Den Magiske Skitsebog
– Åben døren til din kreativitet og dit indre legebarn
Kom med til smukke Læsø og tegn og mal dig tilbage til det kreative legebarn du engang var. Med udgangspunkt i ”den magiske skitsebog” skal vi tegne, male og indfange livet omkring og inden i os. Vi skal kaste os over den moderne akvarel, lære at ”skitse frygtløst”, farvelære og paletter, grundteknikker i tegning og teste div. materialer af.
”Den magiske Skitsebog” er til dig, der tegnede begrænset som barn, men også til dig, der udviklede din tegning – men gik i stå på et tidspunkt, fordi du blev ramt af alle hverdagens gøremål.
Kan en skitsebog gøre dig lykkelig?
JA! Ifølge psykolog PH.d Anne Kirketerp, som står bag begrebet ”Crafts-psychology”, er svaret klart. Når vi aktiverer vores hænder med rytmiske gentagelser som at snitte i en pind, ælte dej, strikke eller tegne, så sendes der signaler til vores hjerne. Signaler der fortæller vores krop, at der er ”ro på” og ingen sabelkatte eller andre trusler i nærheden. Vi slapper af og kan fordybe os i det håndværk/arbejde, vi sidder med.
Hvis du skal tegne noget, du ser, kræver det dit fulde fokus. Du skal koncentrere dig, men også forholde dig til mange ting rent fysisk. Det er stort set umuligt at bekymre sig eller have tankemylder samtidigt. Du bruger alt din opmærksomhed på noget udenfor dig selv. Det giver ro – og i bedste tilfælde ”flow”.
Hvis du tegner ting der gør dig glad – årstiden, din hund, en god kop kaffe, dit lammeskind, din kærestes arm om dig, din lille datters tykke babyfødder – eller andet der gør dig taknemmelig for dit liv, og dem du har omkring dig, vil du måske ligefrem opleve en følelse af lykke.
Kan jeg være med på kurset, hvis jeg ikke kan tegne?
“Jeg ved ikke hvordan, jeg har ikke tegnet, siden jeg var barn!”
“Jeg kender ikke noget til akvarel!”
“Hvad nu, hvis det ikke ligner?!”
Du er ikke født med et talent, der hedder ”jeg kører bil” eller ”jeg kan cykle”. Giver det mening at starte med støttehjul og en hjælpende hånd, når man skal lære at cykle? Ja da! Eller tage køretimer hvis man skal lære at køre? Ja da!
Det bedste sted at begynde at lære at tegne, er at begynde at tegne 🙂 Sådan fortæller kursusleder Mette Lehmann og uddyber:
“Jeg har ikke noget specielt tegnetalent, jeg har bare tegnet hver dag.
Tegneevner er noget man øver sig på og udvikler. Hvis du bruger lidt tid hver dag, vil du hurtigt opdage, at der begynder at ske noget.
En skitsebog er et vidunderligt sted at starte. Her kan du lege og eksperimentere. Følge din udvikling og teste ting af. Det er aldrig for sent at begynde. Og jeg vil gøre alt for at overføre min entusiasme og begejstring til dig, så du frygtløst kan kaste dig ud i det.
(Gen)find dit kreative legebarn i din skitsebog
Børn er ikke i tvivl om, at de kan tegne. Hvis de sætter en farve til papiret, tegner de. Og det er jo rigtigt. Sæt farve på papir og du tegner. Børn er frie. De analyserer ikke, hvad det er de gør, eller på hvem der skal se det. De skaber og leger ubekymret.
Vi voksne vil gerne have perfektion. Det skal ligne. Det skal være ”flot” – og hvad mon andre tænker? Derfor bliver vi bange for ”det hvide papir”. Hvis vi skal åbne døren ind til vores kreativitet, skal vi ind og finde det legebarn, vi var, da vi var små.
Din skitsebog er et trygt rum, hvor du kan lege med farver, materialer, kruseduller og streger. Du kan fylde siderne uden frygt for resultatet, og genbesøge dem og finde glæde og inspiration.
Faktisk er det synd, at vi kalder det ”skitse”, for skitsebøger er ikke ”en kladde” til noget andet. De er værker i sig selv.
En skitsebog er:
- En kreativ legeplads
- En følgesvend du kan have med overalt
- Et trygt rum hvor du kan udfolde dig
- Et sted du kan dokumentere dit liv
- Forbinde dig med oplevelser, følelser, steder, mennesker og ting der betyder noget for dig
- Et meditativt rum til ro og koncentration
- En kilde til uendelig glæde og inspiration
- Et sted hvor du kan finde stolthed og glæde over at skabe noget
- Og meget meget mere
Mette Lehmann
Mette har tegnet hver dag hele sit liv. Bogstaveligt talt. Mette kom i lære som reklametegner, da hun var 18 år, og allerede året efter leverede hun tegninger til børneprogrammer på Danmarks Radio. Siden har hun arbejdet 3 årtier som art director i reklamebranchen, lavet livsstils-tv, været entreprenør, og undervist på Kreativ Basis på Reklameskolen og på Danmarks Medie & Journalist Højskole.
Mette er ukuelig optimist, støtter, hepper og er med dig hele vejen med inspiration og en begejstring, der kan få foldet selv den mest korslagte nej-hat ud.
Hvis du vil følge Mettes tegnerier og skitsebøger, finder du hende på instagramkontoen: @mettelehmann
Anna Katrin Nørgaard
Anna er, udover at være forstander for Annas Højskole, også ejer af den B&B, vi bor på på Læsø. Den har hun købt sammen med sin mand bl.a. for at kunne lave kurser. Anna vil på kurset stå for fællesangen, alt det praktiske og maden sammen med andet køkkenpersonale.
PROGRAM:
Søndag d. 26. maj – Ankomst
( I tager 16.50 færgen fra Frederikshavn og ankommer 18.20 til Læsø)
- Indcheckning på Annas Højskole, der holder til på Østergård Kultur BB
- Velkommen
- Aftensmad
- Hvem er vi?
- ”Happiness is the new rich”. Kursusleder Mette Lehmann giver et personligt foredrag, om de værktøjer og metoder der netop har hjulpet hende med at gå gladere og lettere på jorden.
Mandag d. 27. maj
7.00 – 8.00 Gåtur i naturen
8.00 Morgensang med Anna Katrin Nørgaard fra Annas Højskole
8.10 morgenmad
9.00- 12.00 Den magiske skitsebog:
Intro til hele workshoppen, til begrebet skitsebøger og hvad de kan både rent fysisk men også for vores sind, kreativitet og indre legebarn.
Typer af skitsebøger. Hvad findes der? Hvad skal man vælge til hvad?
Gennemgang af materialer
”Pensel & pen-gymnastik” Vi varmer hænderne op og begynder at fylde siderne med mønster, former og kruseduller.
12.00 – 13.00 Pause med mulighed for at gå en tur, cykle mm.
13.00 – 14.00 Frokost
14.00 -16.00 Farvelære og akvarellens hemmeligheder
Vi blander farver og lærer vores palette at kende
Den balstyriske, vidundelige akvarel. Om mod og vand
Tre teknikker: Lys & skygge, ”wash” og ”layer”
16.00 – 19.00 Tid på egen hånd på Læsø
19.00-20.00 Aftensmad
20-21.30 Farvelære og akvarellens hemmeligheder del 2
Tirsdag d. 28. maj
8.00 Morgensang med Anna
8.10 morgenmad
9.00- 12.00 At tegne er at se
Intro til tegning. Om at ”se” og at have sit eget udtryk. Og om at det ikke ”skal ligne”
Out-line, ”negative space”
Komposition – nogle simple fif.
Vi tegner ting omkring os (ting vi finder i og omkring huset og på vores værelser)
12.00 – 13.00 Pause
13.00 – 14.00 Frokost
14.00-15.00 Inspirationstur til Læsø Saltsyderi. Vi har skitsebøgerne med
15.00 -18.00 Inspirationstur på “Tanghuseruten”. Vi ser et af tanghusene indvendigt også
19.00 Aftensmad
20.00 Tang Henning fortæller om livet på Læsø før og nu. Vi lytter og tegner i vores skitsebøger imens
Onsdag d. 29. maj
8.00 Morgensang med Anna
8.10 morgenmad
9:00-12.00 At tegne mennesker: Simple metoder
Vi tegner hinanden – to & to på gåtur med skitsebogen
12.00-13.00 Pause
13.00 – 14.00 Frokost
14.00 – 17.00 Tegnemetoder
Med udgangspunkt i vores skitser fra inspirationsturen i går, skal vi nu prøve forskellige metoder af: Blind tegning, one-line-drawing, med modsatte hånd, begrænset palette osv.
17.00- 19.00 Pause – med mulighed for at tage i Læsø Kur (egenbetaling)
19.00 Aftensmad
20.00 -21.30 Egen tegnetid
Vi arbejder videre med de forskellige teknikker på egen hånd. Op til jer om I vil sidde sammen eller hver for sig.
Torsdag d. 30. maj
8.00 Morgensang med Anna
8.10 morgenmad
9.00 -10.00 Hvad skal jeg tegne?
Mettes 10 stensikre tips til personlige motiver
10.00 – 12:00 Afslutnings-øvelse
Lav en liste over de oplevelser, du har haft hver dag her på Læsø.
Vælg en eller to situationer fra hver dag, som du har lyst til at forevige. Det kan være den stille morgentur ned til vandet, jomfruhummeren, vores besøg ved tanghuset eller at komme i seng mæt af indtryk.
Gå i gang med at lave din visuelle dagbog: Tænk kompositioner, materialer, farver og tegnemetoder og vær modig og prøv noget forskelligt af.
13.00-14.00 Frokost
14.00-17.00: Afslutnings-øvelse fortsat
Hvis du vil genbesøge et sted, kan du måske hoppe på en cykel eller ta’ en af dine medkursister under armen og sætte jer ud i naturen og tegne.
19.00: Festlig afslutningsaften med dejlig middag med dessert og sang fra Højskolesangbogen
Hvordan var det? Hvis der er én ting du kan tage med dig fra denne tur, hvad kunne det så være? Hvis du har lyst må du gerne vise dine tegninger i din skitsebog – men du må selvfølgelig også holde dem for dig selv. Det er din skitsebog.
Fredag d. 31. maj: Morgenmad & afrejse
8.00 Morgenmad
9.00 Afgang fra højskolen
9.40 Læsøfærgen sejler
Fakta om Læsø
Kurset foregår på Læsø – også kaldet Kattegats perle, der er den største ø i Kattegat – også større end Samsø. Her er masser af natur – faktisk udgør naturen 70% af øens samlede areal. Og Læsø Klitplantage ligger derfor tæt på os. Læsø har en helt særlig natur og historie – bl.a. er der her du finder de helt særlige tanghuse, og det er her, man syder den verdensberømte Læsø salt, som du kommer til at høre meget mere til.
Kultur B&B
Midt på øen og tæt på alting ligger den store smukke Østergård Kultur Bed & Breakfast lidt udenfor Byrym. Her er 12 skønne lejligheder med værelser i forskellige størrelser og antal, der er stort fællesrum og et helt fantastisk orangeri, med udsigt til den parklignende have,der danner den smukkeste ramme for vores måltider. I haven er der masser af havemøbler og dejlige solfyldte kroge, for faktisk er Læsø Danmarks solrigste sted. Om aftenen, når det er skyfrit, vil du opleve den vildeste stjernehimmel, fordi der ikke er noget lysforurening på eller i nærheden af øen. Det er ganske enkelt magisk på Læsø!
Du kan læse mere om Østergård Kultur BB her :oestergaardkulturbb.dk
Transport
Der findes flere måder, du kan komme til Læsø på. Du kan enten tage bilen til Frederikshavn, hvorfra man sejler til Læsø. Turen varer 90 min – og foregår med en stor færge i en dejligt roligt tempo, hvor du vireklig kommer ned i gear og gør dig klar til det afslappede ø-tempo. Du kan også tage toget/bus til Frederikshavn og så gå ombord på færgen. Eller du kan flyve fra Tune vd Roskilde med Copenhagen Airtaxi.
Hvis du er med færgen, kan du fra færgelejet tage bus, der kører hvergang der er en færge, og så kan du bede chaufføren sætte dig af tæt på Østergård Kultur B&B Musumsvej 2, Byrum. Det er ca. 100 meter fra os. Book færgebillet i god tid. Du kan altid aflyse og få pengene igen helt op til 20 min før afgang. Link til Læsøfærgen findes her
Materialer
I princippet kan du deltage i hele workshoppen med:
3-5 forskellige akvarel-farver
3 pensler. F.eks str. 6 + 8 + 12
1 skitsebog med rimeligt tykt papir
Et par blyanter & en sort tushpen
Andre materialer?
Jeg opfordrer jer alle til at kigge på, hvad I har liggende derhjemme allerede.
Det kan være et par sorte penne, blyant, fedtfarver/Caran D’ache, farveblyanter, gouache, farvede tush- eller Posca-penne. Du skal ikke ud og købe en masse, bare se hvad du har, og tag lidt forskelligt med.
En erfaring har jeg dog. Hvis man sidder med en meget dyr skitsebog, kan det være en hindring for, at man kaster sig ud i eksperimenter. Men ”passer på” den fine bog.
Så selvom en skitsebog med dyrt akvarel-papir er super lækkert, er en billig (og helt udemærket) Royal Talens måske et bedre valg for din kreativitet.
Men hvis I gerne vil have lidt forskellige anbefalinger fra mig, finder I en liste over gode, kvalitetsmateriale i forskellige prislejer i teksten herunder.
Anbefalinger til materialer
Her har du min liste med kvalitetsprodukter i forskellige prislejer.
Priserne er vejledende. Det er de priser jeg fandt, da jeg googlede de forskellige materialer.
Du kan selvfølgelig købe stort set alt på nettet. Men hvis du har muligheden, så snyd ikke dig selv for et besøg i en Kunstnerartikel-butik. Det er bare rart at kunne tage tingene i hånden og mærke materialer og papiret, og finde ud af hvad tiltaler dig bedst.
Kærligste hilsner
>:^) Mette
AKVAREL SÆT:
Som sagt kan du klare dig med 3-5 farver, men jeg anbefaler du køber et sæt – størrelsen er op til dig og din økonomi. Når du har flere farver i din palette, skal du ikke blande så meget, og det kan være rart, når man ikke er så øvet. De fleste akvarel-firmaer har både en “student-linje” & en “professionel linje”. Forskellen er hvor lysægte farverne er – hvor længe pigmenterne holder i sollys. Men til en skitsebog er student-grade helt fint.
154 kr. Royal Talens Student grade – Købes på Amazon
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B00NU4TCTI/ref=ox_sc_saved_title_9?smid=A1LZM4YAK6A5OA&psc=1
172 kr. Paul Rubens Student grade – købes på Amazon:
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B08JHMBPBL/ref=ox_sc_saved_title_3?smid=AD8LXQDDN9761&psc=1
265 kr. Winsor & Newton Cotman student grade
https://penstore.dk/dk/winsor-newton/cotman-brush-pen-set
590 kr. Schmincke Pro colours
https://stellings.com/products/schmincke-horadam-akvarelsaet-12-pans-i-stor-aeske
SKITSEBOG I A5
Skitsebøger kommer i alle størrelser. Har du allerede en større akvarel-skitsebog, eller flere almindelige typer skitsebøger, liggende, så tag dem endelig med. Men min erfaring er, at det altid er de mindre bøger jeg griber ud efter, når jeg skal ud og opleve, og er på farten.
Så en A5 bog – eller lignende størrelse – er nem at finde og helt perfekt til vores kursus.
70 kr. Royale Talens 140 g.
189 kr. Moleskine 165 g.
https://www.markersnpens.dk/p/moleskine-pocket-sketchbook-hard-cover-plain/
195 kr. Leuchtturm 150 g.
https://penstore.dk/dk/leuchtturm1917/sketchbook-a5-medum
SKITSEBOG AKVAREL PAPIR
Magien ved akvarelfarver kommer først rigtig til udtryk på akvarelpapir.
Jeg har altid en ”rigtig” akvarel-skitsebog, som jeg virkelig nyder at bruge til at udforske akvareller i. Kan anbefales.
209 kr. Moleskine 165 g
https://penstore.dk/dk/moleskine/sketchbook-medium-black
VANDFAST TUSH PEN
Vi skal kunne male med akvarel ovenpå, uden af farven flyder ud.
Spørg hvor du handler efter F.eks.
Uni Pin fine line 0.7
Edding 1800 profipen 0.7
Uni ball Signo gelstick 0.7
PENSLER:
Fra 43 kr. Stellings Golden Brush – Mettes favorit – Gå efter str. 4 – 14 alt efter smag. (6+8+12 et et godt start sæt)
NICE TO HAVE:
Når vi tegner i naturen eller on-the-go, er der lidt ting der er rare at have med sig, om som gør tegne-livet lidt lettere:
Mulepose eller lille taske & et penalhus til dine ting
Viskelæder
Papirlommetørklæder
Blød blyant – HB, 2B, 4B, 6B, 8B – jo højere tal jo blødere blyant
Blyantspidser
Emaljekrus til vand – let, men rubust
Vandflaske du kan fylde med rent vand
Clips til at ”holde siderne” i din skitsebog i blæsevejr
En lille vand spray-flaske til at “vække” farverne i din palette
En mikro, smart folde-ud-stol fra Spejdersport Praktisk når du tegner on-the-go, så kan du placerer dig hvor du vil, uden at sidde på jorden og blive kold. IKKE noget du skal have til kurset her. Bare nice to have 🙂
https://www.spejdersport.dk/asivik-taburet-campingstol
Praktisk info
Periode:
26.-31. maj 2024
Priser pr. person:
- Dobbeltværelse for 2 personer i stor lejlighed med delt badeværelse, stue og køkken: 6395,-
- Tillæg for eneværelse: 1000,-
- Dobbeltværelse for 2 personer med eget badeværelse og stue ( uden køkken): 7395,-
- Tillæg for eneværelse: 1000,-
- Dobbeltværelse i egen lejlighed med badeværelse, stue og køkken : 7595,-
- (eneværelse ikke muligt)
Prisen inkluderer:
- 5 overnatninger på skøn stor BB med dejligt orangeri og parklignende have
- Linnedpakke
- Fuld forplejning på kursusstedet
- Undervisning
- Alle foredrag, oplæg og aktiviteter jvf. program
- Cykler til fri afbenyttelse
Prisen inkluderer ikke:
- Transport til og fra Læsø
- Drikkevarer på højskolen
- Materialer til tegning
Udforsk flere eventyr med Annas Højskole
Dyk dybere ind i en verden af unikke oplevelser og lærerige eventyr med vores forskelligartede udvalg af kurser. Uanset om du er til kulinariske rejser, kulturelle udflugter eller aktive vandreoplevelser, har Annas Højskole noget for enhver smag. Bliv inspireret af vores andre kurser nedenfor og find dit næste eventyr med os. Vi glæder os til at byde dig velkommen på endnu en uforglemmelig rejse!

Vandring, kultur og mad på Sicilien | 17.-24. april 2024

Højskolevandring på Caminoen | 29 april – 6 maj 2024

Stærk, Let og Mæt – Live | 12. – 18. maj 2024

Skotland set indefra | 13.-20. maj 2024
