jacobsen og evt andre fiskere.  Den anden halvdel tager på Læsø Fiskeindustri og bliver klogere på det store jomfruhummer fiskeri. Efter ca. en times tid bytter de to hold.

Kl 12.30 Frokost i Læsø Spisehus, hvor Kitty og André vil fortælle om deres iværsætter-eventyr på øen, hvor de begge er vokset op. Hvordan ser de Læsøs udvikling  – hvor er øen på vej hen? Derodver skal vi høre om Andres produktion af gallowaypølser mm.

Mulighed for at gå hjem til højskolen igennem klitplantagen – en tur på ca 13 km resten tager biler hjem

19.00 Festlig aftenafslutning  med den helt store skaldyrs og fiskebuffet med masser af jomfruhummere

 

Torsdag den 30. september: Læsø Kur og afgang 

 7.15 Morgengymnastik / yoga hvor alle kan være med

8.30 Morgensang i gården

8.45 Morgenmad i orangeriet

9.30 Check-ud fra værelserne. I kan godt stille bagegen ind i biblioteket

10.00 Ankomst Læsø Kur.  I hører historien om stedet og kommer i kurbad

12.30 frokost på BB

13.30  farvel og tak for denne gang

15.00 Færge afgang mod Frederikshavn

* Med forbehold for ændringer på grund af coronarstriktioner.

Her finder du vores højskolekursus på Læsø:

Vores højskolekursus på Læsø foregår på Østrgaard KulturBB, som Annas Højskole ejer, og som ligger ved Byrum midt på Læsø.

Læsø kaldes iøvrigt også kaldet Kattegats perle, der er den største ø i Kattegat – også større end Samsø. Her er masser af natur – faktisk udgør naturen 70% af øens samlede areal. Og Læsø Klitplantage ligger derfor tæt på os. Læsø har en helt særlig natur og historie – bl.a. er der her du finder de helt særlige tanghuse og det er her man syder den verdensberømte Læsø salt, som du kommer til at høre meget mere til. 

Midt på øen og tæt på alting ligger den store smukke Østergård Kultur Bed & Breakfast lidt udenfor Byrym. Her er 12 skønne lejligheder med værelser i forskellige størrelser og antal, der er stort fællesrum og et helt fantastisk orangeri, med udsigt til den parklignende have,der danner den smukkeste ramme for vores måltider. I haven er der masser af havemøbler og dejlige solfyldte kroge, for faktisk er Læsø Danmarks solrigste sted. Om aftenen når det er skyfrit vil du opleve den vildeste stjernehimmel, fordi der ikke er noget lysforurening på eller i nærheden af øen. Det er ganske enkelt magisk på Læsø!

Du kan læse mere om Østergård Kultur BB her :oestergaardkulturbb.dk

 

På Vestkysten skifter vejret ofte mellem det barske og det blide. Vi er derfor glade for at kunne tilbyde gode aktivitetsmuligheder også indendøre. I hovedhuset er der en sportshal, med mulighed for forskellige spil, i multirummet er der pool, bordtennis og dart.

Vi har en stor spisesal/ foredragssal med rigtig god plads – der kan være op til 100 personer, men vi bliver ca. 35 på kurset. Vi har valgt således, fordi det giver os mulighed for fortsat at holde fornuftig afstand til medkursisterne.

Højskolen har 12 lejligheder, hvor der kan være 2-4 personer i hver lejlighed. En lejlighed består af to soveværelser og et badeværelser, som man deler. Ønsker man et singleværelse, får man naturligvis det ( så længe vi har ledige), men badeværelse skal man dele med en anden person. Et af værelserne er ekstra stort, i det 9 personer kan sove her i en sovesal. Vi udlejer det dog til max 2-4 personer, hvis I er flere, der rejser sammen.

Sådan kommer du på højskolekursus på Læsø:

Der findes flere måder, du kan komme til Læsø på. Du kan enten tage bilen til Frederikshavn, hvorfra man sejler til Læsø. Turen varer 90 min – og foregår med en stor færge i en dejligt roligt tempo, hvor du vireklig kommer ned i gear og gør dig klar til det afslappede ø-tempo.  Du kan også tage toget/bus til Frederikshavn og så gå ombord på færgen. Når du er i land tager du rutebilen og står af 100 meter fra os. Eller du kan flyve fra Roskilde ( Tune). Det koster ca. 1100 kr pr. vej og tager en time. Hvis du ønsker denne transportform så skriv det i bemærkningsfeltet, så ser vi, om vi er nok ( over 10 personer) til at vi kan chartre et fly. For udenfor højsæssonen flyver de ikke hver dag.

 

Praktisk info

Kurset bliver gennemført

Ledige pladser


Tilmeld dig

Periode:

26.09 2021 – 30.09.2021

Book en plads i 2022

Priser pr. person:

*Dobbeltværelse i stor lejlighed med delt badeværelse, stue og køkken: 4500,-

*Tillæg for eneværelse: 1300,-

*Dobbeltværelse med eget badeværelse og stue ( uden køkken): 4900,-

*Tillæg for eneværelse: 1800,-

 *Dobbeltværelse i lejlighed med eget badeværelse, stue og køkken : 5200,-

Alle priser er inklusiv moms.

 Prisen inkluderer:

 • 4 overnatninger på skøn stor BB med dejligt orangeri og parklignende have
 • Fuld forplejning på kursusstedet 
 • Foredrag med en lang række foredragsholdere  
 • Selvforkælelse på det skønne Læsø Kur 
 • Frokost på restaurant 
 • Stor skaldyrsbuffet
 • Cykler til fri afbenyttelse
 • Afgift til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke:

 • Transport til og fra Læsø
 • Transport rundt på øen
 • Drikkevarer