+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Højskolekursus

Bliv klog på Læsø 26.9 - 30.9 2021

Tag med på højskolekursus på Læsø sammen med Annas Højskole og bliv klogere på øen, der er større end Samsø men med halvt så mange mennesker. Defor siges det også, at Læsø er den kommune i Danmark, der har mest plads pr. indbygger. Læsø består af 70 % natur og har kun 3 mindre byer, så her er en stor fred og ro samt den skønneste rene luft.

Bliv klog på Læsø

På højskolekurset ‘ Bliv klog på Læsø’ hører  du om øens særlige historie med saltsydningen fra sydehytterne, som vi også besøger. Vi skal høre om de stærke Læsø-kvinder, tanghusene, som vi ser blive restaureret, og som måske  kommer på UNESCOS verdensarvliste, og vi skal høre om de kendte malere og deres forhold til Læsø. F.eks. havde både Per Kirkeby og Asker Jorn atelier på Læsø.

Vi skal også høre om nutiden og fremtiden for øen, der er Danmarks mindste kommune målt på indbyggere. Tilgengæld vokser øens areal,  idet øen hæves med op til 6 mm om året.

Men det er ikke bare øen der vokser, der gør alderen på befolkningen også. Og Læsø kommune har således Danmarks ældste befolkning for en kommune. Gennemsnitsalderen er 54år! Det snakker vi med læsøboerne om.  Vi møder lokale iværksættere, der kæmper for at få endnu flere til at få øjnene op for øens herligheder, og vi møder tilflytterne, der fortæller om at komme til en ø, hvor alle kender hinanden – og hvad det bringer med sig af oplevelser på godt og på ondt. 

Oplev Læsøs enestående natur

På vores højskolekursus skal vi selvfølgelig også ud at gå eller cykle i den skønne natur, da vi bor lige op ad Læsø Klitplantage med de mange naturoplevelser, det bringer med sig. For naturelskere er Læsø et eldorado. Læsø har faktisk planter og blomster, som ikke findes andre steder i landet!

Spis lokalt

Jomfruhummerne er et must på øen, og dem skal vi selvfølgelig smage, ligesom vi skal smage det møre galloway-kød, fra kvæg, der har gået på Læsøs vilde strandenge. Vi skal også drikke den lokale honning- øl lavet på honningen fra den fredede brune bi, der kun findes på Læsø.

Højskolesang og fællesskab

På Læsø Højskolekursus elsker vi at synge, og vi har indkøbt en ordentlig stak af de nye højskolesangbøger. Udover at synge skal vi bare være sammen i et vaskeægte højskolefællesskab på vores egen skønne B&B med det smukkeste orangeri, hvor vores måltider foregår. Vi har også et stort fællesrum/bibliotek og parkligende have, hvor man nemt kan finde en solkrog, da øen er Danmarks solrigeste sted.

Velkommen til vores højskolekursus på Læsø.

Du kan se mere til vores skønne sted her på  Østergård Kultur B&B 

 

Poul Christensen

Også kendt som Syde-Poul. Tog i 1991 initiativ til at starte Læsø Saltsyderi med unge arbejdsløse og langtidsledige fra Læsø Produktionsskole. Har siden været et af Læsø Salts meget udadvendte ansigter. Poul er en sand ildsjæl og involverer sig i mangt og meget på Læsø. Han har bl.a. været med til at etablere Læsø Kur, og så knokler han sammen med andre ildsjæle, for at Læsøs meget unikke huse med tangtage skal optages på UNESCOS verdensarvsliste. Poul er også spillemand, og måske kan vi lokke ham til at synge et par sange om Læsø? Nu er Syde Poul gået på pension, og er begyndt at snitte træmasker, men hans evner til at fortælle om Læsøs historie før og nu er uovertruffen. Så selvfølgelig skal I på højskolekursus på Læsø ikke snydes for stemmen af Læsø, som Syde Pouls stemme også kaldes.

 

Henning Johansen


Henning Johansen eller bare Tang-Henning er den lokale tækkemand, der har genoplivet det gamle håndværk at tænge et tangtag. Det hedder det nemlig, når det er tang eller rettere ålegræs, man lægger på tagene på de karakteristiske tanghuse på Læsø. Læsø er verdenskendt for sine tage af ålegræs. Faktisk findes de ikke andre steder i verden. De 33 tangtage på Læsø er så unikke at Henning Johansen, Læsø Kommune og mange flere arbejder på at få tanghusene og Læsø Saltsyderi  optaget på Tentativlisten, der er forløberen for UNESCOS verdensarvsliste. Vi skal høre om tangtagene, og vi skal se Henning i aktion på et af de huse, han og hans mænd pt. går og arbejder på.

Kitty og André Palsgaard

Vi skal spise på Læsø Spisehus, der ejes og drives af parret Kitty og André Palsgaard, der begge er født og opvokset på Læsø. I 2003 overtog de Havnekroen i Østerby og gav den navnet Læsø Spisehus. For 7 år siden kom så Læsø Bolighus, der ligger lige ved siden af, til. Desuden er André også slagter, da han laver mange forskellige lokale pølser mm.

Kitty og André har fundet deres helt rette hylde og elsker den diversitet som sæsonerne på Læsø byder på. I sommerhalvåret har de travlt og arbejder mindst 50 timer om ugen. Det skal man kunne lide, og det gør de! I vinterhalvåret har de mindre travlt og kan nyde en hverdag med lidt mere tid til venner og familie.

De plejer at sige, at de har brug for begge sæsoner. 12 måneder med en travlhed som om sommeren kan ingen mennesker klare, og på samme måde vil 12 måneder med stilheden i vinterhalvåret være deprimerende. Så det er den helt perfekte kombination for parret.

 

 Gregers Jacobsen

Gregers er fisker og har været det i over 40 år. 300 dage om året er han ude med sin kutter for primært at fange jomfruhummere, der er Læsøs eksportvarer nummer 1. De sælges især til Sydeuropa. Vi skal høre om fiskeriet  på Læsø før og nu – og i særdeleshed om jomfruhummerfiskeriet.  Vi skal ombord på Gregers fiskekutter, og så skal vi opleve Læsø Fiskeindustri, der ligger på havnen i Østerby, og som er øens største privat arbejdsplads.

PROGRAM Bliv klog på Læsø  26.- 30. september 2021 

Søndag den 26.september: Velkommen

 • Mulighed for check-in fra kl 15.00, men programmet starter først kl 19.00 
 • 16.50 Afgang fra Frederikshavn – med ankomst 18.20. 15 min senere er I på Østergård Kultur BB, der danner rammen for vores højskole på Læsø
 • 19.00 Fælles aftensmad i vores skønne orangeri
 • Kaffe/te + velkommen til Læsø og Annas Højskole. VI synger en aftensang eller to

 

Mandag den 27. september: Læsø før og nu 

 • 7.15 Morgengymnastik / yoga med Annamet  hvor alle kan være med
 • 8.30 Morgenmad i orangeriet
 • 9.30 Rundtur på området – hvor Kim Juul fra Annas Højskole viser os gården/ højskolen
 • 10.30 – 12.00 Foredrag: ‘Læsø før og nu’ med den nok vel mest kendte mand fra Læsø: nemlig Syde Poul

Pause med mulighed for at cykle / gå en lille tur i området eller bare slappe af på højskolen

 • 13.00 Frokost sandwich fra Læsø Slagteren med salat til
 • 14.00 Vi kører til Læsø Saltsyderi, hvor vi hører historien om syderiet med en af de aktive saltsydere
 • 15.00 Bagefter er der tur ud på Rønnerne med Erik Bredahl. Rønnerne er Danmarks næststørste marskområde og vadehav.Rønnerne er Danmarks næststørste marskområde og vadehav. I Sydvestjylland skabes marsken af tidevandets aflejringer, men på Læsø er tidevandet ubetydeligt. Rønnerne vokser derimod af sig selv op af havet.  Husk at tage varmt tøj med, da det godt kan være blæsende derude. 
 • 19.00 Aftensmad, og hygge i orangeriet med kaffe/te + Kim Juul, der spiller og fortæller

 

Tirsdag den 28. september:  Tanghuse og tangtage

 • 7.15 Morgengymnastik / yoga med Annamet hvor alle kan være med
 • 8.30 Morgensang i gården
 • 8.45 Morgenmad i orangeriet + smøre madpakker
 • 10.00 Vi fylder bilerne og kører ud til et af de smukkest restaurerede tanghuse; Skoven på Allen 26,  og ser det på tæt hold både inde og ude. Oplæg om Læsøs tanghuse v. Lillian Kristensen, der ejer huset vi besøger, men som også er projektleder på samarbejdet med A.P.Møller Fonden, Slots-og Kulturstyrelsen,  arkitekter, tanghusejerne, en række lokale foreninger, Læsø Museum samt Læsø Kommune om at sikre det unikke tanghusmiljø ved omfattende restaureringsprojekt.

Efter oplægget tager Lillian os med ud og ser på flere tanghuse, og vi spiser vores medbragte madpakker tilbage i Lillians hus. 

 • 13.30 Vi kører i bil ud til huset “ Knøv” på Snebærvej 1  og mødes med øens tængemand Henning Johansen, der fortæller om sit helt særlige håndværk at tænge tangtage
 • Tilbage på Østergård er der kaffe og kage man kan tage af. 
 • 16.30 De der har lyst kan tage med på Læsø Museum, hvor Lili Jepsen bl.a  vil fortælle om Læsø skatten. 
 • Lige ved siden af ligger Thorvald Hansens Tårn. Her er der mulighed for at opleve udsigten over Læsø  fra det 17 meter høje tårn.
 • 19.00 Aftensmad i orangeriet
 • 20.00 Foredrag om Læsø nu og i fremtiden v. tilflytnings konsulent Stina Andersen.  Hvordan er det at flytte til Læsø? Hvad er læsøs største udfordringer? Vi møder nogle af Læsøs nyeste beboere.

 

Onsdag den 29. september: Fiskeri, jomfruhummere og andre lokale lækkerier 

Hvis vejret tillader det laver vi følgende program. (Er vejret ikke er til det, vil kursuslederen ændre lidt i programmet denne formiddag) 

 • 7.30 Alle smører en bolle eller to til sin morgenmad og tager maden med til sig selv.  Vi pakker kaffe og te i bilen. 
 • Vi skal se fiskerne komme ind ca 8.30 og lande deres jomfruhummmere mm. Vi møder fisker Gregers og får en snak med ham. Tid på egen hånd i Østerby Havn 
 • 10.30 Besøg på Læsø Fiskeindustrien 
 • 11.30 Frokost i Læsø Spisehus, hvor André og Kitty vil fortælle om deres iværksætter-eventyr på øen, hvor de begge er vokset op. Hvordan ser de Læsøs udvikling  – hvor er øen på vej hen – og hvad med dem selv? 
 • kl 15.00 Læsø Kur for dem der gerne vil med der. 
 • 19.00 Festlig afslutning med den helt store skaldyrs og fiskebuffet med masser af jomfruhummere 

 

Torsdag den 30. september: Farvel og afrejse

 • 8.00 Morgenmad i orangeriet mulighed for at smøre en madpakke
 • 9.00 Afgang højskolen /  Check-ud fra værelserne. I kan godt stille bagagen ind i biblioteket, hvis I vil blive lidt på øen. 

 

 **** Med forbeholde ændringer 

 

 

 

Her finder du vores højskolekursus på Læsø:

Vores højskolekursus på Læsø foregår på Østrgaard KulturBB, som Annas Højskole ejer, og som ligger ved Byrum midt på Læsø.

Læsø kaldes iøvrigt også kaldet Kattegats perle, der er den største ø i Kattegat – også større end Samsø. Her er masser af natur – faktisk udgør naturen 70% af øens samlede areal. Og Læsø Klitplantage ligger derfor tæt på os. Læsø har en helt særlig natur og historie – bl.a. er der her du finder de helt særlige tanghuse og det er her man syder den verdensberømte Læsø salt, som du kommer til at høre meget mere til. 

Midt på øen og tæt på alting ligger den store smukke Østergård Kultur Bed & Breakfast lidt udenfor Byrym. Her er 12 skønne lejligheder med værelser i forskellige størrelser og antal, der er stort fællesrum og et helt fantastisk orangeri, med udsigt til den parklignende have,der danner den smukkeste ramme for vores måltider. I haven er der masser af havemøbler og dejlige solfyldte kroge, for faktisk er Læsø Danmarks solrigste sted. Om aftenen når det er skyfrit vil du opleve den vildeste stjernehimmel, fordi der ikke er noget lysforurening på eller i nærheden af øen. Det er ganske enkelt magisk på Læsø!

Du kan læse mere om Østergård Kultur BB her :oestergaardkulturbb.dk

 

På Vestkysten skifter vejret ofte mellem det barske og det blide. Vi er derfor glade for at kunne tilbyde gode aktivitetsmuligheder også indendøre. I hovedhuset er der en sportshal, med mulighed for forskellige spil, i multirummet er der pool, bordtennis og dart.

Vi har en stor spisesal/ foredragssal med rigtig god plads – der kan være op til 100 personer, men vi bliver ca. 35 på kurset. Vi har valgt således, fordi det giver os mulighed for fortsat at holde fornuftig afstand til medkursisterne.

Højskolen har 12 lejligheder, hvor der kan være 2-4 personer i hver lejlighed. En lejlighed består af to soveværelser og et badeværelser, som man deler. Ønsker man et singleværelse, får man naturligvis det ( så længe vi har ledige), men badeværelse skal man dele med en anden person. Et af værelserne er ekstra stort, i det 9 personer kan sove her i en sovesal. Vi udlejer det dog til max 2-4 personer, hvis I er flere, der rejser sammen.

Sådan kommer du på højskolekursus på Læsø:

Der findes flere måder, du kan komme til Læsø på. Du kan enten tage bilen til Frederikshavn, hvorfra man sejler til Læsø. Turen varer 90 min – og foregår med en stor færge i en dejligt roligt tempo, hvor du vireklig kommer ned i gear og gør dig klar til det afslappede ø-tempo.  Du kan også tage toget/bus til Frederikshavn og så gå ombord på færgen. Når du er i land tager du rutebilen og står af 100 meter fra os. Eller du kan flyve fra Roskilde ( Tune). Det koster ca. 1100 kr pr. vej og tager en time. Hvis du ønsker denne transportform så skriv det i bemærkningsfeltet, så ser vi, om vi er nok ( over 10 personer) til at vi kan chartre et fly. For udenfor højsæssonen flyver de ikke hver dag.

 

Praktisk info

Kurset bliver gennemført

Der er få ledige pladser


Tilmeld dig

Periode:

26.09 2021 – 30.09.2021

Book en plads i 2022

Priser pr. person:

*Dobbeltværelse i stor lejlighed med delt badeværelse, stue og køkken: 4500,-

*Tillæg for eneværelse: 1300,-

*Dobbeltværelse med eget badeværelse og stue ( uden køkken): 4900,-

*Tillæg for eneværelse: 1800,-

 *Dobbeltværelse i lejlighed med eget badeværelse, stue og køkken : 5200,-

Alle priser er inklusiv moms.

 Prisen inkluderer:

 • 4 overnatninger på skøn stor BB med dejligt orangeri og parklignende have
 • Fuld forplejning på kursusstedet 
 • Foredrag med en lang række foredragsholdere  
 • Selvforkælelse på det skønne Læsø Kur 
 • Frokost på restaurant 
 • Stor skaldyrsbuffet
 • Cykler til fri afbenyttelse
 • Afgift til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke:

 • Transport til og fra Læsø
 • Transport rundt på øen
 • Drikkevarer