Bliv klog på Læsø

30.5.-3.6. 2023

Tag med på højskolekursus på Læsø og bliv klogere på øen, der er større end Samsø men med halvt så mange mennesker. 

Derfor siges det også, at Læsø er den kommune i Danmark, der har mest plads pr. indbygger. Læsø består af 70 % natur og har kun 3 mindre byer, så her er en stor fred og ro samt den skønneste rene luft.

Bliv klog på Læsø

På højskolekurset ‘ Bliv klog på Læsø’ hører du om øens særlige historie med saltsydningen fra sydehytterne, som vi også besøger. Vi skal høre om de stærke Læsø-kvinder, tanghusene, som vi ser, hvordan de restaurerer, og som netop er kommet på Kulturministeriets Tentativ-liste – og hvem ved – måske  kommer på UNESCOS verdensarvslist.

Vi  skal også høre om de kendte malere og deres forhold til Læsø. F.eks. havde både Per Kirkeby og Asker Jorn atelier på Læsø. Og vi skal  høre om nutiden og fremtiden for øen, der er Danmarks mindste kommune målt på indbyggere. Tilgengæld vokser øens areal,  idet øen hæves med op til 6 mm om året.

Men det er ikke bare øen der vokser, der gør alderen på befolkningen også. Og Læsø kommune har således Danmarks ældste befolkning for en kommune. Gennemsnitsalderen er 54år! Det snakker vi med læsøboerne om.  Vi møder lokale iværksættere, der kæmper for at få endnu flere til at få øjnene op for øens herligheder, og vi møder tilflytterne, der fortæller om at komme til en ø, hvor alle kender hinanden – og hvad det bringer med sig af oplevelser på godt og på ondt. 

Oplev Læsøs enestående natur

På vores højskolekursus skal vi selvfølgelig også ud at gå eller cykle i den skønne natur, da vi bor lige op ad Læsø Klitplantage med de mange naturoplevelser, det bringer med sig. For naturelskere er Læsø et eldorado. Læsø har faktisk planter og blomster, som ikke findes andre steder i landet!

Spis lokalt

Jomfruhummerne er et must på øen, og dem skal vi selvfølgelig smage, ligesom vi skal smage det møre galloway-kød, fra kvæg, der har gået på Læsøs vilde strandenge. Vi skal også drikke den lokale honning- øl lavet på honningen fra den fredede brune bi, der kun findes på Læsø.

Højskolesang og fællesskab

På Læsø højskolekursus elsker vi at synge, og vi har indkøbt en ordentlig stak af de nye højskolesangbøger. Udover at synge skal vi bare være sammen i et vaskeægte højskolefællesskab på vores egen skønne B&B med det smukkeste orangeri, hvor vores måltider foregår. Vi har også et stort fællesrum/bibliotek og parkligende have, hvor man nemt kan finde en solkrog, da øen er Danmarks solrigeste sted.

Hvis man vil blive på Østergård Kultur B&B en dag eller to mere giver vi 10 % i rabat

Vi prøver at hjælpe med muligheder for samkørsel, så kursister kan køre sammen og dele udgifterne til transport. Derfor beder vi jer skrive i tilmeldingen om I vil lægge bil til samkørsel eller ej.

Samkørsel kan være på vej til og fra Læsø  – men især også på de små-ture vil skal ud på øen. Her betaler man 20,- pr. vej til sin chauffør.

I kan se mere til vores skønne sted her på  Østergård Kultur B&B 

Velkommen til vores højskolekursus på Læsø.

* Med forbehold for ændringer

Kim Juul

Kim er kreativ direktør på Østergård Kultur B&B, hvor Annas Højskole holder til, når vi laver kurser på Læsø. Det er ham, der til daglig driver B&B, og sørger for gæsterne har det godt. Men når vi laver kursus, er det kursisterne, Kim drager omsorg for. Kim vil vise rundt på den 9 ha store gård og fortælle historien om, hvordan han og hans kone Anna Katrin Nørgaard fra Annas Højskole kom til Læsø under corona. En ø Kim aldrig havde besøgt før i sit liv. Nu bor han på Læsø den største del af året, og til sommer planlægger han en to dages kulturfestival i den store have.

 

 

Henning Johansen


Henning Johansen eller bare Tang-Henning er den lokale tækkemand, der har genoplivet det gamle håndværk at tænge et tangtag. Det hedder det nemlig, når det er tang eller rettere ålegræs, man lægger på tagene på de karakteristiske tanghuse på Læsø. Læsø er verdenskendt for sine tage af ålegræs. Faktisk findes de ikke andre steder i verden. De 33 tangtage på Læsø er så unikke at Henning Johansen, Læsø Kommune og mange flere arbejder på at få tanghusene og Læsø Saltsyderi  optaget på Tentativlisten, der er forløberen for UNESCOS verdensarvsliste. Vi skal høre om tangtagene, og vi skal se Henning i aktion på et af de huse, han og hans mænd pt. går og arbejder på.

Kitty og André Palsgaard

Vi skal besøge Huset Palsgaard, der åbner februar 2022.  Stedet drives af læsøboerne Kitty og André Palsgaard. Sammen med ølbryggerne fra Østerby Bryghus, Peter og Lone, der  driver et mikrobryggri på stedet, har de en masse ideer til nye tiltag og events. Dem skal vi høre om, men vi skal også høre om Læsøs råvarer,  mens vi spiser og drikker nogle af de gode delikatesser fra øens fødevarerproducenter , som de sælger i Huset Palsgaard.

Kitty og André  er født og opvokset på Læsø. I 2003 overtog de Havnekroen i Østerby og gav den navnet Læsø Spisehus. For 7 år siden kom så Læsø Bolighus, der ligger lige ved siden af, til. Desuden er André også slagter og sælger udskæringer af øens lokale kreatur Læsø Galloway, og der laves spegepølser af selv samme oksekød bl.a. den populære “Saltsyder Poul´s spegepølse”.

Kitty og André lukkede deres restaurant Læsø Spisehus i efteråret 2021. Efter 20 år som restauratør ville André gerne hellige sig sit røgeri og eksperimentere med forskellige lokale råvarer.

 

 

Tirsdag den 30 maj: Velkommen 

Mulighed for check-in fra kl 15.00 – der vil dog ikke foregå noget på højskolen, før til fælles aftensmad kl. 19.00

16.50 Afgang fra Frederikshavn – med ankomst 18.20

19.00 Fælles aftensmad + dessert i vores skønne orangeri

Kaffe/te + velkommen til Læsø og Annas Højskole

Aftensange

 

Onsdag den. 31 maj: Læsø Salt, Rønnerne og Læsø før og nu 

7.15 Blid morgengymnastik / yoga hvor alle kan være med v. Anamet

8.30 Morgensang fra Højskolesangbogen

8.45 Morgenmad i orangeriet

9.45 Rundtur på området og fortællingen om hvordan corona blev den udløsende faktor for at Anna og Kim fra Annas Højskole købte en B&B på Læsø

11.00 Foredrag: ‘Læsø før og nu’ med Henning Johansen

13.00- 14.00 Frokost

Vi kører til Læsø Saltsyderi, hvor vi hører historien om syderiet med en af de aktive saltsydere

 15.30 – 17.30 Tur ud på Rønnerne med Thomas Olsen, tidligere borgmester. Rønnerne er Danmarks næststørste marskområde og vadehav. I Sydvestjylland skabes marsken af tidevandets aflejringer, men på Læsø er tidevandet ubetydeligt. Rønnerne vokser derimod af sig selv op af havet. 

19.00 Aftensmad

20.00 -21.00 Hyggeaften med kaffe/te sange i biblioteket

 

Torsdag den 1. juni: Tanghuse

7.15 Morgengymnastik / yoga med Anamet hvor alle kan være med

8.30 Morgensang i gården

8.45 Morgenmad i orangeriet + smøre madpakker

10.00 Vi mødes i et af de smukkeste restaurerede tanghuse og ser det på tæt hold både inde og ude. Oplæg om Læsøs Tanghuse v. Lillian Kristensen, der ejer huset vi besøger, men som også er projektleder på samarbejdet med A.P.Møllerfonden, Slots-og Kulturstyrelsen,  arkitekter, tanghusejerne, en række lokale foreninger, Læsø Museum samt Læsø Kommune om at sikre det unikke tanghusmiljø ved omfattende restaureringsprojekt.

Vi spiser vores medbragte madpakker

Tid til at opleve øen på egen hånd. Her er der mulighed for at gå i Læsø Kur, låne en af vores cykler og tage ud i det blå eller noget helt tredie

19.00 Aftensmad i orangeriet

20.00 Foredrag om Læsø nu og i fremtiden v. tilflytningskonsulent Stina Andersen.  Hvordan er det at flytte til Læsø? hvad er Læsøs største udfordringer? Vi møder nogle af Læsøs nyeste beboere.

Vi slutter af med en aftensang eller to

 

Fredag den 2. juni: Fiskeri, jomfruhummere og andre lokale lækkerier 

7.30 Morgengymnastik / yoga hvor alle kan være med

8.30  Morgensang i gården

8.45 Morgenmad i orangeriet

9.45  Vi starter dagen med at gå en dejlig tur ind i Læsø Klitplantage. De som ikke er så godt gående kan cykle eller bare nyde Byrum og dens hygglige butikker

11.15 Vi kører mod Østerby Havn – nærmere bestemt Læsø Fiskeindustri, hvor vi bliver klogere på det store jomfruhummerfiskeri

Kl 12.30 Frokost på restaurant hvor vi ikke bare spiser, men hører restauratøren tale om at være iværksætter på Læsø. Hvad er øens glæder og sorger set fra virksomhedsejerens perspektiv?

Eftermiddagen: På egen hånd på øen

19.00 Festlig afslutningsaften med skaldyrs og fiskebuffet

Lørdag den 3. juni: Afrejse 

 7.15 Morgengymnastik / yoga hvor alle kan være med v. Anamet

8.30 Morgensang i gården

8.45 Morgenmad i orangeriet

9.30 Check-ud fra værelserne

Hvis I vil blive på Østergård Kultur B&B en dag eller to mere, giver vi 10 % i rabat. Skriv dette ønske i bemærkningsfeltet på tilmeldingen

* Med forbehold for ændringer

Her finder du vores højskolekursus på Læsø:

Vores højskolekursus på Læsø foregår på Østergaard KulturB&B, som Annas Højskole er medejer af, og som ligger ved Byrum midt på Læsø.

Læsø kaldes iøvrigt også kaldet Kattegats perle, der er den største ø i Kattegat – også større end Samsø. Her er masser af natur – faktisk udgør naturen 70% af øens samlede areal. Og Læsø Klitplantage ligger derfor tæt på os. Læsø har en helt særlig natur, kultur og historie – bl.a. er der her du finder de helt særlige tanghuse, og det er her, man syder den verdensberømte Læsø salt, som du kommer til at høre meget mere til. 

Midt på øen og tæt på alting ligger den store smukke Østergård Kultur Bed & Breakfast lidt udenfor Byrum. Her er 12 skønne lejligheder med værelser i forskellige størrelser og antal, der er stort fællesrum og et helt fantastisk orangeri, med udsigt til den parklignende have,der danner den smukkeste ramme for vores måltider. I haven er der masser af havemøbler og dejlige solfyldte kroge, for faktisk er Læsø Danmarks solrigste sted – har vi hørt.  Om aftenen når det er skyfrit, vil du opleve den vildeste stjernehimmel, fordi der ikke er noget lysforurening på eller i nærheden af øen. Det er ganske enkelt magisk på Læsø!

Du kan læse mere om Østergård Kultur BB her :oestergaardkulturbb.dk

 

På Vestkysten skifter vejret ofte mellem det barske og det blide. Vi er derfor glade for at kunne tilbyde gode aktivitetsmuligheder også indendøre. I hovedhuset er der en sportshal, med mulighed for forskellige spil, i multirummet er der pool, bordtennis og dart.

Vi har en stor spisesal/ foredragssal med rigtig god plads – der kan være op til 100 personer, men vi bliver ca. 35 på kurset. Vi har valgt således, fordi det giver os mulighed for fortsat at holde fornuftig afstand til medkursisterne.

Højskolen har 12 lejligheder, hvor der kan være 2-4 personer i hver lejlighed. En lejlighed består af to soveværelser og et badeværelser, som man deler. Ønsker man et singleværelse, får man naturligvis det ( så længe vi har ledige), men badeværelse skal man dele med en anden person. Et af værelserne er ekstra stort, i det 9 personer kan sove her i en sovesal. Vi udlejer det dog til max 2-4 personer, hvis I er flere, der rejser sammen.

Sådan kommer du på højskolekursus på Læsø:

Der findes flere måder, du kan komme til Læsø på. Du kan enten tage bilen til Frederikshavn, hvorfra man sejler til Læsø. Turen varer 90 min – og foregår med en stor færge i en dejligt roligt tempo, hvor du vireklig kommer ned i gear og gør dig klar til det afslappede ø-tempo.  Du kan også tage toget/bus til Frederikshavn og så gå ombord på færgen. Når du er i land tager du rutebilen og står af 100 meter fra os. Eller du kan flyve fra Roskilde ( Tune). Det koster ca. 1100 kr pr. vej og tager en time. Hvis du ønsker denne transportform så skriv det i bemærkningsfeltet, så ser vi, om vi er nok ( over 10 personer) til at vi kan chartre et fly. For udenfor højsæssonen flyver de ikke hver dag.

 

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

Periode:

30.5. 2023-3.6. 2023

Priser pr. person:

*Dobbeltværelse for 2 personer i stor lejlighed med delt badeværelse, stue og køkken: 5300,-

*Tillæg for eneværelse: 800,-

*Dobbeltværelse for 2 personer med eget badeværelse  ( uden køkken): 6000,-

*Tillæg for eneværelse: 800,-

 *Dobbeltværelse for 2 personer  i egen lejlighed med badeværelse, stue og køkken : 6300,-

(eneværelse ikke muligt)

Alle boliger har terrasse/ altan

Alle priser er inklusiv moms.

 

Prisen inkluderer:

 • 4 overnatninger på skøn stor BB med dejligt orangeri og parklignende have
 • Fuld forplejning på kursusstedet 
 • Foredrag med spændende  foredragsholdere  
 • 1* Frokost på restaurant 
 • Festmiddag med dessert
 • Cykler til fri afbenyttelse
 • Afgift til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke:

 • Transport til og fra Læsø
 • Transport rundt på øen – den foregår i privatbiler med samkørsel
 • Ophold på Læsø Kur og andre éntreer, der ikke er nævnt i program
 • Drikkevarer ( øl, vand og vin)