+45 27 14 29 26 info@annashojskole.dk

3 linier i Skotland

15.–22. september 2024

I denne uge udbyder vi 3 linjer i samme uge. Det er en korlinje med Sisse Skovbakke, en linje med fluefiskeri og en kulturlinje med Camilla Kornerup. Der vil være flere fællesforedrag og udflugter.

På Skotland Højskole bor vi ret luksuriøst på et skønt lille slot omgivet af marker og skov i dalen Clyde Valley. Højskolen ligger ideelt i forhold til at opleve Skotland både i hovedstaden Edinburgh og i den flotte skotske natur, hvor vi skal ud at gå flere gange i løbet af ugen.

Skotland er kendt for sin smukke natur, og vi er omgivet af den på højskolen. I ugens løb vandrer vi både gennem Clyde Dalen hvor vi bor, og en dag tager vi på en heldagsvandretur op i bakkerne i Pentland Hills, hvor der venter os flotte udsigter så langt øjet rækker samt en fantastisk ro.

Højskolens køkken laver god mad af lokale råvarer, og vi spiser de fleste måltider på skolen. Vi skal smage nationalretten haggis, have en ”Roast Dinner ”, og nyde en traditionel afternoon tea med scones, som britterne er blevet verdensberømte for.

Vores kursusleder er Camilla Kornerup, der bor i Skotland og er en erfaren turleder. For morgensang og ved klaveret har vi skabsskotten Sisse Skovbakke, der har masser af erfaring med højskolekurser.

 

Camilla Kornerup:

Leder af Skotland set indefra-linjen.

Camilla en cand. mag og har rejst i store dele af verden og bor nu i Edinburgh med sin engelske mand John. Camilla driver foredragsvirksomheden Cosmopolit, hvor hun fortæller historier og viser billeder fra rejser om menneskers liv og livsbetingelser rundt omkring på kloden. Sideløbende er hun turleder på vandreture i Skotland og har en baggrund i rejsebranchen som guide, og som underviser. De senere år har hun også arbejdet med HR og kompetenceudvikling og som selvstændig konsulent med bæredygtighed.

I fritiden nyder Camilla at lære Skotland og skotterne bedre at kende, og hun vandrer og cykler og tager billeder og ser frem til at gå på opdagelse på de mere afsides og forblæste egne som Shetlandsøerne og Hebriderne.

Camilla vil holde flere foredrag og lede ture ud af huset i ugens løb.

 

Sisse Skovbakke:

Leder af korlinjen

Sisse Skovbakke har hovedfag i musik fra universitetet og har haft et skønt og broget arbejdsliv. Sisse har undervist 10 år i musikskoleregi og 10 år på læreruddannelsen i Nørre Nissum, og efter et par nysgerrige sidespring bl.a. som væksthusgartner og institutionskøkkenmedhjælper, er hun nu landet i højskoleverdenen, hvor hun har dejligt albuerum og trives. Parallelt med sin ‘rigtige’ karriere har Sisse arbejdet som freelance korleder og kor-coach, og det vokale eller sanglige har fået lov at fylde rigtig meget i stort set alt, hvad Sisse har pillet ved. Selv i gartneriet.

Sisse har tre voksne sønner, der alle er godt i vej med egne liv og familier, og det har givet tid og rum til egne drømme. Så efter i mange år at have udlevet ferierne som skabsskotte, besluttede Sisse i slutningen af 2020 at sætte huset til salg og flytte til Skotland på permanent basis. Men Brexit kom i vejen, så nu nøjes Sisse med skabet og ferierne. Og musikken. Og planterne. Og strikketøjet. Og…

John Lees:  

Leder af fluefiskeri -linjen og erfaren fluefisker.

John er historiker, født i England og bor i Edinburgh, hvor han er en passioneret whisky-samler. John har smagt over 500 whiskyer fra hele verden og blandt favoritterne er nogle af de mere sjældne whiskyer fra fjerntliggende små skotske destillerier. Til vores whiskyaften smager vi 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, den ægte vare, fra både fra højland og lavland. Vi genkender sikkert smagsnuancer af tørv, røg, læder, olie og vanilje imens vi bliver godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne.

 

På fluefiskeri-linjen skal vi arbejde i dybden med én af Skotlands helt store sportsgrene. Vi starter fra grunden, og ingen forudkendskab til fluefiskeri er en forudsætning. Fluefiskeri er en teknisk disciplin, og på kurset lærer vi både de basale teknikker og tager ud og fluefisker primært ørred, men også aborrer, skaller, suder og geder i både søer og ved floder.

På kurset får man udleveret fiskestang med fluehjul, liner og fluer med krog til brug på kurset. Efter kurset beholder man sit fiskegrej, så man kan fortsætte med at fluefiske derhjemme. Man skal således ikke tage andet end varmt tøj med, og waders er ikke nødvendige.

Kurset ledes af den erfarne fluefisker John Lees som bor i Skotland.

På fluefiskeri-linjen er der en eftermiddag med besøg til den nærliggende landsby Biggar og også en heldags vandretur i naturparken Pentland Hills, udenfor Edinburgh. I ugens løb vil der også være andre aktiviteter og måltider med de øvrige to linjer på Skotland Højskole som for eksempel foredrag, sækkepibe opvisning og whiskysmagning.

Dag 1: Søndag, 15.9: Ankomst til Shieldhill Castle

13.40 Afrejse fra Københavns Lufthavn til Edinburgh
14.30 Ankomst lokal tid i Edinburgh Lufthavn
17.00 Kage/ kaffe+te. Velkommen til Skotland Højskole ved kursuslederne Camilla Kornerup, Sisse Skovbakke og John Lees
19.00 Middag + hvem er hvem

 

Dag 2: Mandag 16.9:  Intro til Skotland, rundtur på slottet og fluefiskeri

8.00   Tilbud om morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla
9.00   Morgenmad
10.00 Tilbud om morgensang med Sisse
10.15 Rundvisning og fortælling om Shieldhill Castles historie v. indehaver Jane Frame
11.00 Foredrag: ”Rundt om Skotland” v. Camilla
13.00 Frokost på højskolen
14.00 Fluefiskeri med John. Vi får udleveret vores fluefiskegrej, som vi herefter beholder. Efter en introduktion til fluefiskeri og brugen af fiskestangen, fluehjul og liner mv. med John, starter vi op i slottets park med at lære at kaste linen. Vi øver i dag den basale teknik, som kræver at man prøver en del gange, før end bevægelsen sidder i arm og håndled, men så er vi også klar til at tage ud og fluefiske i morgen.

Efter introen er der en pause som kan nydes i slottets omgivelser, indtil vi mødes til middag med de øvrige kursister

19.00 Middag på højskolen

20.00:  Aftenforedrag v. Sisse: ”En skabsskotte springer ud”- Om et stort livs spring midt i en pandemi – med Brexit på

 

Dag 3: Tirsdag 17.9: Fluefiskeri, og whiskysmagning

8.00  Tilbud om morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla
9.00  Morgenmad
10.00 Tilbud om morgensang med Sisse

10.15 Afgang til Newmill Fishery 20 minutter fra højskolen, hvor vi starter med at øve os i en af de mindre ”catch and release” fiskedamme, med aborrer, suler og skaller. Vi skal først og fremmest arbejde med vores teknik, og blive dus med vores grej. Undervejs holder vi kaffepauser og snakker om teknikken og får tips og tricks af John.

Vi spiser vores medbragte madpakker på Newmill Fishery, som er en tidligere dyrepark, omgivet af syv fiskedamme og søer samt floden Mouse Water, som løber igennem Newmill Fishery. I området lever fasaner, oddere og rådyr, og fiskehejren ses ofte. Efter frokost fortsætter vi med at fluefiske, og træner i at hale fisk i land og sætte dem ud på korrekt vis igen. Ud på eftermiddagen når armen er træt tager vi retur til højskolen, hvor der vil være tid til at fordøje de nye færdigheder, inden vi mødes til en snak om dagen i morgen

19.00 Middag på højskolen

19:45 Info om vandreturen i morgen med video om Pentland Hills v. Camilla

20.15 Whiskysmagning på højskolen med John, sammen med de øvrige kursister på højskolen. Vi smager 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, fra både højland og lavland. Imens bliver vi godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne

 

 

Dag 4: Onsdag 18.9: Heldags vandring i Pentland Hills

8.00 Tilbud om morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla
9.00 Morgenmad
9.45 Tilbud om morgensang med Sisse
10.00 I dag skal vi hvile armene, og i stedet bruge benene. Vi tager på en heldags vandretur med madpakker i The Pentland Hills, som ligger en times kørsel fra højskolen. The Pentland Hills er et smukt stykke vild natur, med  græs- og lyngklædte bakker med får og åbent hedelandskab. Her går vi ad vandrestier på grus, græs og asfalt. Vi går op, ned og mellem bakkerne og bestemmer os for ruten, alt efter vind og vejr, når tiden nærmer sig. Camilla vil undervejs fortælle os om området. Vi går 14-15 km og holder pauser og spiser madpakker i det grønne. Det går op og ned – få steder relativt stejlt i starten og slutningen af vandringen. Vandreturen ender på en pub, hvor der er lejlighed til at købe en forfriskning ovenpå turen.

17.00 Kører bussen retur til højskolen
19.00 Middag på højskolen
20.00 Fælles sangaften sammen med de øvrige kursister. Vi synger danske og skotske sange med Sisse

 

Dag 5: Torsdag 19.9: Fluefiskeri efter ørred, og aften med dansk historiefortæller

7.45 Tilbud om morgensang med Sisse

8.30 Morgenmad

9.30 Vi kører til Newmill Fishery, hvor vi straks går til en af de større søer og fluefisker efter ørred. John viser de forskellige typer af fluer, man bruger til ørredfiskeri. På Newmill har de fire ørredarter; tiger trout, blue trout, rainbow trout og brown trout. Herudover er der geder i søerne. Vi starter dagen med intro til fangst og behandling af de store ørredfisk, og fortsætter til frokost med pauser undervejs efter behov.

Frokost madpakkerne spiser vi i det fri, og fisker videre ud på eftermiddagen, til vi er trætte og forhåbentlig får halet nogle ørred i land. Vi lærer hvordan vi hurtigt og effektivt tager livet af de fangede fisk, og pakker dem ned. Vi tager vores fangst med tilbage til højskolen, hvor John vil lære os at rense fiskene. Der er herefter pause til egne aktiviteter på højskolen inden middag og aftenens program

19.00 Middag på højskolen

20.00: Fortælleaften med den danske historiefortæller, forfatter og tidligere højskolelærer Svend-Erik Engh. Svend-Erik har boet i Edinburgh i en årrække, hvor han bl.a arbejder som historiefortæller på Scottish Storytelling Centre. Svend-Erik kommer og fortæller en række af sine bedste historier, flere af dem relateret til Skotland.

 

 

Dag 6: Fredag 20.9: Fluefiskeri på floden River Clyde, og besøg i Biggar

7:30 Vi tager afsted med morgenmaden under armen som en madpakke og kører til floden River Clyde, ca. 30 minutters kørsel fra højskolen. Vi spiser morgenmad ved floden og går straks i gang med at fluefiske. I dag lærer vi endnu en teknik af John, som også vil undervise os i fiskeri i forskellige vindforhold og forskellen mellem fiskeri i flod og sø. Vi slutter af ved middagstid, når solen står højere på himlen, og fiskene er sværere at fange

12.00 Vi kører ind til landsbyen Biggar, hvor frokost er på egen hånd og resten af eftermiddagen er til fri disposition. I Biggar kan man f.eks vælge at besøge byens udmærkede lille historiske egnsmuseum, spise frokost på en lokal pub, besøge den velassorterede boghandel og de øvrige butikker, den gamle isbutik samt byens caféer

15:00 Kørsel tilbage til højskolen. Resten af eftermiddagen er ledig til egne aktiviteter og hvile. Hvis man ønsker at blive længere i Biggar, kan man også vælge at tage en taxa tilbage til højskolen selv, der er 6 km.

19.00 Middag på højskolen

20.00 Hyggeaften på højskolen, hvor der er lejlighed til at slappe af, sludre med de øvrige kursister, læse, eller måske prøve en ny whisky i baren

 

Dag 7: Lørdag, 21.9: Sækkepibe opvisning, cream tea og afslutningsfest

8.00 Tilbud om morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla
9.00 Morgenmad
09.45 Tilbud om morgensang med Sisse
10.30 Om formiddagen kan man vælge at gå med på en ca. halvanden times gåtur med kursuslederne til nabolandsbyen Quothquan eller slappe af i parken, finde en hyggekrog på højskolen eller tage en lille tur afsted i omegnen på egen hånd
13.00 Frokost på højskolen
15.00 Vi får besøg af sækkepibespiller Franklyn Cowan, som vil spille for os og fortælle os om dette prægtige og underfundige instrument med den karakteristiske lyd. For skotterne er sækkepiben ligesom kilt, whisky og skotsktern en uundværlig del af deres kultur. Vi får en cream tea, dvs. te og scones på bedste skotske manér til lyden af sækkepiben
19.00 Afslutningsmiddag
20.30 Afslutningsaften med et brag af en skotsk festmiddag efterfulgt af en ceilidh, som er skotsk folkedans til live musik. Musikken leveres af det altid veloplagte The Clydesdale Ceilidh Band som indleder festen med at undervise os i folkedans og fortsætter med at underholde os til de glade rytmer af både mandolin og harmonika

 Dag 8: Søndag 22.9: Afrejse til Danmark

8.00  Tilbud om let morgengymnastik eller en gåtur med Camilla
9.00  Morgenmad og check ud
10.15 Tilbud om morgensang med Sisse
11.30 Afsked med slottet og afgang til Edinburgh Lufthavn
15.10 Fly til København
17.55 Ankomst lokal tid i Københavns Lufthavn

PRISEN INKLUDERER

 • Kaffe og te ad libitum på både højskolen og Newmill Fishery
 • Alle ugens måltider, undtagen frokost i Biggar om fredagen
 • Madpakker iht. program inkl.  ½ liter vand
 • Fiskegrej bestående af stang med fluehjul, line, krog og fluer
 • Alle fiskeritilladelser
 • Alle transporter i ugens løb
 • Whiskysmagning
 • Alle foredrag

 

 PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Frokost i Biggar fredag

 

 Forbehold for vind og vejr

Vejret er omskifteligt i Skotland, og det regner ofte. Det kan derfor ske, at vi må ændre på programtider de enkelte dage i forhold til vejrforhold, for at få optimale betingelser for at fiske.

Korlinjen ledes af den erfarne korleder og højskolelærer Sisse Skovbakke, som spiller klaver. På korlinjen skal vi først og fremmest synge sammen – uanset vores niveau og rutine inden for korsang kan vi allesammen nyde at løfte stemmen i samlet flok, og dér begynder vi.
Hver workshop rummer fællessang, træning i flerstemmig sang, samt leg med stemmens udtryk og klang, så medbring Højskolesangbogen, 19.udgave, i bogform eller som mobil-app og meget gerne en portion nysgerrighed og gå-på-mod.

Hvad indholdet på korlinjen mere præcist bliver, vil afhænge af deltagerne, derfor lader vi lige døren stå åben for forskellige muligheder.
Vi synger på slottet, dels i foredragstuen, dels i kapellet, og med lidt held får vi også mulighed for at afprøve akustikken i den lokale kirke.
I ugens løb vil der også være ture ud fra slottet, bla. til nabo landsbyen Biggar og til Edinburgh, hvor vi både besøger Det Skotske Parlament, bliver guidet rundt og kan gå frit og dyrke det, der interesserer os mest, hvad enten det er shopping, seværdigheder, travetur i byens gader eller cafebesøg.

På højskolen vægter vi samvær og nærvær, derfor samles vi ofte med de to øvrige linjer om fælles aktiviteter som f.eks. morgengymnastik og morgensang, fælles foredrag og aftenaktiviteter. 

Dag 1: Søndag, 15.9: Ankomst til Shieldhill Castle

13:40 Afrejse fra Københavns Lufthavn til Edinburgh
14.30 Ankomst lokal tid i Edinburgh Lufthavn
17.00 Kage/ kaffe+te og velkommen til Skotland Højskole ved kursuslederne Camilla Kornerup, Sisse Skovbakke og John Lees
19.00 Middag på højskolen + ”hvem er hvem?”

 

Dag 2: Mandag, 16.9: Intro til Skotland, rundtur på slottet og korworkshop 

8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla

9.00 Morgenmad

10.00 Morgensang med Sisse

10.15 Rundvisning og fortælling om Shieldhill Castles historie v. indehaver Jane Frame

11.00 Foredrag: ”Rundt om Skotland” v. Camilla

13.00 Frokost på højskolen

14.00-16.00  Korworkshop med Sisse

16.30-18.00 Find din stemme – problemknuseren          

19.00 Middag på højskolen

20.00:  Aftenforedrag v. Sisse: ”En skabsskotte springer ud”- Om et stort livs spring midt i en pandemi – med Brexit på

Dag 3: Tirsdag 17.9: Korworkshop og whiskysmagning

8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla

9.00 Morgenmad

10.00 Morgensang med Sisse

10.30-12.30 Korworkshop med Sisse

13:00 Frokost på højskolen

14.00-16.00  Korworkshop med Sisse

Efter workshoppen er der tid til at gå en lille tur, nyde parken, slottet, bogen eller strikketøjet. Nyd din tid
19.00 Middag på højskolen 

20.15 Whiskysmagning på højskolen med kursusleder John. Vi smager 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, fra både fra højland og lavland. Imens bliver vi godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne. John taler et letforståeligt engelsk

 

Dag 4: Onsdag 18.9: Korworkshop og sangaften  

8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla

9.00 Morgenmad

9.45 Morgensang med Sisse 

10.15-12.15 Korworkshop med Sisse

13.00 Frokost på højskolen

14.00-17.30 Gåtur i terrænet (ca. 6 km) til landsbyen Biggar, hvor vi tester akustikken i kirken (og den lokale pub) og bliver hentet af bussen

19.00 Aftensmad på højskolen
20.00 Fælles sangaften for alle tre linjer: danske og skotske folkesange med Sisse

  

Dag 5: Torsdag, 19.9: Edinburgh, besøg i Parlamentet og bytur. Fortælleaften

7.45 Morgensang med Sisse

8.30 Morgenmad

9.15 Vi kører til Edinburgh sammen med ”Skotland set indefra” linjen, og besøger først Det Skotske Parlament, hvor vi får en rundvisning og snak med parlamentsmedlem Alasdair Allan, som vil fortælle om det skotske selvstyre. Senere går vi om muligt med Alasdair ind i folketingssalen, ellers i et mødelokale, hvor der vil være mulighed for at stille Alasdair spørgsmål. Alasdair taler norsk

11:30 Byrundtur i den gamle by til fods fra Parlamentet med den danske historiefortæller og tidligere højskolelærer Svend-Erik Engh. Svend-Erik har boet i Edinburgh i en årrække, hvor han arbejder som historiefortæller og er forfatter og byguide. Turen slutter centralt i den gamle by på gågaden The Royal Mile med Edinburgh Castle og butikker.

13.00 Resten af dagen er fri til at spise madpakken og udforske byen mere på egen hånd

16.00 Afgang med bus tilbage til højskolen fra Parlamentet

19.00 Middag på højskolen

20.00 Fortælleaften med Svend-Erik Engh. Svend-Erik kommer ud til os på slottet og fortæller en række af sine bedste historier, flere af dem relateret til Skotland

       

Dag 6: Fredag 20.9: Korworkshops 

7.45 Morgenmad

8:30 Morgensang med Sisse

9.30-12.30 Korworkshop 

13.00 Frokost på højskolen

14.00-16.00 Korworkshop

16.30-18.00 Find din stemme – problemknuseren

19.00 Middag på højskolen

20:00 Hyggeaften på højskolen, hvor der er lejlighed til at slappe af, sludre med de øvrige kursister, strikke, læse, eller måske prøve en ny whisky i baren 

 

Dag 7: Lørdag 21. 9:  Sækkepibe opvisning, cream tea og folkedans  

8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla

9.00 Morgenmad

09.45 Udvidet morgensang med Sisse

10.30 Man kan vælge at gå med på en ca. halvanden times gåtur med kursuslederne til nabolandsbyen Quothquan eller slappe af i parken, finde en hyggekrog på højskolen eller tage en lille tur afsted i omegnen på egen hånd

13.00 Frokost på højskolen

15.00 Vi får besøg af sækkepibespiller Franklyn Cowan, som vil spille for os og fortælle os om dette prægtige og underfundige instrument med den karakteristiske lyd. For skotterne er sækkepiben ligesom kilt, whisky og skotsktern en uundværlig del af deres kultur. Vi får en cream tea, dvs. te og scones på bedste skotske manér til lyden af sækkepiben.

17.30-18.30 Korworkshop med Sisse – den sidste olie!

19.00 Afslutningsmiddag

20.30 Afslutningsaften med et brag af en skotsk festmiddag efterfulgt af en ceilidh, som er skotsk folkedans til live musik. Musikken leveres af det altid veloplagte The Clydesdale Ceilidh Band som indleder festen med at undervise os i folkedans og fortsætter med at underholde os til de glade rytmer af både klaver, mandolin og harmonika.
I aftenens løb optræder vi med koret for de øvrige kursister med nogle af sangene og færdighederne vi har tilegnet os i ugens løb

           

Dag 8: Søndag 22.9: Afrejse til Danmark

8.00 Let morgengymnastik eller en gåtur med Camilla

9.00 Morgenmad og check ud

10.15 Udvidet morgensang med Sisse

11.30 Afsked med slottet og afgang til Edinburgh Lufthavn

15.10 Fly til København

17.55 Ankomst lokal tid i Københavns Lufthavn

 

På ”Skotland set indefra”-linjen går vi i dybden med skotternes spændende kultur og smukke natur. Vi har ture til Edinburgh, hvor vi bl.a. besøger Det Skotske Parlament hvor parlamentsmedlem Alasdair Allan som vil fortælle os om skotternes selvstyre, og deres følelser og tanker omkring uafhængighed fra Storbritannien. Desuden besøger vi både en dansk virksomhed og et lokalt uldspinderi, hvor de berømte skotsktern bliver til.

På kurset er der flere foredrag om skotterne og deres samfundsforhold, kultur, klaner og spændende historie. Alle foredrag vil foregå på dansk. Vi får desuden besøg af både en sækkepibespiller og en dansk historiefortæller, og lærer også at danse skotsk folkedans til levende musik. Selvfølgelig holder vi en hyggeaften med whisky-smagning til muntre historier om whiskyens særlige plads i skotternes hjerte. I ugens løb spiser vi skotsk mad og smager haggis samt andre skotske specialiteter fra gårdene og fårefarmene i området.

Skotland er kendt for sin smukke natur, og vi er omgivet af den på højskolen. I ugens løb vandrer vi både gennem Clyde Dalen, hvor vi bor, til landsbyen Biggar med et meget lokalt præg. En dag tager vi på en heldags vandretur op i bakkerne i Pentland Hills, hvor der venter os smukke udsigter, så langt øjet rækker samt en fantastisk ro.

Kursusleder på linjen er Camilla Kornerup, der er dansker og bor i Skotland hvor hun har ledet Annas Højskoles kurser i Skotlands lavland og højland i en årrække, bl.a. sammen med Sisse Skovbakke.

På højskolen vægter vi samvær og nærvær, derfor samles vi ofte med de to øvrige linjer om fælles aktiviteter som f.eks. morgengymnastik og morgensang, fælles foredrag og aftenaktiviteter.

 

Dag 1: Søndag, 15.9: Ankomst til Shieldhill Castle

13:40 Afrejse fra Københavns Lufthavn til Edinburgh

14.30 Ankomst lokal tid i Edinburgh Lufthavn

17.00 Kage/ kaffe+te og velkommen til Skotland Højskole ved kursuslederne Camilla Kornerup, Sisse Skovbakke og John Lees

19.00 Middag på højskolen + ”hvem er hvem?” 

Dag 2: Mandag, 16.9: Intro til Skotland, rundtur på slottet og gåtur til Biggar

8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla

9.00 Morgenmad

10.00 Morgensang med Sisse

10.15 Rundvisning og fortælling om Shieldhill Castles historie v. indehaver Jane Frame

11.00 Foredrag: ”Rundt om Skotland” v. Camilla

13.00 Frokost på højskolen

14.00 Gåtur til  Biggar (ca.6 km) gennem Clyde Valley. Biggar er den nærmeste landsby, og har trods sin størrelse en rig historie, som vi hører om undervejs. Vi går op gennem skoven og videre op over markerne, og ser udsigten over bakker og bjerge. Underlaget er ujævnt og græsset langt og ofte vådt, hvilket gør turen lidt krævende. Den sidste del går vi ad grusvejen ind til Biggar. I Biggar er der caféer, pubber og hyggelige små butikker med lokale specialiteter, og vi spenderer eftermiddagen i byen

17.15 Vi tager bussen tilbage til højskolen

19.00 Middag på højskolen

20.00:  Aftenforedrag v. Sisse: ”En skabsskotte springer ud”- Om et stort livs spring midt i en pandemi – med Brexit på

 

 

Dag 3: Tirsdag, 17.9: Klaner, fabriksbesøg og whiskysmagning

8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla

9.00 Morgenmad

10.00 Morgensang med Sisse

10.30 Foredrag ”Klaner, kilt og skotsktern, om voksne mænd i mønstret uld skørt”, v. Camilla. Vi skal høre om de gamle klaner, og mænd i klit, og deres utallige sammenstød med englænderne, som den dag i dag fylder alt i skotternes bevidsthed

13.00 Frokost på højskolen

14:00 Info om vandreturen i morgen med video om Pentland Hills v. Camilla

14:30 Herefter er der en pause og plads til at nyde parken, en bog, strikketøj og slottet eller gå en tur

16.45 Afgang med bus – besøg på tekstilfabrikken Calzeat i Symington (10 minutters kørsel fra højskolen) med rundvisning og fortælling v. indehaver Robin Galbraith. På fabrikken ser vi, hvordan vævere fremstiller møbeltekstiler på enorme jacquard væve i traditionelle skotsktern. Calzeat har ligeledes en produktion af farverige og bløde tørklæder, ponchoer og jakker mm. i den fineste uld og cashmere. Efter rundvisningen vil Robin fortælle os sin families historie, og om hvorfor der findes forskellige skotsktern og mønstre, hvad de betyder, og hvordan de hver især fortæller os om skotternes kultur. Besøget på Calzeat slutter i butikken, hvor der er lejlighed til at svinge kreditkortet.

19.00 Middag på højskolen

20.15 Whiskysmagning på højskolen med John. Vi smager 6 af Skotlands bedre single malt whiskyer, fra både fra højland og lavland. Imens bliver vi godt underholdt af Johns historier om whisky og dens særlige plads i skotternes hjerte, for ikke at nævne dens betydning for de endeløse konflikter mellem England og Skotland gennem tiderne. John taler et letforståeligt engelsk.

 

Dag 4: Onsdag, 18.9: Heldags vandring i Pentland Hills

8.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla

9.00 Morgenmad

9.45 Morgensang med Sisse

10.00 Vi tager på en heldags vandretur med madpakker i The Pentland Hills, som ligger en times kørsel fra højskolen. The Pentland Hills er et smukt stykke vild natur, med  græs- og lyngklædte bakker med får og åbent hedelandskab. Her går vi ad vandrestier på grus, græs og asfalt. Vi går op, ned og mellem bakkerne og bestemmer os for ruten, alt efter vind og vejr, når tid nærmer sig. Camilla vil undervejs fortælle os om området. Vi går 14-15 km og holder pauser og spiser madpakker i det grønne. Det går op og ned – få steder relativt stejlt i starten og slutningen af vandringen. Vandreturen ender på en pub, hvor der er lejlighed til at købe en forfriskning ovenpå turen

17.00 Kører bussen retur til højskolen

19.00 Middag på højskolen

20.00 Fælles sangaften for alle tre linjer med danske og skotske sange med Sisse

 

Dag 5: Torsdag, 19.9: Edinburgh, besøg i Parlamentet og bytur. Fortælleaften

7.45 Morgensang med Sisse

8.30 Morgenmad

9.15 Vi kører til Edinburgh og besøger først Det Skotske Parlament, hvor vi får en rundvisning og snak med parlamentsmedlem Alasdair Allan, som vil fortælle om det skotske selvstyre. Senere går vi om muligt med Alasdair ind i folketingssalen, ellers i et mødelokale, hvor der vil være mulighed for at stille Alasdair spørgsmål. Alasdair taler norsk

11:30 Byrundtur i den gamle by til fods fra Parlamentet med den danske historiefortæller og tidligere højskolelærer Svend-Erik Engh. Svend-Erik har boet i Edinburgh i en årrække, hvor han arbejder som historiefortæller og er forfatter og byguide. Turen slutter centralt i den gamle by på gågaden The Royal Mile med Edinburgh Castle og butikker 13.00 Resten af dagen er fri til at spise madpakken og udforske byen mere på egen hånd

16.00 Afgang med bus tilbage til højskolen fra Parlamentet

19.00 Middag på højskolen

20.00 Fortælleaften med Svend-Erik Engh. Svend-Erik kommer ud til os på slottet og fortæller en række af sine bedste historier, flere af dem relateret til Skotland

 

Dag 6: Fredag, 20.9: Virksomhedsbesøg og fritid i Edinburgh

7.45 Morgenmad

8:30 Morgensang med Sisse

9.00 Vi kører til Edinburgh og besøger den danske virksomhed Nordic Living kl 10. Det er indehaverne Sofie og / eller Mogens Kleberg-Biel, der tager imod og fortæller om virksomheden og familien Kleberg-Biel. Familien flyttede til Skotland i 2018 og åbnede Nordic Living i et af Edinburghs mest hyggelige kvarterer i Bruntsfield. Her sælger de danske designmøbler af bl.a Finn Juhl og Arne Jacobsen samt andre danske klassikere, og vi skal høre om deres iværksættereventyr og skotternes interesse for skandinavisk design.
Efter besøget hos Nordic Living er resten af dagen på egen hånd i Edinburgh. Der er to kilometer ned til centrum omkring Princes Street med museer, parker, forretningsgader mm. Camilla går ned til centrum gennem byens parker, og man kan vælge at gå med, tage en bus derned eller fortsætte rundt i Bruntsfield, hvor der er hyggelige butikker og caféer.

Frokost er på egen hånd i dag

16.00: Bussen kører retur til højskolen fra et centralt sted i byen

19.00 Middag på højskolen

20:00 Hyggeaften på højskolen, hvor der er lejlighed til at slappe af, sludre med de øvrige kursister, strikke, læse, eller måske prøve en ny whisky i baren

 

Dag 7: Lørdag 21.9: Sækkepibe opvisning, cream tea og folkedans

08.00 Morgengymnastik i parken eller indendørs med Camilla

09.00 Morgenmad

09.45 Udvidet morgensang med Sisse

10.30 Om formiddagen kan man vælge at gå med på en ca. halvanden times gåtur med kursuslederne til nabolandsbyen Quothquan eller slappe af i parken, finde en hyggekrog på højskolen eller tage en lille tur afsted i omegnen på egen hånd

13.00 Frokost på højskolen

15.00 Vi får besøg af sækkepibespiller Franklyn Cowan, som vil spille for os og fortælle os om dette prægtige og underfundige instrument med den karakteristiske lyd. For skotterne er sækkepiben ligesom kilt, whisky og skotsktern en uundværlig del af deres kultur. Vi får en cream tea, dvs. te og scones på bedste skotske manér til lyden af sækkepiben

19.00 Afslutningsmiddag

20.30 Afslutningsaften med et brag af en skotsk festmiddag efterfulgt af en ceilidh, som er skotsk folkedans til live musik. Musikken leveres af det altid veloplagte The Clydesdale Ceilidh Band som indleder festen med at undervise os i folkedans og fortsætter med at underholde os til de glade rytmer af både mandolin og harmonika.

 

Dag 8: Søndag, 22.9: Afrejse til Danmark

08.00 Let morgengymnastik eller en gåtur med Camilla

09.00 Morgenmad og check ud

10.15 Morgensang med Sisse

11.30 Afsked med slottet og afgang fra højskolen mod Edinburgh Lufthavn

15.10 Fly til København

17.55 Ankomst lokal tid i Københavns Lufthavn

 

På Skotland Højskole har vi valgt at bo ude på landet på det lille hyggelige slot Shieldhill Castle i hjertet af dalen Clyde Valley. Højskolen ligger ideelt i forhold til at opleve Skotland både i hovedstaden Edinburgh og i den flotte skotske natur.

Shieldhill Castle har en skøn park og ligger omgivet af marker og skov med seks km til den nærmeste lille by Biggar, hvor der er købmand, caféer, pubber og hyggelige små butikker. Ikke langt fra højskolen ligger The Pentland Hills, et skønt kuperet naturområde som er ideelt til vandring i sommerhalvåret, og skisport om vinteren.

Shieldhill Castle dateres tilbage til 1500-tallet og er blevet ombygget og renoveret flere gange i årenes løb, senest i foråret 2021 hvor alle værelser bliver istandsat. Slottet har værelser i forskellige størrelser med unik indretning i såvel hovedbygningen som i de ombyggede stalde og de to hyggelige træhytter i parken. Alle værelser har eget bad og toilet.

Slottet har et lille kapel, hvor vi holder morgensamlinger med sang, og i pauser og fritid er der rig lejlighed til at slappe af i stuerne med bløde sofaer og nyde parken eller en forfriskning i slottets lille bar.

Højskolens køkken laver god mad af lokale råvarer, og vi spiser de fleste måltider på skolen. Vi skal smage nationalretten haggis, have en ”Sunday Roast”, og nyde en traditionel afternoon tea med scones, som britterne er blevet verdensberømte for.

Som det hører sig til på slotte, har også Shieldhill et slotsspøgelse, som her er en ung kvinde kaldet ”The grey lady ghost”. Spøgelset bevæger sig lydløst omkring i slottets afsides kroge og mørke gange bærende på en ulykkelig kærlighedshistorie, og hvem ved, måske støder du på hende i ugens løb?

 • Afrejse fra Københavns Lufthavn  kl. 13.40 til Edinburgh, hvor vi ankommer 14.30 lokal tid
 • Afgang 15.10 –  Ankomst 17.55 lokal tid i Københavns Lufthavn
 • Vi tager forbehold for ændringer.

Praktisk info

Ledige pladser


Tilmeld dig

Periode: 15.-22. september 2024

Priser: 15.400 kr. (ved delt dobbeltværelse med eget badeværelse) 

*Tillæg for eneværelse: 2400 kr.

Priserne er alt inklusiv jvf. program:

 • Fly København -Edinburgh t/r der kan tilkøbes tilslutningsfly fra Aalborg t/r fra ca. 1075
 • Ophold på skønt slot i dejlige værelser med eget badeværelse
 • Alle måltider på højskolen inklusiv Du betaler selv en frokost på fridagen
 • Al kaffe og te på højskolen
 • Kage på udvalgte tidspunkter
 • Buskørsel til de forskellige arrangementer
 • Whiskysmagning
 • Alle foredrag
 • Alle entreer
 • Dansktalende kursusledere
 • Bidrag til Rejsegarantifonden
 • Lufthavnsskatter og afgifter

Drikkevarer skal tilkøbes

Skotland