+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Den vilde have 9.6-13.6.

 

Er du også interesseret i at lære, hvordan man giver plads til naturen i din have? Så tag på havekursus med biolog og vild have ekspert Katrine Turner – kendt fra bl.a. ”Giv os naturen tilbage”på DR1. 

Biodiversitet og vilde haver har fået plads i vores bevidsthed. Vi har fundet ud af at haven, i stedet for at være en grøn perfektionistisk ørken, kan blive et åndehul for de pressede dyr og planter. Et sted hvor du kan gøre en forskel, og du kan finde ro. Faktisk er det ikke særligt svært at lave en have, eller en del af haven, om til et fristed for dyr, insekter og vilde planter.

På dette kursus vil kursusleder, biolog og vild have ekspert Katrine Turner lære dig, hvordan du anlægger og passer en have i balance med naturen, og hvilke planter og naturtiltag du skal vælge i lige netop din have.

Lær at anlægge helårsblomstrende bede, kombiner danske og eksotiske planter så du tilfører mest muligt føde til haven, byg krat, lav redemuligheder, ly og gemmesteder for alle havens organismer, store som små. Dette kursus vil give dig en dybdegående viden om at få mere liv i have.

Oplev Læsøs enestående natur

På vores højskolekursus skal vi selvfølgelig også ud at gå eller cykle i den skønne natur, da vi bor lige op ad Læsø Klitplantage med de mange naturoplevelser, det bringer med sig. For naturelskere er Læsø et eldorado. Læsø har faktisk planter og blomster, som ikke findes andre steder i landet!

Spis lokalt

Jomfruhummerne er et must på øen, og dem skal vi selvfølgelig smage, ligesom vi skal smage det møre galloway-kød, fra kvæg, der har gået på Læsøs vilde strandenge. Vi skal også drikke den lokale honning- øl lavet på honningen fra den fredede brune bi, der kun findes på Læsø.

Højskolesang og fællesskab

På Annas Højskole på Læsø elsker vi at synge, og vi har indkøbt en ordentlig stak af de nye højskolesangbøger. Udover at synge skal vi bare være sammen i et vaskeægte højskolefællesskab på vores egen skønne B&B med det smukkeste orangeri, hvor vores måltider foregår. Vi har også et stort fællesrum/bibliotek og parkligende have, hvor man nemt kan finde en solkrog, da øen er Danmarks solrigeste sted.

Velkommen til vores højskolekursus på Læsø.

Du kan se mere til vores skønne sted her på  Østergård Kultur B&B 

 

 Katrine Turner   

Katrine er vores kursusleder. Hun er udannet biolog og har skrevet ph.d. om forholdet mellem naturen og samfundet. Hun er også naturhavebogsforfatter og står bag virksomheden Vildskab, der arbejder med at udbrede ideen om at have mere natur, tættere på. Katrine har været med til at udvikle forskellige større og mindre haveprojekter; bl.a. på Naturhistorisk Museum i Aarhus, Den Vilde Spiselig Have på Restaurant Gemyse i Tivoli, i TV-haven ‘Naturhaven’ på Egeskov Slot samt mange private haveanlæg. Deltog sammen med Lilli Gruwier i TV-programmet Kamp til Hækken i 2018, og i efteråret 2020 var hun aktuel med Giv Os Naturen Tilbage og Vilde Haver på DR1

Katrine afholder kurser og foredrag rundt om i hele landet om ’Den vilde have’.

 

Stine Pagel Hansen

Stine er naturvejleder på Læsø. Til dagligt arbejder Stine hos Læsø Kommune og er i forbindelse med sit arbejde på naturområdet blevet uddannet naturvejleder. Stine holder, som privat naturvejleder, mange forskellige ture og arrangementer på hele øen tilpasset de forskellige landskaber, naturtyper og alle målgrupper.

Stine er uddannet geograf og tager ofte udgangspunkt i den menneskelige og kulturelle betydning for landskabernes opståen og udformning, der i så stor grad har skabt det Læsø, vi kender i dag.

Poul Christensen

Også kendt som Syde-Poul. Tog i 1991 initiativ til at starte Læsø Saltsyderi med unge arbejdsløse og langtidsledige fra Læsø Produktionsskole. Har siden været et af Læsø Salts meget udadvendte ansigter. Poul er en sand ildsjæl og involverer sig i mangt og meget på Læsø. Han har bl.a. været med til at etablere Læsø Kur, og så knokler han sammen med andre ildsjæle, for at Læsøs meget unikke huse med tangtage skal optages på UNESCOS verdensarvsliste. Poul er også spillemand, og måske kan vi lokke ham til at synge et par sange om Læsø? Nu er Syde Poul gået på pension, og er begyndt at snitte træmasker, men hans evner til at fortælle om Læsøs historie før og nu er uovertruffen. Så selvfølgelig skal I på højskolekursus på Læsø ikke snydes for stemmen af Læsø, som Syde Pouls stemme også kaldes.

Henning Johansen


Henning Johansen eller bare Tang-Henning er den lokale tækkemand, der har genoplivet det gamle håndværk at tænge et tangtag. Det hedder det nemlig, når det er tang eller rettere ålegræs, man lægger på tagene på de karakteristiske tanghuse på Læsø. Læsø er verdenskendt for sine tage af ålegræs. Faktisk findes de ikke andre steder i verden. De 33 tangtage på Læsø er så unikke at Henning Johansen, Læsø Kommune og mange flere arbejder på at få tanghusene og Læsø Saltsyderi  optaget på Tentativlisten, der er forløberen for UNESCOS verdensarvsliste. Vi skal høre om tangtagene, og vi skal se Henning i aktion på et af de huse, han og hans mænd pt. går og arbejder på.

 

PROGRAM

 Onsdag den 9 juni

 • 16.50 Færgeafgang fra Frederikshavn – husk at købe billet i god tid, så du er helt sikker på en plads (Man kan også ankomme før. Man kan checke ind fra kl. 16.00 på Østergård Kultur B&B, Byrum, Læsø).
 • 18.30 Ankomst og indkvartering
 • 19.00 Middag
 • 20.00 Velkomst og kursusintroduktion v/ Katrine Turner

Torsdag den 10 juni

 • 7.30 – 8.30 Morgenmad
 • 8.45-9.30 Morgensang. Historien om stedet og rundtur i haven
 • 9.30-11.30 Den basale baggrund. Hvad betyder biodiversitet, økosystemer, næringskredsløb, klima og nicher? og hvordan designer vi ud fra disse principper, når vi laver en have, hvor naturen er i centrum? Der bliver mulighed for at diskutere egne projekter og haver
 • 12.00 Frokost
 • 13.00 – 16.00 Opførelse af vild have på højskolen. Østergård Kultur B&B hvor Annas Højskole holder til skal have en vild overhaling. Vi forbereder jorden og bedene og gennemgår det praktiske i opstarten af et haveanlæg, udvælger planter og diskuterer design
 • 17.00-18.30 Læsøs enestående natur. Gåtur i Læsø Klitplantage/ Ved Rønnerne med Naturvejleder fra Læsø Stine Pagel Hansen
 • 18.30 Aftensmad
 • 19.30 Foredrag: Slip elefanterne løs? – hvad vil det betyde hvis vi skabte vildere natur i Danmark? v/Katrine Turner

 

Fredag den 11 juni

 • 7.30-08.30 Morgenmad
 • 8.45 Morgensang + samling. Historien om den brune bi der findes på Læsø som det eneste sted i Danmark. Arten er desuden et stykke dansk kulturarv, som også vikingerne gjorde brug af, når de lavede mjød v. lokal biavler
 • 9.30-11.30 Design – Vildskab og biodiversitet. Hvordan er det nu lige med blomsterne og bierne? hvordan balancerer man dynamikkerne, og sidst men ikke mindst, hvordan undgår man det ligner en tvangsauktion?
 • 12.00 Frokost
 • 13.00 – 16.00 Opførelse af vild have på højskolen. Kvas og dødt ved. Hvordan laver man kvasbunker og brændestakke, bruger dem til at skabe rum i haven, og tænker på cirkulering af næringsstoffer?
 • 16.00 – 18.30 Historie om tanghusene og mulighed for at se på tanghuse( frivilligt) – vi møder Henning Johansen, der er øens såkaldte tængemand.
 • 18.30 Aftensmad
 • 19.30 Foredrag: Bliv klog på Læsø – Læsøs historie fortalt af Mr. Læsø, Syde Poul, der var med til at starte Læsø Saltsyderi

           

Lørdag den 12 juni

 • 7.30-08.30 Morgenmad
 • 8.45 Morgensang + samling
 • 9.30-11.30 Forfald, død og ødelæggelse. Rod skaber liv. Vi snakker om, hvordan vores oprydningsmani skader naturen og livet i haven og gør vores grønne prydhaver til biologiske ørkner. 
 • 12.00 Frokost
 • 13.00 – 14.00 Foredrag: Hvordan ’passer’ man en vild have? hvad skal gøres, skal det gøres og i så fald hvornår?
 • 14.00 – 16.00 Opførelse af vild have på højskolen. De sidste planter sættes, og vi lærer at slå med le som en del af plejeplanen for højskolens arealer
 • 18.00 Festmiddag med skaldyrsbufffet med bla. jomfruhummere fra Læsø, krabbeklør og fisk.
 • 19.30 Indvielse af den vilde have samt en festlig afslutning med sang og fortællinger

Søndag den 13 juni

 • 7.30-8.30 Morgenmad
 • 8.30 Farvel og på gensyn v/Katrine Turner
 • 9.40 Afgang færgen til Frederikshavn. I kan også checke ud fra værelserne senest kl. 10.00 og så lade bagagen stå og tage rundt på øen.

Mulighed for at blive på højskolen/ Bed & Breakfast og tage en ekstra overnatning med en rabat 20 %.  

* Med forbehold for ændringer.

Her finder du vores højskolekursus på Læsø:

Vores højskolekursus på Læsø foregår på Østrgaard Kultur B&B, som Annas Højskole er medejer af, og som ligger ved Byrum midt på Læsø.

Læsø kaldes iøvrigt også kaldet Kattegats perle, der er den største ø i Kattegat – også større end Samsø. Her er masser af natur – faktisk udgør naturen 70% af øens samlede areal. Og Læsø Klitplantage ligger derfor tæt på os. Læsø har en helt særlig natur og historie – bl.a. er der her du finder de helt særlige tanghuse og det er her man syder den verdensberømte Læsø salt, som du kommer til at høre meget mere til. 

Midt på øen og tæt på alting ligger den store smukke Østergård Kultur Bed & Breakfast lidt udenfor Byrym. Her er 12 skønne boliger med værelser i forskellige størrelser og antal, der er stort fællesrum og et helt fantastisk orangeri, med udsigt til den parklignende have, der danner den smukkeste ramme for vores måltider. I haven er der masser af havemøbler og dejlige solfyldte kroge, for faktisk er Læsø Danmarks solrigste sted. Om aftenen når det er skyfrit vil du opleve den vildeste stjernehimmel, fordi der ikke er noget lysforurening på eller i nærheden af øen. Det er ganske enkelt magisk på Læsø!

Du kan læse mere om Østergård Kultur BB her:oestergaardkulturbb.dk

 

 

Sådan kommer du på højskolekursus på Læsø:

Der findes flere måder, du kan komme til Læsø på. Du kan enten tage bilen til Frederikshavn, hvorfra man sejler til Læsø. Turen varer 90 min – og foregår med en stor færge i en dejligt roligt tempo, hvor du vireklig kommer ned i gear og gør dig klar til det afslappede ø-tempo.  Du kan også tage toget/bus til Frederikshavn og så gå ombord på færgen. Eller du kan flyve fra Tune vd Roskilde med Copenhagen Airtaxi.

Når du er i land tager du rutebilen og står af 100 meter fra os.  Book færgebillet i god tid. Du kan altid aflyse og få pengene igen helt op til 20 min før afgang. Link til Læsøfærgen findes her

 

 

Praktisk info

Der er udsolgt


Periode:

09.06 2021 – 13.06.2021

Priser pr. person:

*Du bor med en anden person i dobbeltværelse i stor lejlighed , der rummer flere værlser, med delt badeværelse, stue og køkken: 4100,-

*Tillæg for eneværelse: 1300,-

*Du bor med en anden person i et dobbeltværelse med eget badeværelse og lille stue (uden køkken): 4600,-

*Tillæg for eneværelse: 1500,-

 *Du bor sammen med en anden i en lejlighed I har for jer selv med dobbeltværelse, badeværelse, stue og køkken : 4800,-

 

 Prisen inkluderer:

 • 4 overnatninger på skøn stor BB med dejligt orangeri og parklignende have
 • Fuld forplejning på kursusstedet 
 • Flere foredrag med Katrine Turner 
 • Undervisning i små grupper med Katrine Turner
 • Foredrag med lokale ildsjæle
 • Vandring med naturvejleder
 • Stor skaldyrsbuffet
 • Cykler til fri afbenyttelse
 • Alt haveudstyr stilles til rådighed

Prisen inkluderer ikke:

 • Transport til og fra Læsø
 • Drikkevarer