+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

Andalusien set indefra

19.-26. Oktober 2024

Vi glæder os til at byde velkommen til kurset ”Andalusien set indefra”. Vi har fundet en skøn perle af en finca/ gård i bjergene bag Costa Tropical – denne gang er vi nordøst for Málaga i modsætning til andre kurser, vi har i Gaucin, vest for Malaga.

Det er en gammel olivengård, der er blevet gennemrenoveret i smagfuld andalusisk stil af dens nuværende ejere Sue og Gordon, som har givet stedet sit særpræg over de seneste 20 år. Her skal vi bo og holde højskole. Derudover har vi et hus mere til vores rådighed, 1,5 km væk. Fincaen ligger på en bakketop og kigger ind over landsbyen Canillas de Albaida, en stille landsby med 800 indbyggere, som turismen ikke har fundet vej til. I området er derudover bjerge, dale, slugter og kalkstenshuler, omgivet af vinranker, olivenlunde, mandel- og johannesbrødtræer. Udover produktion af den søde dessertvin moscatel er egnen præget af landsbyer med hvidkalkede huse og landbrug med oliven, avocado og citrus.

På kurset dykker vi ned i den andalusiske sjæl med foredrag om Andalusiens mennesker, rige kulturhistorie og kunst. Vi besøger både Málaga, kulturperlen Granada og Frigiliana samt vandrer til vores højskoles nabolandsbyer med fantastiske udsigter og møder de lokale. Naturen er storslået, og i ugens løb er der flere gåture på programmet, for Andalusien er i høj grad værd at besøge for provinsens kuperede landskaber hvor fåre- og gedehyrder har trådt et net af stier gennem tiden.

Vi har fokus på samvær og højskoleånd, og mødes til morgengymnastik og sang hver dag, spiser stort set alle ugens andalusiske måltider sammen. 

I ugens løb besøger vi også en række danskere,  og hører deres livshistorie, bl.a besøger vi kunster Caroline Krabbe i hendes atelier og de succesfulde kogebogsforfattere Ingo Schauser og Henrik Vilian på deres Garden of Lemons kulturcenter. Alle fortæller  om, hvordan de har skabt sig en tilværelse i Andalusien. 

Vi oplever også flamencomusik og flamencodans live, hvilket er meget stemningsfuldt.

Indimellem er der stunder med fritid til at opleve noget på egen hånd, og vi har også lagt en fridag ind sidst på kurset, hvor man kan bruge dagen på lige det man har behov for. Kursuslederne giver løbende tips til aktiviteter i fritiden, og arrangerer også en udflugt på fridagen, for de der ønsker det.

 

 

Camilla Kornerup, kursusleder

Camilla Kornerup er cand. mag i spansk og religion. Camilla driver foredragsvirksomheden Cosmopolit og fungerer ligeledes som kursusleder for Annas Højskole på Sicilien og i Andalusien og Skotland, hvor hun er bosat i Edinburgh med sin mand. 

Camilla har beskæftiget sig med spansk sprog og kultur i en årrække, er en erfaren formidler, og vil stå for flere foredrag om Andalusiens kultur og historie samt lede ture ud af huset mm. Camilla har en bred baggrund, og bla. fungeret som underviser i spansk, tilrettelagt kulturrejser i rejsebureauer og været rejseleder på kulturhistoriske rundrejser forskellige steder i verden.Camilla er ofte i Danmark, hvor hun holder foredrag i oplysningforbund, på højskoler og i kirker om alt fra aktuelle politiske og sociale problemstillinger til kulturelle forhold de mange steder hun rejser i verden

Jens Hagelskjær, lektor   

Jens Hagelskjaer

Jens er bosat i Lemvig hvor han underviser i biologi og geografi på læreruddannelsen. Jens er desuden naturvejleder og mindfullness instruktør. Jens spiller guitar og synger i et band og vil stå for højskolesang samt dele af morgengymnastikken, foredrag mm på kurset. Jens er kommet i Sydspanien siden han var dreng, og arbejdede som ung i Andalusien. I de senere år har Jens boet delvist i Frigiliana, hvor han har hus med sin familie, og drømmen er, at flytte permanent til Andalusien når tiden er ret. Jens har vandret mange steder i Andalusien, og kender ligeledes områdets natur, kultur, historie, sæder og skikke indgående

Caroline Krabbe

Caroline Krabbe

Caroline er født af danske kunstnerforældre, hendes far er den kendte kunstmaler Arne Haugen Sørensen, og hun har været bosat i Andalusien, siden hun var 10 år gammel. Caroline bor lidt nord for Frigiliana med sin familie, hvor hun de senere år har bygget et nyt hus med tilhørende atelier, hvor hun arbejder. Caroline arbejder med både keramik (skulpturel), tegning og maleri, og

 hun finder bl.a. inspiration i relationen mellem mennesker, som hun ofte portrætterer i imaginære landskaber. Carolines værker giver plads til både reflektion og fantasi, og de er ofte farverige og fortæller en historie

Ingo Schauser og Henrik Vilain

Det danske par Ingo og Henrik driver sammen kulturcenter og refugium Garden of Lemons, syd for Granada. Ingo og Henrik har et tidligere professionelt liv som klassiske musikere med utallige rejser, studie- og koncertophold forskellige steder i verden, og har tidligere boet i Frankrig og Italien. Desuden har de i København drevet forretningen “HEAVEN” på Gråbrødretorv, – en butik med gastronomiske produkter fra Norden og Middelhavet, og vin samt sherry.

Ingo og Henrik har i de senere år gennemrenoveret Garden of Lemons, som er en gammel andalusisk gård, som nu fungerer som kulturcenter og refugium for grupper, der kommer for at fordybe sig i alt fra maling til vandring i området. På Garden of Lemons arbejder parret året rundt med at udvikle opskrifter inspireret af deres store køkkenhaver. Andalusien har et vidunderligt klima, der gør det muligt året rundt at plante og høste i køkkenhaverne, og parret har sammen udgivet 4 kogebøger, ”Citroner”, ”Tomater”, ”Avocado” og ”Oliven og olivenolie”. Der vil være mulighed for at købe kogebøgerne under besøget på Garden of Lemons.

Rafael López

Rafael er spanier og lokal guide i Andalusien med særligt kendskab til området Axarquía og naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, der omgiver højskolen og Canillas de Albaida. Rafael taler engelsk

 

 

Program: Andalusien set indefra

(Dag 1) Lørdag 19.10: Afrejse og ankomst til Andalusien 

13.35: Afgang med fly fra København til Málaga 

17.15: Ankomst i Málaga

Efter ankomst kører vi en god times tid med bus til landsbyen Canillas de Albaida, hvor vi bliver indkvarteret i vores to huse, Finca el Cerrillo og Villa Esperanza.

Ca. 20:00 Middag på højskolen, velkomst ved kursuslederne og vi tager hul på “hvem er hvem” runden

22.00 Kørsel til vores hus nr. 2 – villaen

 

(Dag 2) Søndag 20.10: intro til Andalusien og gåtur i Canillas de Albaida

8:15 Gruppen på villaen hentes

8:30 Morgengymnastik og sang ved poolen med Camilla og Jens

9:00 Morgenmad på højskolen

9:45: Foredrag: ”Rundt om Andalusien”, v. Camilla 

11:15 Vi fortsætter dagen med en gåtur til Canillas de Albaida. Fra højskolen vandrer vi gennem den nærliggende kløft ind til landsbyen, hvor vi besøger den centrale plads Plaza Nuestra Señora del Rosario med én af landsbyens kirker. Herfra fortsætter vi rundt i de krogede gader og oplever landsbyen, inden vi går retur til højskolen, hvor fincaens personale har brugt formiddagen på at lave frokost på store paellapander i haven til os

13:30 Paella i haven på højskolen og ”hvem er hvem?”

Siesta i husene

19:00 Middag på højskolen

20:00 Kulturaften: Jens fortæller om sit livslange forhold til Andalusien og viser billeder

21.30 Kørsel til villaen

Gåtur: Gåturen er ca. 4-5 km, en del af stien til landsbyen fra højskolen går gennem en lille kløft, hvor stien går brat op og ned.

 

(Dag 3) Mandag 21.10: Frigiliana, med besøg hos dansk kunstner

8:15 Gruppen på villaen hentes

8:30 Morgengymnastik og sang ved poolen med Camilla og Jens

9:00 Morgenmad på højskolen og tage en madpakke

10:00 Vi kører en lille time til Frigiliana, hvor vi skal besøge den alsidige danske billedkunstner og keramiker Caroline Krabbe. Frigiliana har tiltrukket mange kunstnere gennem de seneste 50 år, pga. de charmerende gamle hvidkalkede huse, smalle snoede brostensbelagte gader og en smuk beliggenhed i bakkerne bag Middelhavet. Caroline byder os indenfor i sit nybyggede atelier, der ligger i bakkerne oven over Frigiliana, og fortæller os både om sin kunst og om sit liv i Andalusien, hvor hun har boet siden hun var barn. I atelieret ser vi Carolines arbejde og får en tapas og et glas lokal vin, mens vi lytter til Carolines beretninger. 

12:00 Efter besøget kører vi med bussen ned til Frigiliana.

Frokost for egen regning. 

Senere går vi rundt i Frigiliana med Jens i spidsen. Jens kender byen særdeles godt, da han har et hus i den gamle bydel, og vi hører om, hvordan området ikke kun er kendt for sine mange kunstnere men ligeledes om, hvordan tilhængere af de tre religioner kristendom, jødedom og islam gennem tiderne både har bekriget hinanden, men også i perioder levet sammen i fred og indbyrdes tolerance. Frigiliana kalder sig derfor i dag De 3 Kulturers By, og flere af byens talrige festivaler fejrer netop de 3 kulturer. Efter vores tur rundt i den gamle bydel vil der være tid på egen hånd til at opdage mere af Frigiliana, som har hyggelige caféer, barer og butikker i de stejle snævre gader, der også leder op til smukke udsigter over Middelhavet og byens hvide huse

16.00: Bussen kører retur til højskolen 

Siesta i husene

18:45 Info og tips til fritid i Málaga i morgen v. Camilla og Jens

19:00 Middag på højskolen

20:00 Kulturaften: Foredrag om maurerne og Granada v. Camilla

21.30Kørsel til villaen

 

(Dag 4) Tirsdag d. 22.10: Besøg på dansk skole i Benalmádena, og Málaga

8:15 Gruppen på villaen hentes

8:30 Mindfullness og sang ved poolen med Jens

9:00 Morgenmad på højskolen

9:45 Bus til Benalmádena 20 km syd for Málaga

11:00 Vi besøger den danske skole Bifrostskolen, hvor danske børn bosiddende med deres familier i Sydspanien bliver undervist på samme niveau som i folkeskolen i Danmark. Under besøget møder vi én af skolens danske undervisere, som vil fortælle os om sit arbejde med børnene på skolen, og om hverdagen for danske børn i Spanien. Efter besøget kører vi ind til Málaga centrum

13:00 Frokost på egen hånd

Resten af dagen samt middag er på egen hånd i Málaga. Byen udvikler sig meget i disse år, og der er en række kunstmuseer, heriblandt Picasso Museet og Museo Carmen Thyssen, en indbydende Botanisk Have og flere spændende bydele som f.eks Soho og Lagunillas med store murmalerier. Málaga centrum ligger tæt ved havnen og har noget for enhver smag med skønne butiksgader, åbne pladser og velbesøgte tapasbarer med spansk skinke og friske skaldyr mm. Vi aftaler et mødested inden vi skilles. 

20:00 Afgang til højskolen og villaen fra vores mødested i Málaga, og tak for idag

(Dag 5) Onsdag d. 23.10: Vandretur fra landsby til landsby og moscatelsmagning

8:15 Gruppen på villaen hentes

8:30 Mindfulness og sang ved poolen med Jens

9:00 Morgenmad på højskolen + vi tager en madpakke

10:00 Vi skal på vandretur i nærområdet. Vores lokale guide Rafael vil vise os vej og fortælle om naturen og landsbyerne og deres beboere undervejs. Højskolen ligger midt i det naturskønne bjerglandskab Axarquía, og der er ikke langt til vandrestier med betagende udsigter. Grå granitbjerge afløses af grønne pletter med fyrre- og oliventræer, johannesbrød

og mandeltræer samt vilde urter. Indimellem ligger frodige og skyggefulde slugter, og gamle overrislingssystemer forsyner citrus, avocado – og granatæbleplantager med vand. 

Vi går først ned til landsbyen Archez og fortsætter videre op til landsbyen Cómpeta. Archez har stærke rødder tilbage til maurerne, hvor kirketårnet er en gammel minaret fra 1300-tallet, og Cómpeta er centrum for den søde vin moscatel. Undervejs spiser vi vores medbragte madpakker i naturen.

Hele området er særligt kendt for sine mange vinranker med de søde druer, der laves til dessertvinen moscatel. Sidst på turen lægger vi vejen forbi den lille familieejede vingård Bodegas Almijara som drives af María Ávila, der er 4. generation på stedet. María giver os en rundvisning på gården blandt de gamle vinpressere og vi får selvfølgelig en smagning af hendes moscatel vin. Fra bodegaen går vi de sidste 2-3 kilometer til henholdsvis villaen og højskolen ad landevejen, hvortil vi ankommer ud på eftermiddagen.

Siesta i husene

19:00 Middag på højskolen

20:00 Intro til dagen i morgen i Granada og praktisk info om mulighederne på fridagen på fredag

20:15 Vi sætter os godt til rette i haven og holder en sangaften, hvor Jens spiller guitar og synger for af Højskolesangbogen

21.30 Kørsel til villaen

Dagens vandring: 10 – 12 kilometer, stigning 300 meter, ruten er kuperet og har sværhedsgrad moderat

 

(Dag 6) Torsdag 24.10: Granada, og besøg på Kulturcenter Garden of Lemons

7:45 Gruppen på villaen hentes

8:00  Morgensang ved poolen med Jens

8:15  Morgenmad på højskolen + vi tager en madpakke

9:00  Bus til Granada

Turen til Granada tager ca. en time og tre kvarter, og vejen dertil er meget interessant. Vi kører først ned til Middelhavet og langs Costa Tropical med badebyer og plantager med mango og avocado, inden vi bevæger os ind i landet og op langs bjergkæden Sierra Nevada, med nogle af de højeste toppe i Andalusien, der ofte er dækket af sne. Ved foden af Sierra Nevada ligger Granada smukt med udsigt til alle sider til bjergene.

Vi ankommer til den gamle arabiske bydel Albaicín og har først en gåtur i de stemningsfulde gader med Camilla og Jens. Herefter er der lejlighed til at gå videre rundt i Granada og spise madpakken på egen hånd.

Man kan vælge at bruge eftermiddagen også på egen hånd, eller tage med på besøg i Granadas, og hele Andalusiens, flotteste bygningsværk Alhambra, som tjente som palads for byens mange muslimske herskere i middelalderen. Alhambra ligger på en bjergtop i den gamle bydel. Besøget er et tilvalg og skal bestilles ved booking af kurset. I Alhambra har vi en dansktalende ekspert-guide, som vil fortælle os om maurernes rige kultur, arkitektur og havekunst og hvorfor der er rislende vand overalt. Vi hører også om maurernes regeringsperiode på flere hundrede år i byen, som endte brat, da deres sidste hersker Baobdil blev fordrevet af kristne i slutningen af 1400-tallet. Alhambra er fortryllende og ”som taget ud af 1000 og én nats eventyr”  med sine islamiske udsmykninger alle vegne i vægge, loft og søjler og fremstår som et enestående mesterværk fra Andalusiens arabiske guldalder

15:00 Valgfrit besøg med dansk guide i Alhambra. Besøget skal bestilles og betales ved booking af kurset. Besøget tager 2½ time

NB, tilkøb af entrébilletter til Alhambra, skal man oplyse fulde navn og pasnummer ved booking af kurset. Entrébilletterne kan ikke refunderes, når de først er købt. Entrébilletter til Alhambra bliver udsolgt hurtigt. Booker man dette kursus meget sent op til afrejse, kan vi ikke garantere, at man kan få entrébillet til Alhambra

 

Eftermiddagen tilbringes i Granadas kringlede gader og stræder på egen hånd, inden vi mødes igen sidst på dagen

17:45 Afgang fra Granada til Garden of Lemons. Vi skal besøge det danske par Ingo Schauser og Henrik Vilain. Parret leder kulturcenter og refugium Garden of Lemons ved landsbyen Chite syd for Granada, hvor de skriver kogebøger mm.

18:30 Rundvisning på Garden of Lemons med Ingo i den 15.000 m2 store andalusiske køkkenhave og park med grønsager, urter, blomster og citrustræer mm. Her dyrker Ingo og Henrik bl.a nogle af alle de grønsager, som lægger navn til deres kogebøger, som der vil være mulighed for at købe på stedet med en signatur af de to forfattere

19:00 Henrik er en fortrinlig kok, og efter rundvisningen serverer Henrik og Ingo en hjemmelavet middag med god spansk vin for os i deres smukke have. Efter middagen kører vi retur til villaen og højskolen, hvor vi forsøger at ankomme ca. Kl. 22.00   

(Dag 7) Fredag 25.10: Fridag med mulighed for vandretur, hvile eller tur på egen hånd 

8:15 Gruppen på villaen hentes

8:30 Mindfulness og sang ved poolen med Jens

9:00 Morgenmad på højskolen

10:00 Dagen er fri til egne aktiviteter. Man kan vælge at tilbringe dagen på fincaen, i villaen eller i landsbyen med skitseblok, kamera, en god bog, strikketøjet mv. Der er ligeledes mulighed for at gå en lille tur på egen hånd. Der er 45 minutter i taxa ned til Middelhavet og den sprudlende kystby Nerja med strand og masser af caféer, butikker og dejlige udsigter over Middelhavet. Om aftenen slutter vi kurset af på højskolen på bedste spanske manér med spansk mad og kultur med flamencomusik – og dans.

Frokost-madpakke til dem der ønsker det, er inklusiv på dagen, og vi samles kl 19 til afslutningsmiddag

 

Udflugtsmulighed:

Hvis man vil opleve mere andalusisk natur, kan man vælge at deltage i en vandretur med Camilla. Vandreturen starter kl. 10 fra højskolen og går gennem landskabet og over bakkerne til haven omkring Fábrica de la Luz. Stedet huser bl.a. et gammelt elværk, der tidligere forsynede områdets landsbyer vha. vandkraft, men nu tjener det som et rekrativt område. Vi tager madpakker med, som vi spiser under valnøddetræerne ved Turvilla floden. Vi befinder os i naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama med eroderede klipper, slugter og små vandfald, og træer og buske som pil, neria, figen og oliven. Vi nyder stilheden i naturen undervejs, og vandrer videre ad en anden rute mod Canillas de Albaida, hvor vi kan vælge at besøge caféen på torvet i centrum, inden vi går til Villa Esperanza, og endelig til højskolen. 

Herefter er der siesta i husene, inden vi samles til vores afslutningsmiddag 

 Dagens vandring: ca 10-12 kilometer, stigning 470 m, ruten er kuperet og har sværhedsgrad moderat

19:00 Afslutningsmiddag på højskolen 

20:30 Vi fortsætter aftenen med andalusisk flamenco med en lokal duo, som både spiller flamenco musik og optræder med flamenco-dans. Vi slutter aftenen og kurset af med en aftensang eller to

Kørsel til villaen

 

(Dag 8) Lørdag d. 26.10: Afrejse

7.00 Gruppen på villaen hentes

7.15 Morgenmad på højskolen

8.00 Afgang til lufthavnen i Málaga 

11.25 Afrejse med fly til København 

15.00 Ankomst til København

Her bor vi:

Vi bor i landsbyen Canillas de Albaida som ligger 1 times kørsel nordøst for Málaga, stik nord fra kystbyen Torrox på Costa Tropical. Landsbyen har 800 indbyggere og ligger 600 meter over havet med udsigter over bjerge og dale med oliventræer og vinranker og Middelhavet i det fjerne. Canillas de Albaida ligger i provinsen Axarquía som er plettet med gamle små hvide landsbyer, mange med bystruktur med kringlede snævre gader fra arabernes tid i området i middelalderen. Canillas de Albaida ligger for foden af naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og omkring den er der store områder med gårde hvor de lokale laver den søde vin moscatel. Der kommer ikke mange turister til landsbyen, som har et meget lokalt præg med få små barer, restauranter og et par gamle kirker

 

Boliger:

På kurset benytter vi to huse, Finca el Cerrillo og Villa Esperanza, som ligger 1,5 km fra hinanden. Det primære hus, hvor vi samles hver dag og holder højskole og spiser måltider sammen, bliver Finca el Cerrillo. Begge huse har værelser med eget bad og toilet, og en pool. Vi har begge huse for os selv under hele kurset.

Hver dag vil der være transport i minibus fra villaen til fincaen hvor alle programpunkter foregår. Man kan også vælge at gå ad en stejl men stille sti til og fra fincaen og få lidt motion.

Finca El Cerrillo ligger lidt udenfor Canillas de Albaida. Fincaen er en velrestaureret 200 år gammel olivengård med andalusisk præg alle vegne på værelser og i huset. Omkring huset ligger den tilhørende olivenlund. Fincaen har en stor stue hvor vi har foredrag mm., derudover er der bibliotek med bøger, et par guitarer og et klaver. Der er også en lille bar, hvor man kan købe chokolade og snacks samt drikkevarer i ugens løb. I haven er et hav af blomster, kaktus og træer, pool med liggestole, en række hyggekroge, og terrasser med både sol og skygge. 

Vi spiser en lang række af kursets måltider på fincaen. Måltiderne er alle spansk inspireret og tilberedes af fincaens lokale andalusiske personale, som vil forkæle os med alt fra paella til lokale egnsretter lavet af omegenes mange lækre solmodne råvarer, kød og fisk.

Villa Esperanza ligger i selve Canillas de Albaida, ikke langt fra byens centrale torv. Villaen har dejlige lyse værelser, en pool med liggestole, jacuzzi, fælles opholdsrum og køkken samt en terrasse udendørs med udsigt over dal og bjerge. Villaen ligger i gåafstand til et par små barer og et supermarked.

Fra villaen er der kørsel flere gange til og fra højskolen dagligt i minibus.

19.10 afrejse:  13.35 med fly fra København til Málaga 

17.15: Ankomst i Málaga

26.10 hjemrejse: 11.25 Afrejse med fly til København 

15.00 Ankomst til København


Ønsker du tilslutningsfly fra Jylland, er det til dagens pris. Skriv det i bemærkningsfeltet.

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

 

Periode:

19.-26. oktober 2024

Priser pr. person:

 • Eneværelse med eget badeværelse i vores 2 hus – Villa Esperanza: 15200 kr.
 • Dobbeltværelse med eget badeværelse og  delte senge i hovedhuset: 15.800 kr.
 • Eneværelse med eget badeværelse i hovedhuset: 17.500 kr. 

Dette er med i prisen: 

 • Fly t/r Malaga
 • Transfers mellem lufthavn og højskolen
 • To danske kursusledere
 • Alle foredrag
 • Alle måltider på højskolen 
 • Vinsmagning 
 • Flamencoopvisning
 • Alle ture og besøg ud af huset (Alhambra er dog tilkøb) 
 • 1* Restaurantbesøg – vin er inkluderet
 • Guider
 • Al transport 
 • Afgift til Rejsegarantifonden 
 • Grønne afgifter 

Dette er ikke med i prisen: 

 • Alle drikkevarer 
 • Besøg på Alhambra 
 • 1* Frokost Malaga
 • 1* Middag i Malaga 
 • Udgifter til tid på egen hånd, deriblandt evt. transport på fridagen. Det er muligt at få madpakke med

 

Andalusien

Udforsk flere eventyr med Annas Højskole

Dyk dybere ind i en verden af unikke oplevelser og lærerige eventyr med vores forskelligartede udvalg af kurser. Uanset om du er til kulinariske rejser, kulturelle udflugter eller aktive vandreoplevelser, har Annas Højskole noget for enhver smag. Bliv inspireret af vores andre kurser nedenfor og find dit næste eventyr med os. Vi glæder os til at byde dig velkommen på endnu en uforglemmelig rejse!